Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εκπροσώπησε χθες τον Πρόεδρο της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας με θέμα «το μέλλον του Κόσμου, το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία».

Ο οργανισμός δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και σκοπός της Οργάνωσης είναι η ανάπτυξη πολυεπίπεδης πολιτικής και πολιτισμικής δραστηριότητας στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης επαφών και διεύρυνσης σχέσεων εμπιστοσύνης, στην κατανόηση σύγχρονων πολιτικών φαινομένων και κοινωνικών ρευμάτων και στην ανάδειξη των στοιχείων εκείνων της Ορθοδοξίας, που επηρεάζουν θετικά την αλληλοκατανόηση των πολιτισμών.

Ακολουθεί η ομιλία του:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο.,

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα της Δ.Σ.Ο.,

Αγαπητά μέλη των Εθνικών Κοινοβουλίων,

Αγαπητοί σύνεδροι,

Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω το μήνυμα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα και τις ευχές του.

Η σημερινή σας συγκέντρωση με φυσική παρουσία, εδώ στην Κρήτη -ένα σημείο του χάρτη όπου συναντάται η Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή αλλά και την Αφρική- καταδεικνύει ότι ο πολιτικός κόσμος σε όλη την Γη είναι έτοιμος να συντονίσει τις προσπάθειες του και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να οδηγήσει την Ανθρωπότητα μακριά από την τόσο φοβερή υγειονομική κρίση με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και να αναζητήσει απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης και του Κόσμου ολόκληρου.

Εξάλλου, είναι η πρώτη φορά που η συζήτηση για το «Μέλλον» δεν είναι «μελλοντολογική», αλλά αντίθετα λαμβάνει χώρα σε πραγματικό χρόνο και σε ρεαλιστική βάση με την απαραίτητη πολιτική βούληση της διαχείρισης του. Η πανδημία του Covid-19 και οι επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία, κλιματική αλλαγή, στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στη φύση μας δείχνουν ξεκάθαρα τον δρόμο που πρέπει να επιλέξουμε για να χαράξουμε μια στρατηγική για το μέλλον. Έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να αδράξουμε την ευκαιρία για να διαχειριστούμε ορθολογικά και δίκαια το μέλλον μας.

Οι εμπειρίες που έχουμε κατακτήσει από τα βιώματά μας σε συνάρτηση με το επίπεδο της επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης και προόδου μας δίνουν την ευκαιρία και τα εχέγγυα για να επανασχεδιάσουμε το σύστημα της παγκοσμιοποίησης προς πιο πράσινες, δημοκρατικές, ειρηνικές και ανθρωπιστικές κατευθύνσεις.

Για την επίτευξη των παραπάνω, η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη. Και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στη διακυβερνητική συνεργασία, αλλά κυρίως στην διακοινοβουλευτική συνεργασία, που ασκείται από τα εθνικά κοινοβούλια είτε σε διμερή βάση, είτε σε πολυμερή μέσα από εκφράσεις διεθνούς κοινοβουλευτικής θεσμοποίησης. Είναι χρέος μας ως νομοθετική εξουσία των Κρατών μας να τοποθετούμαστε -όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο- αλλά και διεθνώς για τα ζητήματα που αφορούν το διεθνές κοινό συμφέρον, όπως είναι το ζήτημα της διαχείρισης του μέλλοντος. Μάλιστα, στην περίοδο της πανδημίας οι εθνικοί και διεθνείς κοινοβουλευτικοί θεσμοί αγωνίστηκαν με επιτυχία. Η Βουλή των Ελλήνων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Διακοινοβουλευτική Ένωση, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας και πολλά άλλα κοινοβουλευτικά σώματα εθνικής ή διεθνούς εμβέλειας λειτούργησαν κανονικά και αδιάκοπα στο πανδημικό πλαίσιο και τώρα πλέον είναι έτοιμα να επιταχύνουν τους ρυθμούς του κοινοβουλευτικού τους έργου για να εκφράσουν τα συμφέροντα των πολιτών και να νομοθετούν για την ανακούφιση των λαών στο μεταπανδημικό μέλλον.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εκτιμώ ότι το προσφορότερο μέσο που διαθέτουμε στις θεσμικές μας φαρέτρες για να οικοδομήσουμε την μελλοντική κατάσταση πραγμάτων σε διεθνές επίπεδο είναι η επιστροφή μας στις οικουμενικές μας αξίες. Τα κοσμοπολιτικά ιδεώδη και οι αρχές της Ευρώπης και του Κόσμου που μεταλαμπαδεύτηκαν στο πέρασμα των αιώνων, φάνηκε ότι επισκιάστηκαν από το σαγηνευτικό σύστημα της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου και το ξέσπασμα εθνικιστικών εξάρσεων. Οι αξίες όμως παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο και πρέπει να τους δώσουμε και πάλι την προσοχή που τους αρμόζει.

Μονομερείς ενέργειες που προσβάλλουν τον παναθρώπινο πολιτισμό, την ευρωπαϊκή ιστορία και τη θρησκειολογική ύπαρξη ορισμένης θρησκευτικής ταυτότητας πυρπολούν κάθε ελπίδα για ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης και καταλλαγής. Διαπιστώσαμε με ενδιαφέρον ότι η Δ.Σ.Ο. αντέδρασε με ρητές καταδίκες αλλά και εμπράκτως στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει το Ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τέμενος, μέσα από την ανάδειξη της έννοιας της Σοφίας του Θεού ως καθοριστικό στοιχείο της χριστιανικής θεολογίας αλλά και του πανανθρώπινου πολιτισμού. Συμπεριφορές που προσβάλλουν το παρελθόν δεν έχουν θέση στο μέλλον, έτσι όπως το επιζητούμε και πρέπει να το καταστήσουμε ξεκάθαρο αυτό.

Θα μου επιτρέψετε να κλείσω το σύντομο χαιρετισμό μου με τις θερμές μου ευχαριστίες προς τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας για το πολυεπίπεδο και ουσιαστικό της έργο στην προώθηση του ακηδεμονευτου κοινοβουλευτισμού και της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και την ευχή ότι θα εκμεταλλευτούμε το ιστορικό momentum για να χτίσουμε ένα κόσμο βιώσιμο για την παρούσα και τις μελλοντικές γενιές.

Εύχομαι καλή επιτυχία και γόνιμα αποτελέσματα στις συζητήσεις μας και τις εργασίες σας.