Editorial: Εθνικές εκλογές 2023 – Συμμετοχή και όχι αποχή!

editorial penny

*Editorial εφημερίδος “Γορτυνία” μηνός Μαϊου 2023

Οι εκλογές έφτασαν… Η εφημερίδα μας όπως έχει αποδείξει στα 52 χρόνια έκδοσής της μένει ανεξάρτητη και δεν «προμοτάρει» κανένα κόμμα ή υποψήφιο. Ο λαός είναι
αυτός που θα κρίνει και σίγουρα δεν έχει ανάγκη από καμία «υποκινούμενη» ενημέρωση. Εμείς για άλλη μια φορά θα είμαστε παρόντες και την επόμενη ημέρα των εκλογών, να αφουγκραστούμε τα μηνύματα του κόσμου και να σεβαστούμε αυτούς που ο ίδιος εξέλεξε ως πιο ικανούς να τον εκπροσωπήσουν. Αυτοί που θα εκλεγούν καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά πια τα σημαντικά και διαχρονικά προβλήματα της Αρκαδίας και της Γορτυνίας ειδικότερα, τα οποία συνέχεια προβάλουμε.

Το δικό μας μήνυμα είναι μόνο ένα: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΧΗ, ανεξάρτητα με το τι θέλει να ψηφίσει ο καθένας! Και αυτό γιατί το πολίτευμά μας καλείται ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Και η
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ετυμολογικά πηγάζει από το «δήμος» και το «κράτος», είναι το πολίτευμα στο οποίο κρατεί ο «δήμος», δηλαδή αυτό που ο λαός άρχει και αποφασίζει. Το «δικαίωμα
του εκλέγειν» είναι ένα από τα σημαντικότερα συνταγματικά δικαιώματα, παράλληλα όμως και μια υποχρέωση του πολίτη, να ασκήσει μια πολύτιμη εξουσία που η πολιτεία του έχει απονείμει.

Και δυστυχώς εύκολα όλοι μας ξεχνάμε ότι για να κατοχυρωθεί αυτό το δικαίωμα, που πολλοί σήμερα θεωρούμε δεδομένο, δόθηκαν αγώνες και γράφτηκαν πολλές μελανές σελίδες στην ιστορία της χώρας μας. Ακόμα και το γεγονός ότι οι γυναίκες ψηφίζουν είναι ένα πρόσφατο επίτευγμα, αφού κατοχυρώθηκε μόλις το 1952!

Αποχή σημαίνει ένα τεράστιο πλήγμα για την ίδια την δημοκρατία. Και σε όσους υιοθετούν την άποψη ότι η αποχή στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα, αυτό της δυσαρέσκειας προς τους πολικούς, την απάντηση την δίνει η ίδια η δημοκρατία. Και αυτό γιατί το πολίτευμά μας ορίζει πολλούς τρόπους για να εκφράσουμε την όποια πολιτική μας θέση, είτε επιβραβεύοντας ένα κόμμα, είτε καταψηφίζοντας ένα άλλο, είτε και με μια έκφραση γενικότερης δυσαρέσκειας με τη μορφή της «λευκής» ή «άκυρης» ψήφου. Εξάλλου η πολιτική αδιαφορία και αποστασιοποίηση μπορεί να πηγάζει από μια απόρριψη του πολιτικού συστήματος, στην πράξη όμως μετατρέπεται σε μια τυφλή αποδοχή αυτής της πραγματικότητας..

Όλοι μας οφείλουμε ως ενεργοί πολίτες να πάρουμε θέση στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας. Είναι καθήκον αλλά και υποχρέωσή μας να συμμετάσχουμε στην κορυφαία εκδήλωση της λαϊκής κυριαρχίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και να μην μείνουμε στην απραξία, ως παθητικοί δέκτες.

Γιατί με την αποχή απλά δίνουμε το δικαίωμα σε άλλους να επιλέγουν για εμάς και κυρίως αποδοκιμάζουμε όχι τα κόμματα ή τους βουλευτές, αλλά αποδοκιμάζουμε το ίδιο μας το δημοκρατικό πολίτευμα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι το λίκνο της Δημοκρατίας. Οι πρόγονοί μας έδωσαν Ηρωικούς Αγώνες για την Ελευθερία και κυρίως τη μεταλαμπάδευση όλων αυτών των
αξιών στην παγκόσμια ανθρωπότητα…

Συμμετέχουμε λοιπόν στις εκλογές και ψηφίζουμε αυτούς που θεωρούμε πιο ικανούς και άξιους!

Καλή ψήφο σε όλους!

Πέννυ Καλύβα

Νομικός – Πολιτικός Επιστήμονας (MSc)

 

Γίνε συνδρομητής στην έντυπη ή ηλεκτρονική έκδοση της εφ. “Γορτυνίας”:

Γίνε Συνδρομητής