Στη συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2025, ως 1ο θέμα τέθηκε η ενημέρωση για την τοποθέτηση προσωρινής μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στη Δημοτική Κοινότητα Καλλιανίου.
Το ζήτημα έθεσε με ερώτημά του ο Δημοτικός Σύμβουλος μειοψηφίας κ. Ιωάννης Τσιόγκας, ζητώντας διευκρινίσεις για τους λόγους που οδηγούν στη συγκεκριμένη λύση και κατά πόσο αυτή συνδέεται με τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις γύρω από το χρόνιο πρόβλημα διαχείρισης λυμάτων στην περιοχή.
Απαντώντας, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί την περιοχή εδώ και περίπου σαράντα χρόνια, επισημαίνοντας πως κατά καιρούς έγιναν διάφορες παρεμβάσεις χωρίς ποτέ να δοθεί οριστική λύση.
Όπως ανέφερε, τόσο ο ίδιος όσο και προηγούμενες δημοτικές αρχές έχουν βρεθεί επανειλημμένα στα δικαστήρια για το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς μέχρι πριν από οκτώ χρόνια να υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο έργο βιολογικού καθαρισμού που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», προϋπολογισμού περίπου 900.000 ευρώ, το οποίο ωστόσο δεν μπόρεσε να προχωρήσει λόγω σοβαρών ελλείψεων στη μελέτη. Βασικό εμπόδιο αποτέλεσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου όπου επρόκειτο να εγκατασταθεί η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η μελέτη έχει πλέον επικαιροποιηθεί και ότι ο Δήμος βρίσκεται σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να υποβληθεί νέα πρόταση ένταξης του έργου σε χρηματοδότηση ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής.
Σε ό,τι αφορά τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται και ανέρχονται σε 500 ευρώ ημερησίως, ανέφερε ότι ο Δήμος έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες προσφυγές και νομικές ενέργειες για την αντιμετώπισή τους.
Αναφερόμενος στο σκέλος των ποινικών ευθυνών, επισήμανε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος έχουν βρεθεί κατ’ επανάληψη ενώπιον της Δικαιοσύνης. Όπως διευκρίνισε, η ποινή φυλάκισης ανεστάλη, ωστόσο επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ, το οποίο δεν επιβαρύνει τον Δήμο αλλά αποτελεί προσωπική ποινή.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα κατατεθεί προσφυγή στον Άρειο Πάγο, με στόχο τη δικαίωση και τη διαγραφή της ποινής, υπογραμμίζοντας πως η Δημοτική Αρχή καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την οριστική επίλυση του προβλήματος.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι παρόμοια προβλήματα καταγράφονται σε πολλές περιοχές της χώρας και ότι ο Δήμος αναζήτησε πρακτικές λύσεις ώστε να προστατευτεί τόσο το περιβάλλον όσο και οι πολίτες, αποφεύγοντας ταυτόχρονα πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε ως προσωρινή λύση η εγκατάσταση δύο δεξαμενών για τη διαχείριση των λυμάτων, οι οποίες θα λειτουργούν μέχρι την υλοποίηση της μόνιμης παρέμβασης και την οριστική επίλυση του προβλήματος.
Στη συνέχεια ο κ. Αποστολόπουλος τόνισε ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση αυτή την ώρα και πρόσθεσε ότι, εφόσον η προσωρινή αυτή λύση αποδειχθεί αποτελεσματική, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και σε μόνιμη βάση. Εξέφρασε δε και το παράπονό του ότι στις δικαστικές διαμάχες του Δημάρχου και του Αντιδήμαρχου δεν υπήρχε καμία συμπαράσταση από τους κατοίκους.
Τέλος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Μέγας έθεσε σειρά ερωτημάτων σχετικά με το κόστος και την ανταποδοτικότητα του έργου, επισημαίνοντας γιατί το ζήτημα παρέμεινε άλυτο επί τόσα χρόνια και γιατί η εκπόνηση της μελέτης προχώρησε μέσω απευθείας ανάθεσης και όχι μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Εξέφρασε δε την επιφύλαξή του για το αν πρόκειται για ένα έργο που γίνεται βιαστικά προκειμένου να καλύψει δεδομένα που έχουν προκύψει ή αν αποτελεί μια ουσιαστική και μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα.




