Ο Δήμος Γορτυνίας για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που έφυγαν από τη ζωή την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616), τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ (Άγγλος ποιητής & θεατρικός συγγραφέας) και τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες. (Ισπανός συγγραφέας).

Από το 2016 η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθιέρωσε και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου.

Ξεκινώντας από την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και με κορύφωση την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οργανώνονται εκδηλώσεις όλο τον Απρίλιο για το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης. Η συγκεκριμένη μέρα στοχεύει στην κινητοποίηση των παλιών αλλά και στη δημιουργία νέων αναγνωστών.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το διάβασμα είναι σημαντικό, καθώς οι άνθρωποι καλούνται να περάσουν περισσότερο χρόνο εντός σπιτιού. Τα βιβλία προσφέρουν απλόχερα γνώσεις που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας αλλά και να εξελίξουμε τη ψυχή μας.

Το τμήμα Δημόσια Υγείας του Yale το 2016 εξέτασε δεδομένα μελετών 12 χρόνων σχετικά με τη σχέση ανάγνωσης και υγείας με συνολικό δείγμα 3.600 άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών και αποκάλυψαν ότι τα άτομα που διάβαζαν βιβλία (μυθιστορήματα ή μη, ποίηση, θεατρικά έργα) έστω και 30 λεπτά τη μέρα ζούσαν κατά μέσο όρο 2 χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν διάβαζαν καθόλου.

Σύμφωνα με τον Σκωτσέζο φιλόσοφο και συγγραφέα Τόμας Καρλάιλ «Στα βιβλία βρίσκουμε την ψυχή του χρόνου που πέρασε. Τη διατυπωμένη ηχώ του παρελθόντος, όταν το σώμα και τα στοιχεία που το αποτελούν έχουν τελείως χαθεί σαν όνειρο».

Το βιβλίο είναι ένας σύντροφος μοναξιάς που μένει μαζί μας, είναι ένας συνοδοιπόρος χωρίς απαιτήσεις, ένας φίλος που τον επικαλούμαστε όταν θέλουμε συντροφιά και τον αφήνουμε στην άκρη όποτε επιθυμούμε εμείς.

Μπορείτε να βρείτε ελληνικά ψηφιακά βιβλία που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο στα παρακάτω links:

www.openbook.gr (Ανοικτή Βιβλιοθήκη)

www.free-ebooks.gr (Free books)

www.ebooks4greeks.gr (Ελεύθερη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη)