Τα τραγούδια του ’21 στο «Αλάτι της Γης» με τον Γορτύνιο Παναγιώτη Αγγελακόπουλο

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, ώρα 13:00-15:00
Τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821, «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας θα παρουσιάσουν μέσα στη χρονιά έναν ιδιαίτερο κύκλο εκπομπών με θέμα τον ρόλο και τη σημασία του τραγουδιού και του χορού στην Εθνεγερσία.
Τα αφιερώματα αυτά αποτελούν καρπό συστηματικής ιστορικής και μουσικολογικής έρευνας, με στόχο να αναδείξουν τη λειτουργία του παραδοσιακού τρίπτυχου «τραγούδι-μουσική-χορός» στην προεπαναστατική περίοδο και στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.
Είναι χαρακτηριστική η φράση του Στρατηγού Μακρυγιάννη (που ήταν καλός τραγουδιστής κι έπαιζε τον ταμπουρά): «Φάγαμε ψωμί, τραγουδήσαμε κ’ έγλεντήσαμεν… Ότι εις τα ορδιά πάντοτες γλεντούσαμε!», επιβεβαιώνοντας ότι για τους αγωνιστές το τραγούδι υπήρξε είδος πρώτης ανάγκης, όπως και το ψωμί! Πράγματι, τα ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια λειτούργησαν ως ισχυρά σύμβολα για την εθνική και τοπική ταυτότητα, σημεία αναφοράς για την ιδεολογία, ως κιβωτός για τη συλλογική μνήμη και κίνητρα για «ελευθερία και γλώσσα».
Η πρώτη εκπομπή του κύκλου «Το Αλάτι της Γης – Τα τραγούδια του Αγώνα του 1821» θα μεταδοθεί την Κυριακή 21 Μαρτίου ώρα 13.00-15.00, με μιαν επιλογή από αντιπροσωπευτικά τραγούδια που συνδέονται με την Έναρξη της Επανάστασης καθώς και με τους αρματωλούς και κλέφτες της προεπαναστατικής περιόδου.
Τη μουσική επιμέλεια της εκπομπής έχει ο εξαιρετικός δεξιοτέχνης του κλαρίνου Γιώργος Κωτσίνης, με τους μουσικούς του συνεργάτες: Κωνσταντίνο Κίκιλη (βιολί), Κωνσταντίνο Κατσόγιαννο (τσίμπαλο), Νικόλα Αγγελόπουλο (λαούτο), Θωμά Κωνσταντίνου (λαούτο-ταμπουράς-τραγούδι) και Κώστα Μερετάκη (κρουστά).
Το παραδοσιακό ύφος και ήθος των κλέφτικων τραγουδιών αποδίδουν ο Βασίλης Σερμπέζης (ο σημαντικότερος ερμηνευτής της σαρακατσάνικης παράδοσης) και ο Παναγιώτης Αγγελακόπουλος (άξιος εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς στο τόσο απαιτητικό στεριανό ρεπερτόριο).
Χορεύουν μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «ΧΟΡΟΠΑΙΔΕΙΑ»: Βασίλης Καρφής, Γιάννης Καρφής, Κώστας Βαγγελής, Aριστείδης Θεοδωρόπουλος, Θεοφάνης Μεντής και Γιώργος Γαλάνης (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής).
Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS