Α’ Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη – «ΑΡΚΑΔΙΕΣ» στη Ζάτουνα!

Χθες, Πέμπτη 29 Ιουλίου 2022, πραγματοποιήθηκε Τιμητική Διαδικτυακή Συνέλευση του Μουσείου Μίκη Θεοδώρακη Ζάτουνας με την ευκαιρία της γενέθλιας ημέρας του αγαπημένου μας μουσικοσυνθέτη.

Στη Συνέλευση έλαβαν μέρος και μίλησαν προσωπικότητες – μέλη του Μουσείου, όπως ο Νίκος Κοτζιάς, π. Υπουργός Εξωτερικών, ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος κ.α., ενώ συμμετείχαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστ. Κούλης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ζάτουνας Γιώργος Κανελλόπουλος καθώς και άλλοι εκλεκτοί Γορτύνιοι.

Τη Συνέλευση συντόνισε η Τζένη Δημητρακοπούλου, Γεν. Γραμματέας του Μουσείου και Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου. Το λόγο πήρε πρώτος ο Πρόεδρος του Μουσείου Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, πρώην Βουλευτής Επικρατείας από Καλλιάνι Γορτυνίας, που καλωσόρισε τους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια ο ίδιος προέβη σε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση γύρω από την πορεία του Μουσείου, ενώ παράλληλα εξήγγειλε την διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη – «ΑΡΚΑΔΙΕΣ» στη Ζάτουνα το τριήμερο 2-4 Σεπτεμβρίου 2022.

Ειδικότερα για την εκδήλωση ο κ.Παρασκευόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Υλοποιούμε  την πρόταση – όραμα του Μίκη, για ένα ετήσιο φεστιβάλ στη Ζάτουνα,  με
βάση  τις Αρκαδίες του… Κάτι ανάλογο, όπως τόνιζε, με αυτό που εδώ και εκατό χρόνια
οργανώνουν οι αμπελουργοί στη Βερόνα  της Ιταλίας για τον Βέρντι. Μαζί με το Μουσείο, ο  Δήμος Γορτυνίας και «Οι Φίλοι της Μουσικής» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) έχει προταθεί ως συνδιοργανωτής,  ο Δήμος Ιλίου και υπάρχει η σκέψη να τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στο  πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί Συμπόσιο:  πνευματικό, πολιτιστικό, πολιτικό  για τον Μίκη, 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2022, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με ομόφωνη απόφαση του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, μετά από σχετική
επιστολή – πρόταση μας.

Στις 4 Σεπτεμβρίου θα γίνει μεγάλη συναυλία  με την Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη στο χώρο του Μουσείου. Στα πλαίσιο του Φεστιβάλ, στη δεύτερη αίθουσα του Μουσείου θα εγκαινιασθεί και θα λειτουργήσει Έκθεση Μουσειακού Υλικού, με 70 περίπου πιστά αντίγραφα, σε συνεργασία επιμέλεια και σχετική πιστοποίηση του Μεγάρου Μουσικής, μια έκθεση  που ενδεχομένως εμπλουτίσει μόνιμα το Μουσείο και  αυτό θα είναι  ένα μεγάλο βήμα  για την αναβάθμιση του. Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», μας πρότεινε εάν μπορούμε να το υποστηρίξουμε οικονομικά και τεχνικά, να λειτουργήσει παράλληλα στο Μουσείο, η ψηφιακή Έκθεση «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης», που υλοποιήθηκε από τη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής.

Εκείνες τις μέρες όλη η Ζάτουνα θα θυμίζει Μίκη, θα επαναλειτουργήσει το ιστορικό
καφενείο, και θα πραγματοποιηθεί  το ετήσιο μνημόσυνο στη Ζάτουνα. Η έναρξη του
Φεστιβάλ,  στις 2 Σεπτεμβρίου,  θα γίνει  στην Αθήνα, από το σπίτι του Μίκη στη
Φιλοπάππου, Ακρόπολη, Ηρώδειο σε συνεργασία και με σημαντικούς φορείς. Εκεί
λαμπαδοδρόμοι, άνθρωποι του πολιτισμού του αθλητισμού της κοινωνίας, της
αυτοδιοίκησης, της νεολαίας,  της πολιτικής, κρατώντας συμβολικά 96  δάδες όσα και τα
χρόνια του Μίκη, θα συνοδοιπορήσουν  στα αξιακά του  προτάγματα και θα καταλήξουν
στο Ηρώδειο.”

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστ. Κούλης, ο οποίος ανέφερε ότι ο Δήμος θα συνδράμει με κάθε μέσο στην επιτυχία της διοργάνωσης. Επεσήμανε δε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 27.07 ομόφωνα αποφάσισε ο Δήμος να είναι συνδιοργανωτής της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια της Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, η οποία αναφέρθηκε στη σημαντική ψηφιακή Έκθεση  «Ο γαλαξίας μου: Μίκη Θεοδωράκης», ενώ ανέπτυξε το πολιτιστικό μέρος του Συμποσίου. Μηνύματα απέστειλαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης και ο Πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας.

Όλοι εξέφρασαν την σπουδαιότητα της εκδήλωσης, αλλά και τις συνεχείς δράσεις που γίνονται προκειμένου το Μουσείου να αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό σημείο για την περιοχή, στον πολιτισμό, στην οικονομία, προσθέτοντας επισκεψιμότητα, παραγωγές, εκδηλώσεις, χτίζοντας ένα ισχυρό τοπόσημο παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας. Όπως δε χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ.Παρασκευόπουλος: “Το Μουσείο για το Μίκη, όπως το συζητούσα μαζί  του, στις συναντήσεις  για την επανίδρυση, ήθελε να είναι η Κιβωτός, κυρίως για τις νέες γενιές! Αυτό πράττουμε τα τρία τελευταία χρόνια, ως διοικητικό συμβούλιο, με αδιάκοπη δουλειά   και την σημαντική στήριξη, κυρίως του δήμου  Γορτυνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Εκκλησίας και τόσων φορέων και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δημιουργία του παραρτήματος στο Ίλιον, σε συνεργασία  με τον Δήμο και η διαφαινόμενη ανάλογη συνεργασία   με τον Δήμο Θεσσαλονίκης,  και η στρατηγική  επιτυχία  για το Ψηφιακό Μουσείο, αλλάζουν τα δεδομένα!”

Φωτογραφίες από τη Διαδικτυακή Συνέλευση