Μια ξεχωριστή έκθεση του Νίκου Φλώρου με τίτλο «Ήρωες από Μέταλλο» στην Καλαμάτα

Ο διεθνούς φήμης γλύπτης Νίκος Φλώρος παρουσιάζει την επετειακή έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο» στον χώρο της Συλλογής Βικτωρία Γ. Καρέλια στην Καλαμάτα, από τις 19 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021, ενώ στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας και η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια” διοργανώνουν τα εγκαίνια της έκθεσης την προσεχή Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:30π.μ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Νίκος Φλώρος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους εικαστικούς, με τα έργα του να έχουν εκτεθεί σε όλο τον κόσμο σε διάφορες εκθέσεις σε Ευρώπη, Αμερική και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Γλυπτά του βρίσκονται σε μουσεία, ιδρύματα, αλλά και ιδιωτικές συλλογές. Ο ίδιος με μια μοναδική τεχνική καταφέρνει να μετατρέψει τα αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών και μπίρας σε ίνες, με τις οποίες μετά «πλέκει» τα υπερμεγέθη μεταλλικά έργα του.

Ο γνωστός καλλιτέχνης είναι γεννημένος στην Τρίπολη, προερχόμενος από οικογένεια επαναστατών και ηρώων, καθώς ο συνονόματος πρόγονός του Νικόλαος Φλώρος έπεσε ως οπλαρχηγός στη μάχη των Αθηνών. Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο.

Λίγα λόγια για την έκθεση:

“Ήρωες από μέταλλο” – Εικαστική έκθεση, Νίκος Φλώρος

Ζουν οι ήρωες της ελληνικής επανάστασης; Εξακολουθούν να συγκινούν και να εμπνέουν όπως την εποχή των παιδικών μας χρόνων ή στέκονται απομυθοποιημένοι και γυμνοί μπροστά στον ανελέητο φακό της ιστορικής -και όχι μόνο- κριτικής μας, θύματα της προϊούσας ψυχικής μας ανικανότητας να υποστηρίξουμε την ύπαρξη μη ευτελών πραγμάτων; Με αυτή την καίρια ερώτηση μας φέρνει αναπάντεχα αντιμέτωπους ο εικαστικός Νίκος Φλώρος. Γλυπτά, φτιαγμένα από ανακυκλωμένο μέταλλο, αναπαριστούν μορφές ηρώων που είναι -και ταυτόχρονα δεν είναι πια- εκεί. Μορφές χωρίς πρόσωπο, που ταυτοποιούνται από την εμβληματική τους ενδυμασία, ένα μεταλλικό, ανθεκτικό περίβλημα που αντιστέκεται στη φθορά, επιτρέποντας στη ζωή να ανακυκλώνεται έξω από τη γραμμικότητα της ιστορίας.