Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για το Π.Δ. που καθορίζει κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης

Εμπόδια στην επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό βιοτεχνικών – βιομηχανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται εντός ορίων οικισμών με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους προκύπτουν από την εφαρμογή του Π.Δ. 59/2018 (ΦΕΚ 114 Α΄) “Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης”, με το οποίο καθορίζονται οι κατηγορίες γης γενικής και ειδικής χρήσης.

Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, το Επιμελητήριο Αρκαδίας σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα -η οποία κοινοποιείται επίσης στον ομόλογό του Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τους βουλευτές Αρκαδίας.

Στην εν λόγω επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής επισημαίνεται ότι ανάλογη είχε σταλεί και πέρυσι τον Δεκέμβριο από τον εν λόγω φορέα στον προκάτοχο του Κ. Σκρέκα στον υπουργικό θώκο, Κωστή Χατζηδάκη, πλην όμως δεν έχει ληφθεί μέχρι τώρα απάντηση:

“Με την παρούσα επιστολή, η οποία απεστάλη στις 22 Δεκεμβρίου 2020 στον προκάτοχό σας υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη και δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση, θα θέλαμε να ενημερώσουμε και εσάς σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και το οποίο έθεσαν υπόψη του Επιμελητηρίου Αρκαδίας οι επιχειρήσεις (βιοτεχνικές – βιομηχανικές) που βρίσκονται εντός ορίων οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα που εντοπίζεται, σύμφωνα με το Επιμελητήριο, είναι με το ισχύον τώρα πλαίσιο “οι βιοτεχνικές – βιομηχανικές εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης που μέχρι σήμερα λειτουργούν νομίμως, οι οποίες βρίσκονται εντός ορίων οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, δεν δύναται να επεκταθούν ούτε καν να εκσυγχρονιστούν προκειμένου να συμβαδίσουν με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες των αγορών. Ουσιαστικά οδηγούνται στην επιλογή της μετεγκατάστασης, έστω και αν νομοθετικά αυτό δεν επιβάλλεται, ή και στην οριστική παύση της λειτουργίας τους, αφού χωρίς τον αναγκαίο περιοδικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων τους δεν μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Κατά την άποψή μας για να λυθεί το θέμα αυτό θα πρέπει να επανέλθει σε ισχύ η αρχική διάταξη της παρ.2 του άρθρου 7 του Ν.3325/2005” παρατηρεί το Επιμελητήριο Αρκαδίας.

Την επιστολή του Επιμελητηρίου Αρκαδίας μπορείτε να δείτε εδώ:

https://www.e-gortynia.gr/wp-content/uploads/2021/10/epimelarka-Ε-3874_21-ΥΠΟΥΡΓΟ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ_page-0001.pdf

 

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας