Η «Παναγιοσκέπαστη» Γορτυνία εορτάζει με κατάνυξη την Κοίμηση της Θεοτόκου

Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί κάθε καλοκαίρι τη μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή των Ορθοδόξων Χριστιανών. Από την μια άκρη της χώρας στην άλλη, σε βουνά, πόλεις, νησιά και χωριά, η γιορτή αυτή εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Το Δεκαπενταύγουστο όλη η Γορτυνία φορά τα καλά της και εορτάζει! Σε κάθε χωριό υπάρχει και μια εκκλησία ή ένα εξωκλήσι αφιερωμένο στη χάρη της Παναγίας μας. Αναρίθμητοι Ιεροί Ναοί αλλά και Μοναστήρια μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη μεγάλη γιορτή. Για αυτό άλλωστε η Γορτυνία έχει χαρακτηριστεί και ως «Παναγιοσκέπαστη» από τον Μακαριστό Μητροπολίτη μας κυρό Ιερεμία. Ένα «χαρμόσυνο πένθος», αφού η Κοίμηση της  της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για το ελληνικό λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν».

panagia kleivoka
H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κλειβωκιώτισσας στην Ι.Μονή Κλειβωκάς (Κοντοβάζαινα)

Τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της εορτής πολλοί πιστοί συρρέουν στους ναούς για να τιμήσουν τη Μεγαλόχαρη, να προσκυνήσουν τη πάνσεπτη εικόνα Της και να αποθέσουν τη δική τους ικεσία στη χάρη Της. Η γιορτή αυτή άλλωστε ονομάζεται και το «Πάσχα του καλοκαιριού». Ένα «χαρμόσυνο πένθος», αφού η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για το ελληνικό λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν».

Η ΠΑΝΑΓΙΑ, η μητέρα όλων, ας μας δίνει υγεία και δύναμη.
Χρόνια πολλά σε όλους!

Εφημερίδα «Γορτυνία»

Απολυτίκιον – Ήχος Α

Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.