ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΛ/ΣΟΥ: Ελπιδοφόρο κάλεσμα από τα καμένα στη κάτω Γορτυνία

Χαιρετίζουμε το ελπιδοφόρο κάλεσμα προέδρων Κοινοτήτων στη κάτω Γορτυνία, της Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Πελοποννήσου του Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Αρκαδίας, της Ομάδας Γυναικών Αρκαδίας και εργατικών σωματείων το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στις 11 το πρωί στο Ουζερί στη Δάφνη, για να διαμορφώσουν πλαίσιο διεκδικήσεων, να συντονίσουν και να οργανώσουν τον αγώνα τους για στήριξη των πληγέντων τώρα, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας τώρα.

Έχουν πείρα οι κάτοικοι και στη κάτω Γορτυνία και σε όλη την Πελοπόννησο και τη χώρα.
Γνωρίζουν ότι τώρα που σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας, θα τους ξεχάσουν οι αρμόδιοι, όπως τους έχουν ξεχάσει δεκάδες χρόνια και γι’ αυτό ερημώνει η Γορτυνία.

Γνωρίζουν οι Γορτύνιοι όπως γνωρίζουν οι πληγέντες από πυρκαγιές πλημμύρες – σεισμούς σε άλλες περιοχές της χώρας ότι, μεγάλο μέρος του κόσμου και της περιουσίας που καταστράφηκε, αποκλείονται από τις αποζημιώσεις. Βάζουν όρια και πλαφόν, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά που αποκλείουν την φτωχολογιά. Ήδη άρχισαν να ανεμίζουν τις καταστάσεις του ΕΛΓΑ του ΟΣΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ που αποκλείουν την πλειοψηφία των
πληγέντων.

Καλά κάνουν οι κάτοικοι και οι φορείς και δεν εμπιστεύονται κυβέρνηση – Περιφέρεια και Δήμο.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μόνο ευχολόγια. Η περιφερειακή αρχή αρνήθηκε να καταθέσει έγγραφα που να αποδεικνύουν τι διεκδικεί από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των πληγέντων, για αντιπλημμυρικά έργα. Απλά γιατί δεν διεκδικεί. Το είπε άλλωστε και ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις του τις μέρες της φωτιάς «Λεφτά υπάρχουν και θα τα ξαναφτιάξουμε». Γι’ αυτό εξήγγειλαν έργα 5 εκατομμυρίων ευρώ κύρια
για δρόμους και μάλιστα με fast track διαδικασίες. Για αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά καθόλου ή ψίχουλα. Και μόνο ότι η Γορτυνία η Λακωνία και οι άλλες περιοχές δεν εντάσσονται στη πράξη Νομοθετικού περιεχομένου που εντάσσεται μόνο η Εύβοια αρκεί για να αποδείξει τον εμπαιγμό. Από κοντά όμως και η αντιπολίτευση, αρνήθηκε μέτρα και έργα ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων. Μάλιστα ο τέως περιφερειάρχης κ. Τατούλης, πρότεινε επιτροπή με πρόεδρο τον «άσπονδο εχθρό του» κ. Νίκα. Αν δεν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα κάνεις και μία επιτροπή, οργανώνεις και ένα αναπτυξιακό συνέδριο.

Τα ίδια και στο Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας που συνεδρίασε προχθές Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη. Αρνήθηκαν τα μέτρα και το κάλεσμα των φορέων που οργανώνουν τη σύσκεψη – συγκέντρωση το Σάββατο στη Δάφνη. Μάλιστα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου που παίρνει δουλειές ο ίδιος και η οικογένειά του από τον Δήμο, την Περιφέρεια, την Πελοπόννησο ΑΕ κλπ. είχε το θράσος να ειρωνευτεί τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννη Φράγκο που έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση το κάλεσμα και τα αιτήματα των φορέων.

Ναι όλοι αυτοί, οι μέχρι τώρα διοικούντες, σε όλα τα επίπεδα δεν θέλουν και δεν μπορούν να σώσουν τον λαό, το βιός του και την περιουσία του. Γιατί στηρίζουν αυτή την πολιτική που είναι το προσάναμμα για τις πυρκαγιές, και τις άλλες καταστροφές. Ναι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Με όπλο και την μεγάλη λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράστηκε, όταν το αστικό κράτος απουσίαζε, μονόδρομος είναι η οργάνωση του αγώνα για να παρθούν τώρα από το Κράτος, την Περιφέρεια και τον Δήμο μέτρα για να ανακουφιστούν οι πληγέντες, να μείνουν στο τόπο τους να ξαναστήσουν το βιός τους. Τώρα αποζημιώσεις στο 100% όσων επλήγησαν χωρίς όρους προϋποθέσεις και αποκλεισμούς.

Τώρα – χθες αντιπλημμυρικά έργα για να μην πνιγούν το χειμώνα. Τώρα επιδοτήσεις στους αγροτοκτηνοτρόφους για να ξαναφτιάξουν και να μεγαλώσουν τα κοπάδια τους, να φυτέψουν τα λιοστάσια. Μόνο τότε έχουν νόημα τα μεγάλα λόγια για το δρόμο Βυτίνα – Ολυμπία, Λεύκτρο – Ολυμπία, τα μικρά φράγματα και οι λιμνοδεξαμενές, τα αρδευτικά δίκτυα κλπ. που έχει ανάγκη η κάτω Γορτυνία, που χρόνια τάζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ και έχουν μείνει υποσχέσεις.
Μόνο αν ο λαός βγει στο προσκήνιο, διεκδικήσει τέτοια μέτρα, κόντρα
στον εμπαιγμό μπορεί να δει άσπρη μέρα, να γίνονται κάποια από αυτά τα
έργα.