Editorial: Σε ετοιμότητα για την απογραφή στη Γορτυνία!

Editorial εφημερίδος “Γορτυνία”

Η διαδικασία απογραφής Πληθυσμού, Κατοικιών και Κτιρίων με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) είναι σε εξέλιξη. H καταγραφή του πληθυσμού έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο.

Πρόκειται δε για μια πολύ σημαντική διαδικασία καθώς διενεργείται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε δέκα χρόνια. Με την απογραφή αυτή «χτίζεται» μια βάση δεδομένων, η οποία επηρεάζει την εκάστοτε περιοχή για τα επόμενα χρόνια. Ο μόνιμος πληθυσμός αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα, από τον οποίο εξαρτώνται πολλά, όπως η κατανομή των βουλευτικών εδρών, οι τοπικές κοινότητες, αλλά και οι κάθε είδους χρηματοδοτήσεις από τα Υπουργεία.

Ο πληθυσμός της Γορτυνίας στην τελευταία απογραφή ήταν 12.362. Σίγουρα το νούμερο αυτό θα μειωθεί αρκετά, όμως αν η πτώση είναι μεγάλη, ο τόπος μας κινδυνεύει να χάσει πολλά στο μέλλον. Τα δημογραφικά μεγέθη της τέως επαρχίας Γορτυνίας άλλωστε είναι απογοητευτικά τα τελευταία χρόνια, με την ραγδαία αύξηση των θανόντων και τη δραματική μείωση των γεννήσεων.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι αυτονόητο ότι πρέπει να απογραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Είναι δε σημαντικό να ενημερωθούν όλοι για τις αλλαγές που θα γίνουν φέτος στη διαδικασία της απογραφής λόγω της πανδημίας, καθώς σε μεγάλο βαθμό αυτή θα γίνει ηλεκτρονικά, για να αποφευχθεί η «πόρτα-πόρτα». Οι απογραφείς θα εναποθέσουν κλειστούς φακέλους σε κάθε οικία με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό και έπειτα θα μπορεί κανείς να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής με τους κωδικούς του Τaxis. Πρόκειται δε για μια ακόμα πιο εύκολη διαδικασία για όσους δεν μπορούν να βρεθούν εκείνες τις ημέρες στα χωριά τους.

Το αριθμητικό δεδομένο λοιπόν είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο μας, για αυτό και είναι σημαντικό όσοι μπορούν να απογραφούν στα χωριά, προκειμένου να μην «απογυμνωθεί» εντελώς η Γορτυνία μας. Καλόν θα ήταν μάλιστα οι Δήμοι Γορτυνίας και Μεγαλόπολης να είναι σε ετοιμότητα και να πληροφορήσουν όσους περισσότερο μπορούν να απογραφούν.

ΠΕΝΝΥ Κ. ΚΑΛΥΒΑ

Χρήσιμες πληροφορίες

Πως γίνεται η απογραφή πληθυσμού:

Η απογραφή διενεργείται ως εξής:

  • Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.
  • Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Έπειτα «Συνέχεια στην εφαρμογή» αν θέλετε να συνεχίσετε στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου απογραφής και «Εξοδος» αν θέλετε να εξέλθετε από την εφαρμογή. Αφού επιλέξετε «Συνέχεια στην εφαρμογή», πρέπει να εισάγετε το μοναδικό «Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας που επιθυμείτε να αυτοαπογράψετε και επιλέγετε «Συνέχεια». Αυτός ο μοναδικός «Κωδικός Απογραφής» αναγράφεται στον ειδικό χώρο της επιστολής που έχει διανεμηθεί από τον Απογραφέα της περιοχής όπου βρίσκεται η εν λόγω κατοικία

Τι ισχύει για όσους δεν αυτοαπογραφούν

Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ, φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Τέλος, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Πληθυσμού- Κατοικιών 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 211 1212032 ή να απευθύνονται στο e-mail: census2021@statistics.gr.