Με λαμπρότητα και τιμές εορτάστηκε στην ιστορική Στεμνίτσα η 201η επέτειος από την ίδρυση της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας.
Ο εορτασμός της επετείου ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Στεμνίτσας. Μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων, η Φιλόλογος-Συγγραφέας Νέλα Συναδινού εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας.
Στη συνέχεια, επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων έλαβαν χώρα στο μνημείο του Αντωνίου Πελοπίδα, μέλους της Φιλικής Εταιρείας, στην πλατεία του χωριού.
Χαιρετισμό εκφώνησε ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, οι Βουλευτές Αρκαδίας Κώστας Βλάσης και Γιώργος Παπαηλιού, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός. Ακόμα το παρών έδωσαν ο Περιφ. Σύμβουλος και τ. Αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Δημ. Σύμβουλος και τ.Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Νεκτάριος Μπαρούτσας, Δημήτρης Καζάς και Σταύρος Δημάκος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Γορτυνίας Πάικος Αναγνωστόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο τ.Δήμαρχος Στεμνίτσας και Πρόεδρος ΤΕΔΚΑ Γιώργος Μπαρούτσας, καθώς και εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων.
Ο εορτασμός της επετείου ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό Τμήμα του Αχαϊκού Εργαστηρίου Πάτρας.
** Η Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία υπήρξε η πρώτη Διοίκηση των Επαναστατημένων Ελλήνων, με αρμοδιότητα την οργάνωση και την άσκηση της διοίκησης στην Πελοπόννησο, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Το πολιτικό αυτό σώμα, συστάθηκε στις 26 Μαΐου 1821 στην Ιερά Μονή Καλτεζών στην Αρκαδία, με πρωτοβουλία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Δείτε video:
https://www.facebook.com/105665824718377/videos/1455081281587926
https://www.facebook.com/105665824718377/videos/5342352759146067