Δύο χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Ιερεμία

Στις 15/12 συμπληρώνονται δύο χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμία. Σήμερα, Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023,  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως θα τελεσθεί Αρχιερατικό μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου.

Δύο χρόνια πέρασαν από την ημέρα εκείνη που ο μακαριστός Ιερεμίας εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμου και πορεύθηκε προς την δόξαν του Θεού. Ο σεπτός και χαρισματικός Ιεράρχης με τη σεμνότητα, με την γλυκύτητα και τον κρυστάλλινο ορθόδοξο λόγο του, κατάφερε σε δύσκολους καιρούς επί 15 έτη να οδηγήσει με σταθερότητα την Μητρόπολή μας, επιτελώντας ένα σημαντικό ποιμαντικό και κοινωνικό έργο. Σε όλη του τη ζωή υπήρξε ένα υπόδειγμα ορθόδοξου χριστιανού Ιεράρχη. Αθόρυβος Ποιμενάρχης, ο οποίος με το λιτό βίο, την πραότητα και την ευγένεια έγραψε τη δική του ιστορία.

Ποιος ήταν ο Μητροπολίτης Ιερεμίας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερεμίας Φούντας γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1941.

Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών το 1964, χειροτονήθηκε Διάκονος το 1969 και Πρεσβύτερος το 1972. Διακόνησε ως Ιεροκήρυκας σε διάφορες Μητροπόλεις και στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών.Το 2000 αναγορεύθηκε Δρ. Θεολογίας.

Το 2003 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής και το 2006 Τακτικός Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επί της Έδρας Εισαγωγής στην Π.Δ. και Ερμηνείας της Π.Δ. εκ του κειμένου των Ο’. Συνέγραψε πολλά ερμηνευτικά και θεολογικά έργα.

Στην πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου “Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΙΕΡΕΜΙΑΣ, ΩΣ ΙΕΡΟΚΗΡΥΞ ΦΩΚΙΔΟΣ”, του Αρχιμανδρίτου π. Νεκτάριου Καλύβα στην Ιτέα, ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως και στενότατος συνεργάτης του μακαριστού Ιερεμία μίλησε για την εξέχουσα προσωπικότητα του Μακαριστού Ιερεμία. Με ιδιαίτερη συγκίνηση στάθηκε ιδιαίτερα και στις τελευταίες στιγμές της ζωής του, όπου όπως ανέφερε “έφυγε σαν πουλάκι, διαβάζοντας την Παράκληση. Έτσι τον βρήκε ο θάνατός του. Μέσα στην ατμόσφαιρα του χώρου μεταδόθηκε αμέσως μια ηρεμία. Έκανε Χριστιανά τέλη, έτσι παρέδωσε την ψυχή του στο Θεό…” Μπορείτε να δείτε το βίντεο (εδώ)

Ο μακαριστός θα παραμείνει, μετά την κοίμησή του, φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Οι πατρικές ευχές και η ευλογία του θα σκεπάζουν για πάντα την αγαπημένη του Γορτυνία!

Εφημερίδα “Γορτυνία”