Εορτασμός Αγ. Ιωσήφ Αντωνόπουλου και ετήσιο μνημόσυνο Παλαιών Πατρών Γερμανού (ph)

Εχθές, Κυριακή 05 Ιουνίου 2022, εορτάστηκε για πρώτη φορά στη Δημητσάνα, η μνήμη του Εθνο-ιερομάρτυρος Αγίου Ιωσήφ Β’ Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης εκ Δημητσάνης. Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους.

Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Πρόεδρος της «Αδελφότητας Δημητσανιτών Γρηγόριος ο Ε’» κ. Αθανάσιος Μαγουλιανίτης, έπειτα από ομιλία του σχετικά με τον Άγιο Ιωσήφ και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, τίμησε τον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Κανάκη, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως για το πνευματικό του έργο, με το μετάλλιο του Αγίου Γρηγορίου Ε’. Αμέσως μετά, τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Δημητσανίτη Εθνεγέρτη Παλαιών Πατρών Γερμανού, το οποίο διοργανώθηκε από την Αδελφότητα.

Ακολούθησε λιτανεία της εικόνας του Αγίου Ιωσήφ μέχρι την οικία του, το Αρχοντικό των Αντωνόπουλων. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ενεχείρισε στον Δήμαρχο την εικόνα του Αγίου την οποία μαζί με τους τοπικούς εκπροσώπους της Δημητσάνας και τον Βουλευτή Αρκαδίας κ. Κώστα Βλάση, τοποθέτησαν μόνιμα σε περίοπτη θέση εντός του Αρχοντικού.

Μετά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκαν οι εξής σύντομες εισηγήσεις στο Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας. «Ο Εθνο-ιερομάρτυς Ιωσήφ Αντωνόπουλος ο εκ Δημητσάνης», από τον Πρωτοπρεσβύτερο Χρίστο Κυριακόπουλο. «Ο Ανδριάντας του Εθνο-ιερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε’ στη Δημητσάνα», από τον κ. Βασίλη Σκολαρίκο. «Ο Δημητσανίτης Εθνο-ιερομάρτυς Ανανίας Λαμπάρδης, Αρχιεπίσκοπος Λακεδαιμονίας», από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Τον εορτασμό συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, ο Δήμος Γορτυνίας, η Αδελφότητα Δημητσανιτών, το Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας και οι τοπικοί φορείς της Δημητσάνας.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και ευχαριστίες, ο Βουλευτής Ν.Δ. Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης, ο πρώην Δήμαρχος Δημητσάνας κ. Αναστάσιος Βλάχος. Ο Πρόεδρος του Διασυνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Δημητσάνας κ. Κώστας Λαμπρου, ο Πρόεδρος της «Αδελφότητας Δημητσανιτών Γρηγόριος ο Ε’» κ. Αθανάσιος Μαγουλιανίτης, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Δημητσάνας κ. Δημήτρης Καζάς, η Πρόεδρος Τ.Κ. Δημητσάνας κα. Αγγελική Μπίρη. Ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Λιακωτίτης και η σύζυγός του Ουρανία οι οποίοι επιχορήγησαν την έκδοση της Ακολουθίας του Αγίου Ιωσήφ Β’. Αλλά και πλήθος κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πενήντα Δημητσανίτες ταξίδεψαν από την Αθήνα με λεωφορείο που μίσθωσε η Αδελφότητα Δημητσανιτών προκειμένου να συμμετάσχουν στον εορτασμό και το μνημόσυνο.

Ο Άγιος Ιωσήφ Αντωνόπουλος καταγόταν από τη Δημητσάνα και προερχόταν από την οικογένεια των Αντωνόπουλων η οποία προσέφερε πολλά στον Αγώνα του 1821. Ήταν αδελφός του πρόκριτου Θανάση Αντωνόπουλου, γνωστού από τον «Μυστικό Δείπνο του ’21».

Διετέλεσε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης πριν από την έναρξη της Επανάστασης. Απαγχονίσθηκε στο Νεοχώριο Κωνσταντινούπολης στις 3 Ιουνίου 1821, λίγο καιρό μετά από τον απαγχονισμό του Αγίου Γρηγορίου Ε’ στις 10 Απριλίου 1821. Για τον λόγο αυτόν, θεωρείται εθνομάρτυρας, ενώ στη συνείδηση του χριστιανικού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης τιμάται και ως ιερομάρτυρας. Η Ορθόδοξη εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο. Η μνήμη του εορτάζεται στις 3 Ιουνίου.

Δελτίο Τύπου Δήμου Γορτυνίας