40ος Πανελλήνος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού & Μουσικής

diagonismostragoudiou

Σάββατο 27 Ιουλίου στα Λαγκάδια

diagonismostragoudiouΠοικίλες εκδηλώσεις διοργανώνονται και φέτος στα περισσότερα χωριά της επαρχίας μας. Αναμφίβολα η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση στη Γορτυνία με εθνική εμβέλεια είναι ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια. Φέτος ο Διαγωνισμός, που συμπληρώνει 40 χρόνια, θα διοργανωθεί από το Δήμο Γορτυνίας το Σάββατο 27 Ιουλίου, ώρα 8:00 μ.μ. στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων και θα είναι αφιερωμένος στον εμπνευστή του διαγωνισμού Χρήστο Νικήτα-Στρατολάτη.

Ο θεσμός αυτός, που είναι ο μοναδικός σε όλη τη χώρα, ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια (το 1973), με εμπνευστή τον αείμνηστο Λαγκαδινό λογοτέχνη ….

Χρήστο Νικήτα – Στρατολάτη. Στόχος ήταν να τιμηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά και παράλληλα να ενισχυθεί η διάδοση της μουσικής μας παράδοσης.  Η μεγάλη επιτυχία του Διαγωνισμού αλλά και η φήμη που απέκτησε, οδήγησε στην καθιέρωσή του σε ετήσια βάση με μεγάλη προσέλευση θεατών και με τη βοήθεια όλων των δημοτικών αρχών, των τοπικών φορέων και των κατοίκων.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μη επαγγελματίες:
α) ερμηνευτές δημοτικών τραγουδιών, (μπορούν να λάβουν μέρος και πολυφωνικά συγκροτήματα αλλά αποκλείονται οι χορωδίες),
β) μουσικούς, σολίστες παραδοσιακών οργάνων και μουσικά σύνολα (ζυγιές, κομπανίες κ.λ.π.). Οι μουσικοί (σολίστες) μπορούν να συνοδεύονται και από άλλα όργανα, είτε της δικής τους επιλογής, είτε από την ορχήστρα του Διαγωνισμού (Μουσική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παυλόπουλος).

Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό καθώς και αιτήσεις συμμετοχής στο http://www.gortynia.gov.gr/