Στο όμορφο Βαλτεσινίκο δημιουργήθηκε ένα νέο κόσμημα που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή: η μόνιμη έκθεση «Παλαιών Επαγγελμάτων και της Αγοράς». Αυτή η νέα πολιτιστική πρωτοβουλία, που στεγάζεται σε έναν προνομιακό χώρο απέναντι από τον κεντρικό δρόμο του χωριού και τον επιβλητικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, έρχεται να ζωντανέψει παλιά επαγγέλματα που χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου. Η έκθεση αυτή, καρπός της δράσης του Πολιτιστικού Κέντρου του Βαλτεσινίκου με την άξια ηγεσία του Γιάννη Μπουλούγαρη, στοχεύει στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, λειτουργώντας ως υπόδειγμα ιστορικής αναδρομής και κατανόησης της παράδοσης.
Το Μουσείο φιλοξενεί εκθέματα που αναπαριστούν παραδοσιακά επαγγέλματα, μέσα σε ένα περιβάλλον που αποπνέει αυθεντικότητα και νοσταλγία. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί οι φυσικοί χώροι του μπακάλικου και του καφενείου, που ζωντανεύουν την καθημερινότητα μιας άλλης εποχής.
Το νέο Μουσείο στο Βαλτεσινίκο δεν θα είχε την ίδια ποιότητα και αισθητική χωρίς τη σημαντική συμβολή του Αποστόλη Παπαγεωργίου, ενός καταξιωμένου δημιουργού και σχεδιαστή που χαίρει αναγνώρισης σε πανελλαδικό επίπεδο για τις εξαιρετικές του δημιουργίες. Ο Παπαγεωργίου, από τον οικισμό Ολομάδες, μαζί με τους συνεργάτες του από την γνωστή εταιρεία Matrix Design, ανέλαβε αφιλοκερδώς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του μουσείου, φέρνοντας στη ζωή έναν χώρο που αποπνέει αυθεντικότητα και νοσταλγία.
Τα επαγγέλματα αυτά, τα οποία βρίσκονται σε αυθεντικούς χώρους με τα αντίστοιχα εργαλεία και κατασκευές, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Τον σαμαρά, που κατασκεύαζε και επισκεύαζε σαμάρια για τα ζώα.
- Τον τσαγκάρη, που κατασκεύαζε και επιδιόρθωνε υποδήματα
- Τον μπαλωματή, που επιδιόρθωνε καραβόπανα και άλλα βαριά υφάσματα.
- Τον χτίστη, ο οποίος είχε την ευθύνη της κατασκευής κτηρίων.
- Τον πετρά, έναν τεχνίτη που δούλευε την πέτρα για την κατασκευή τοίχων και άλλων δομικών στοιχείων.
- Τον ξυλογλύπτη, που μετέτρεπε το ξύλο σε περίτεχνα έργα τέχνης και χρηστικά αντικείμενα.
- Τον βαρελά, που δημιουργούσε ξύλινα βαρέλια για την αποθήκευση κρασιού και άλλων υγρών.
- Τον ξυλουργό, που ήταν υπεύθυνος για κάθε ξύλινη κατασκευή, από έπιπλα μέχρι δομικά στοιχεία κτιρίων.
Εκτός από τα επαγγέλματα αυτά, ο χώρος φιλοξενεί και αναπαραστάσεις ενός παραδοσιακού μπακάλικου και καφενείου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν πώς λειτουργούσαν αυτές οι επιχειρήσεις που ήταν ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία.
Εγκαίνια του Μουσείου:
Τα εγκαίνια του μουσείου πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 17 Αυγούστου 2024. Τον αγιασμό τέλεσαν οι ιερείς πατήρ Δημήτριος Νταλιακούρας, πατήρ Θεμιστοκλής Δουρίδας και ο Μοναχός Δανιήλ. Χαιρετισμό απηύθυναν οι παρευρισκόμενοι ιερείς κκ Δημήτρης Νταλιακούρας και Παπαθέμης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Γιάννης Μπουλούγαρης, ο Δήμαρχος Ευστάθιος Κούλης και ο Αποστόλης Παπαγεωργίου.
Ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων, παπά Θέμης, εξέφρασε τη χαρά του που το μουσείο υλοποιήθηκε και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για το Βαλτεσινίκο, διότι από σήμερα το χωριό απέκτησε ένα σημαντικό και πλούσιου περιεχομένου σύγχρονο μουσείο. Είναι ένας τόπος έλξης για κάθε άνθρωπο που έχει αγάπη για την ιστορία και την παράδοση. Το χωριό από σήμερα έγινε μεγαλύτερο και πλουσιότερο».
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, αναφέρθηκε στην έκθεση ως έναν συνδετικό κρίκο με τις ρίζες μας και τους προγόνους μας και συνεχάρη τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου, Γιάννη Μπουλούγαρη και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο για την αξιόλογη κληρονομιά που δημιουργήθηκε και μεταδίδεται στις επόμενες γενιές.
Εκ μέρους του Δ.Σ. Πολιτιστικού Κέντρου του Βαλτεσινίκου ευχαρίστησε τους χορηγούς: Περιφέρεια Πελοποννήσου – Δήμο Γορτυνίας – Χρήστο Ζαρκαλή (ΑΤΙΤΑΜΟΣ), Τον Γιάννη Παναγιωτακόπουλο καλλιτέχνη πέτρας, το Συνεργείο Ηλία Ρέππα, Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίων Θεοδώρων και όλους όσους συνέβαλλαν στην δημιουργία αυτού του κοσμήματος.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε από όλους στην πολύτιμη συμβολή του Αποστόλη Παπαγεωργίου και της εταιρείας Matrix Design, οι οποίοι επιμελήθηκαν αφιλοκερδώς τον σχεδιασμό και την κατασκευή του μουσείου με εξαιρετική επιτυχία. Οι δημιουργίες του τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην αναπαράσταση των χώρων, δίνουν μια ζωντανή αίσθηση της εποχής κατά την οποία αυτά τα επαγγέλματα άνθιζαν, επιτρέποντας στους επισκέπτες να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και να συνδεθούν με την πλούσια ιστορία του τόπου.
Το νέο μουσείο του Βαλτεσινίκου αναμένεται να προσελκύσει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία και την παράδοση της περιοχής και να ανακαλύψουν τα επαγγέλματα που στήριξαν την τοπική οικονομία στο πέρασμα των χρόνων. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρείται ζωντανή η μνήμη του παρελθόντος και μεταδίδεται στις νέες γενιές, καθιστώντας το Μουσείο ένα πραγματικό στολίδι για το Βαλτεσινίκο!
Πέννυ Καλύβα
Δείτε φωτογραφίες και video τα εκθέματα του Μουσείου και τα εγκαίνια.