Editorial: Οι πολίτες προ των ευθυνών τους

editorial penny

*Editorial εφημερίδος “Γορτυνία” 

Εκλογική χρονιά φέτος και βρησκόμαστε ξανά στις κάλπες για να εξασκήσουμε ένα από τα θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα, το «δικαίωμα του εκλέγειν». Αυτή τη φορά επιλέγουμε τους εκπροσώπους μας στην αυτοδιοίκηση, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Τα πρόσωπα αυτά δηλαδή που κρίνουμε ότι είναι πιο ικανά και αποτελεσματικά να επιλύσουν τα καθημερινά προβλήματα του τόπου.

Τώρα την ευθύνη την έχουμε όλοι μας. Οι εκλογές είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και πρέπει να αντιμετωπίζεται αναλόγως. Αυτοί που θα εκλεγούν με τη ψήφο των πολιτών θα είναι η «εικόνα» της κοινωνίας μας, για αυτό και την ευθύνη πρώτα από όλα τη φέρουν οι ψηφοφόροι.

Η εφημερίδα μας από την αρχή κράτησε ίσες αποστάσεις από όλους, για να μην κατηγορηθεί ότι μεροληπτεί υπέρ κάποιου. Εξάλλου στο τέλος ο κόσμος είναι αυτός που θα κρίνει, γι’ αυτό και δεν έχει ανάγκη από καμία «υποκινούμενη» ενημέρωση. Εμείς μια σύσταση κάνουμε μόνο. Να μετριασθεί η πολιτική οξύτητα, ο φανατισμός και η μηδενιστική τακτική μεταξύ των αντιμαχόμενων παρατάξεων.

Οι ακραίες και προσβλητικές τοποθετήσεις, οι οποίες γίνονται κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πυροδοτούν ένα τοξικό κλίμα, το οποίο στο τέλος θα αποβεί σε βάρος του τόπου μας.

Οι προσωπικές αντιπαλότητες ας μετατραπούν σε εποικοδομητική αντιπαράθεση λόγων και έργων. Σημειωτέον ότι τα προβλήματα της περιοχής παραμένουν πολλά και για να είμαστε ειλικρινείς δεν λύνονται με «μαγικά ραβδάκια».

Τα νέα πρόσωπα που θα εκλεγούν στην τοπική αυτοδιοίκηση – όποια και να είναι αυτά – σίγουρα δεν θα καταφέρουν να τα λύσουν όλα, αλλά επιβάλλεται με σκληρή δουλειά να ιεραρχήσουν τα πιο σημαντικά. Και κυρίως να δουλέψουν στη βάση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, το οποίο θα μπορεί να δώσει την απαραίτητη πνοή ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο τόπος μας, απέναντι στην εικόνα της εγκατάλειψης και της υποβάθμισης.

Την επόμενη μέρα λοιπόν ξεκινά η πολιτική. Τότε επιβάλλεται όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες, τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας συλλογικά, για το καλό του τόπου.

Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους και ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας να εκλεγούν οι καλύτεροι για την Γορτυνία, την Αρκαδία και την Πελοπόννησο.

Καλή ψήφο σε όλους!

Πέννυ Καλύβα

Νομικός – Πολιτικός Επιστήμονας (MSc)