Προνόμια εμβολιασμένων: Αμιγείς και μικτοί χώροι σε εστίαση και ψυχαγωγία

Tον διαχωρισμό των χώρων διασκέδασης σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους και σε μικτούς χώρους ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο υλοποίησης της σύστασης της Επιτροπής Βιοηθικής και σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Για την σημασία του εμβολιασμού ο οποίος αποτελεί την ασπίδα της χώρας απέναντι στην πανδημία έκανε λόγο ο κ. Γεραπετρίτης.

Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, η κυβέρνηση υιοθέτησε πλήρως το πόρισμα της επιτροπής βιοηθικής η οποία είχε μιλήσει για τρεις πυλώνες στρατηγικής. Ο πρώτος είναι η πειθώ. Ο δεύτερος είναι οι διευκολύνσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί. Ο τρίτος πυλώνας είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε μονάδες υγείας κ.α.

Αμιγείς και μικτοί χώροι

Καθιερώνονται από τις 15 Ιουλίου δύο τρόποι λειτουργίας ανοικτών και κλειστών επιχειρήσεων:

Θα έχουμε κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια, θέατρα και ανοιχτούς χώρους όπου θα υπάρχει διαβάθμιση. Οι χώροι θα είναι αμιγώς εμβολιασμένων είτε μικτοί χώροι. Στους αμιγείς χώρους θα επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει, ενώ στους μεικτούς και όσοι έχουν κάνει τεστ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, εναπόκειται στον ίδιο επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό μετά από διενέργεια τεστ.

Η δήλωση των επιχειρηματιών θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα και θα υφίσταται ειδική σήμανση.

Α. Αμιγείς χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Β. Μικτοί χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Προνόμια εμβολιασμένων: Αμιγείς και μικτοί χώροι σε εστίαση, ψυχαγωγία - Ποια μέτρα θα ισχύουν

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως στα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα ισχύει μόνο για τους εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες. Ξεκινούν την λειτουργία τους στις 15 Ιουλίου με υποχρεωτική την χρήση μάσκας.