Απεβίωσε ο πρώην Υπουργός Γιώργος Δασκαλάκης από Λαγκάδια

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Ένας από την παλαιά φρουρά των πολιτικών της Αρκαδίας που άφησε έντονα το στίγμα του έφυγε σήμερα για την αιωνιότητα. Συμμετείχε συνολικά 23 χρόνια στην ενεργό πολιτική.  Ήταν κατά γενική ομολογία έντιμος και δίκαιος, διακρινόμενος για το ήθος τους. Ως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ενίσχυσε σημαντικά όλες τις κοινότητες του Νομού για να ξεπληρώσουν τα χρέη των, ενώ στάθηκε αρωγός στους πολιτιστικούς Αρκαδικούς Συλλόγους. Υπεραγαπούσε τη γεννέτειρά του, την οποία επισκεπτόταν συχνά έως το τέλος της ζωής του. 

Ποιος ήταν ο Γιώργος Δασκαλάκης:

Γεννήθηκε το 1936 στα Λαγκάδια Αρκαδίας και από τα σπουδαστικά του χρόνια ανέπτυξε πολιτική και συνδικαλιστική δράση, συμμετέχοντας ενεργά στους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες, ενώ πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις ενάντια στη χούντα.

Σταθμός στη ζωή του υπήρξε η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ το 1974, του οποίου ήταν ιδρυτικό στέλεχος. Στο σπίτι του ιδρύθηκε η ΠΑΣΚΕ, η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, της οποίας διετέλεσε Γραμματέας από τα πρώτα χρόνια της. Παράλληλα, από το 1975 μέχρι το 1982 διετέλεσε Γραμματέας του Τομέα Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ.

Τη δεκαετία του 1970 συμμετείχε στην ηγεσία της ενωμένης δημοκρατικής αντιπολίτευσης στο Συνδικαλιστικό Κίνημα και το 1976, στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, εξελέγη στη μειοψηφία της τότε Διοίκησής της.

Εργάστηκε ως στέλεχος σε εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης μέχρι το 1981, οπότε ο Ανδρέας Παπανδρέου με προσωπική του απόφαση, τον τοποθέτησε υποψήφιο βουλευτή στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας, όπου και εξελέγη.

Στο διάστημα 1982-1985 διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.

Από το 1985 μέχρι και τις εκλογές του 1993 εκλεγόταν βουλευτής στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αρκαδία.

Κατά την τριετία 1987-1989 θήτευσε ως Υφυπουργός Εμπορίου.

Το 1993 ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και από τη θέση αυτή πρωταγωνίστησε στη μεγάλη μεταρρύθμιση της Αποκέντρωσης, θεσμοθετώντας την Αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ακόμη, τον Μάρτιο του 1994 εισηγήθηκε στη Βουλή τον Νόμο 2193 με τον οποίο καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Από το 1985 μέχρι και τις εκλογές του 1993 εκλεγόταν βουλευτής στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αρκαδία.

Το 1995 ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Μεταφορών. Το 1997 ανέλαβε την Προεδρία της Γενικής Τράπεζας, θέση που διατήρησε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2000.

Στη συνέχεια επανήλθε στον πολιτικό στίβο όπου στις εκλογές του Απριλίου του 2000 εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2004.

Ο Γιώργος Δασκαλάκης ήταν παντρεμένος με την Μαρία Κορναράκη, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κάντζα.