Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας: Στο επίκεντρο το Παρθεναγωγείο και το Τρικάμαρο Γεφύρι

Στη σημερινή ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Γορτυνίας, το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε ζητήματα της Δημητσάνας, που έθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτριος Τσέκας. Στη συζήτηση αυτή, ο κ. Τσέκας ζήτησε  ενημέρωση για το ζήτημα της συντήρησης της κεραμοσκεπής του Παρθεναγωγείου, καθώς και της ανάδειξης του ιστορικού Τρικάμαρου Γεφυριού.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας, κ. Ευστάθιος Κούλης, ανέφερε ότι η κατάσταση του Παρθεναγωγείου είναι ιδιαίτερα άσχημη, καθώς, παρά την προηγούμενη παραχώρησή του στο Υπουργείο Πολιτισμού, δεν είχαν πραγματοποιηθεί ενέργειες για τη συντήρησή του και πλέον έχει επανέλθει ως περιουσιακό στοιχείο του Δήμου. Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την κεραμοσκεπή, αλλά ολόκληρη την κατάσταση του κτιρίου. Παρά τις προτάσεις για συνεργασία με την Αδελφότητα για την αποκατάσταση της κεραμοσκεπής, ο Δήμος  αντιμετωπίζει περαιτέρω δυσκολίες λόγω των πολλαπλών αδειοδοτήσεων που απαιτούνται για την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας.

Πρόσφατα, στις 14 Οκτωβρίου, κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού επισκέφτηκε το κτίριο, πραγματοποίησε αυτοψία και έκανε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης. Ο Δήμαρχος Γορτυνίας και ο Πρόεδρος του Διασυνεδριακού κ.Λάμπρου έθεσαν το θέμα στον Διευθυντή Νεότερων Μνημείων, κ. Παπανδρέου, μηχανικό. Είναι σε αναμονή για τον πόρισμα της υπηρεσίας, καθώς και μια εμπεριστατωμένη καταγραφή των άμεσων ενεργειών για να σωθεί το κτίριο, αλλά και τις απαραίτητες εργασίες που απαιτούνται για να μην καταρρεύσει.

Το επόμενο βήμα θα είναι η οικονομική κάλυψη των εργασιών, καθώς ο Δήμος δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα από ίδιους πόρους, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα να ενταχθεί το έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, όσον αφορά το Τρικάμαρο Γεφύρι, ο Δήμος αναμένει υποδείξεις από τις αρμόδιες αρχές για τη στατική του επάρκεια και τις παρεμβάσεις που χρειάζονται για την ασφαλή συντήρησή του. Όπως ανέφερε ο κ. Κούλης, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων και έχει γίνει προκαταρκτική συζήτηση και στο Υπουργείο για τα επόμενα βήματα. Παράλληλα, η προηγούμενη μελέτη θέλει επικαιροποιήση.

Ο Δήμαρχος κατέληξε ότι τα έργα αυτής της σημασίας αποτελούν πρόκληση, καθώς φέρουν ένα βαρύ ιστορικό παρελθόν και απαιτούν αντίστοιχους πόρους για το μέλλον, οι οποίοι είναι απαραίτητοι ώστε να διασφαλιστεί η συντήρηση και ανάδειξή τους.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, κ. Παναγιώτης Μέγας, τόνισε ότι και τα δύο αυτά θέματα πρέπει να τεθούν σε απόλυτη προτεραιότητα. Χαρακτήρισε τα έργα εμβληματικά για τον Δήμο και πρέπει να συνδυαστούν με μια στρατηγική προσέλκυσης επισκεπτών.

Πέννυ Καλύβα

(Φωτό: Βασιλική Αντωνιάδου)