Παλαιότερα όλα τα σπίτια στα χωριά της Γορτυνίας, διέθεταν παραδοσιακούς φούρνους, είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά (ενσωματωμένου με τα τζάκια). Τώρα οι περισσότεροι φούρνοι, παραμένουν ανενεργοί, αφενός γιατί αντικαταστάθηκαν από τις ηλεκτρικές κουζίνες, αφ’ ετέρου γιατί στα περισσότερα χωριά περνούν αρτοποιοί με τα φορτηγά τους πουλώντας αρτοπαρασκευάσματα.
Έτσι λοιπόν εικόνες όπως η παρατιθέμενη φωτογραφία όσο πάνε και λιγοστεύουν, αφού λίγες νοικοκυρές πλέον ζυμώνουν με τον παραδοσιακό τρόπο. Πιο παλιά οι νοικοκυρές ζύμωναν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και ανάλογα φυσικά με τον αριθμό των ατόμων της οικογένειας.
Συνήθως το ζύμωμα γινότανε νύχτα, ώστε ξημερώματα να έχει μουσκώσει η ζύμη στα ταψιά και μετά να ψηθούν στο φούρνο. Μάλιστα ο φούρνος θα έπρεπε να είχε καεί πολύ καλά και αυτό φαινόταν από το εάν τα τοιχώματα είχαν γίνει άσπρα.
Η φωτογραφία έχει τραβηχθεί στους Παραλογγούς από τον Γιώργο Τερζή.