Έκθεση του Εργαστηρίου Παραδοσιακών Φορεσιών της Νίκης Κούρταλη – Κούλη στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης

Φέτος είναι η 2η χρονιά μετά το 2019 όπου έχουμε την χαρά ως εργαστήρι να φιλοξενηθούμε στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης.
Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς για τον λόγο ότι το Πολεμικό Μουσείo Τρίπολης, τόσο με την παρουσία του όσο και με τις αξιόλογες δράσεις του και εκδηλώσεις αποτελεί σημείο αναφορά για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας.
Στην φετινή έκθεση παρουσιάζεται ένα μικρό δείγμα από την δουλειά που γίνεται στο εργαστήριό μας.
Η κα Νίκη Κούρταλη – Κούλη εδώ και αρκετά χρόνια με πολύ κόπο και με ίδια δαπάνη προσπαθεί να διασώσει και να αναδείξει παραδοσιακές φορεσιές που έχουν χαθεί. Παράδειγμα αποτελεί η «ασπρόμαυρη φορεσιά της Αρκαδίας», που έχει απεικονιστεί σε γκραβούρες του Stackenberg το έτος 1811. Μια τέτοια γκραβούρα υπάρχει και στο Πολεμικό Μουσείο της Τρίπολης. Σύμφωνα με τον Γιάννη Τσαρούχη, σε μία εργασία του που παρουσίασε στο βιβλίο ‘’Πελοποννησιακή Πρωτοχρονιά του 1957’’, οι φορεσιές αυτές φορέθηκαν μέχρι το 1850 περίπου. Εντούτοις σε φωτογραφίες των αρχών του 20ου αιώνα απεικονίζονται άνδρες χωρικοί της Αρκαδίας με τέτοιες φορεσιές.
Έτσι λοιπόν η κα Νίκη Κούρταλη – Κούλη, μετά από αρκετή έρευνα και μελέτη σε γκραβούρες και πίνακες ζωγραφικής τόσο των Ελλήνων, όσο και των ξένων περιηγητών, εντοπίζοντας εναπομείναντα λείψανα των φορεσιών αυτών, καταφέρνει με αρχιτεκτονικό τρόπο και τέχνη, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά να ξαναφέρει στο προσκήνιο αυτές τις φορεσιές.
Στην φετινή έκθεση παρουσιάζονται 11 εκθέματα, εκ των οποίων τα οκτώ είναι δημιουργίες των δύο τελευταίων ετών με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάτασης.
Οι φορεσιές αυτές είναι του Ρήγα Φεραίου, του Αδαμάντιου Κοραή, του Ιωάννη Καποδίστρια, του Δημητρίου Υψηλάντη, του λόρδου Μπαϋρον και των Βασιλέων Όθωνα και Αμαλίας. Αυτές συμπληρώνονται με φορεσιές που έχουν δημιουργηθεί σε προγενέστερο χρόνο και που είναι η φορεσιά της Ελένης Μελά, μητέρας του Παύλου Μελά, της Μαντώς Μαυρογέννους και η βελούδινη αστική φορεσιά των αξιωματικών του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.
Η τελευταία δημιουργία είναι η στολή του Ιωάννη Δημακόπουλου από την Βυτίνα της Αρκαδίας (φωτογραφία). Ήταν ο τελευταίος φρούραρχος του Αρκαδίου, και σκοτώθηκε εκεί. Τα όπλα του φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Καλτεζών.
Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κεντρική έκθεση του εργαστηρίου μας γίνεται κάθε χρόνο το καλοκαίρι στα Λαγκάδια Γορτυνίας στο πέτρινο κτίριο ΑΡΤΟΖΗΝΟΣ.
Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να επισκεφτείτε όχι μόνο την έκθεσή μας αλλά και το ίδιο το Πολεμικό Μουσείο, όπως και τα υπόλοιπα μουσεία στην πόλη. Είναι πραγματικά ένα ταξίδι μέσα στην ιστορία μας !!
Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και καλές γιορτές !!
Εργαστήρι Παραδοσιακών Φορεσιών της Νίκης Κούρταλη – Κούλη