Από τα παράξενα του τόπου μας!

theoktisto-egortynia

Χωριά μοιρασμένα στα σύνορα της γραφειοκρατίας…

Σε πολλά χωριά τηςtheoktisto-egortynia Γορτυνίας παρατηρείται το φαινόμενο οι κάτοικοί τους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν για διάφορες υποθέσεις τους, να είναι αναγκασμένοι να κάνουν πολλά χιλιόμετρα και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα να αλλάζουν μέχρι και Νομό!

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χωριό Θεόκτιστο, όπου ενώ διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας (στη Δημοτική Ενότητα Κλείτορος), οι κάτοικοί του για τα οικονομικά τους θέματα εξυπηρετούνται στη Δ.Ο.Υ Καλαβρύτων του Νομού Αχαΐας, ενώ από την άλλη υπάγονται στο Αστυνομικό Τμήμα Λεβιδίου!! Οι λιγοστοί όμως κάτοικοι του χωριού δεν θα πρέπει να έχουν παράπονο για τις άλλες υπηρεσίες, αφού βρίσκονται στα όρια του Δήμου Γορτυνίας! Άλλο βέβαια αν για τα πολεοδομικά τους θέματα πρέπει να τρέχουν στα Λαγκάδια, ενώ για την ιατρική τους περίθαλψη στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων!!!

  Και μιας και αναφερόμαστε σε χιλιομετρικές αποστάσεις μας έρχονται στο νου οι αναπόφευκτες συνέπειες του Καλλικράτη, όπου μια κατεξοχήν ορεινή περιοχή με 80 Δημοτικά Διαμερίσματα- Πρώην Κοινότητες, που αριθμούσε πάνω από 135 χωριά, συνενώθηκε σε έναν Δήμο «Τέρας»… Έτσι η απόσταση των δύο άκρων του νέου Καλλικρατικού Δήμου (π.χ. Παύλια και Παραλογγοί) υπερβαίνει τα 120 χιλιόμετρα! Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιος δημότης από ένα απομακρυσμένο και δύσβατο χωριό, όπως Πέττα ή Ξηροκαρύταινα, για να φτάσει στην έδρα του Δήμου, τη Δημητσάνα, χρειάζεται κοντά στις δύο ώρες! Δηλαδή από πλευράς χρόνου πιο κοντά του είναι η Αθήνα!

    Άραγε εν έτει 2012 έτσι μεταφράζεται η περιβόητη πια «Εξυπηρέτηση του πολίτη»;;;