Επιχειρηματικό Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

ΚΟΜΒΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζει το Επιμελητήριο Αρκαδίας στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι και η αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Τρουπή και τους Αντιπροέδρους του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ.κ. Παρασκευά Κατσικερό και Γιάννη Τερζή την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη.
Για την ουσιαστική αξιοποίηση των ευκαιριών στήριξης, προώθησης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας μέσω των πόρων του Ταμείου της Δίκαιης Μετάβασης έκανε λόγο ο κ. Νίκας συγχαίροντας για ακόμη μία φορά τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την αποφασιστικότητα και κινητικότητα που επέδειξε και που έχει πλέον εδραιώσει τη θεσμική του συμμετοχή στα προγράμματα ως ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της επιχειρηματικότητας.
Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

E-STEGASTIKO.GR: ΔΩΡΕΆΝ ΧΡΉΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉΣ ΠΛΑΤΦΌΡΜΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΉ ΑΙΤΉΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΆ ΔΆΝΕΙΑ
Ένας υποψήφιος αγοραστής ακινήτου, με βάση αποτελέσματα ερευνών, πρέπει να πραγματοποιήσει περίπου 12 με 15 επισκέψεις σε φυσικό τραπεζικό κατάστημα προκειμένου να μάθει καταρχήν για τα στεγαστικά προϊόντα, να αιτηθεί για κάποιο προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να ολοκληρώσει την αίτηση για ένα στεγαστικό δάνειο. Όπως ανακοινώθηκε, το e-stegastiko, αξιοποιώντας την τεχνολογία της Prosperty, αλλάζει τα δεδομένα καθώς μέσα από την online εφαρμογή που παρέχεται δωρεάν στην πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν σε λιγότερο από 5 λεπτά και με μία μόνο υποβολή, να κάνουν αίτηση για στεγαστικό δάνειο ταυτόχρονα και σε πολλαπλές τράπεζες. Η πλατφόρμα, εγγυάται την αξιοπιστία της διαδικασίας, έχοντας λάβει επίσημη άδεια λειτουργίας ως «Μεσίτης Στεγαστικής Πίστης» από την Τράπεζα της Ελλάδος, παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε πλήρη εναρμόνιση και συνεργασία με τις 4 συστημικές τράπεζες της Ελλάδας.

ΑΑΔΕ: ΔΙΑΘΈΣΙΜΟ ΤΟ ΜΗΤΡΏΟ POS ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ
Η ΑΑΔΕ ενημερώνει τις επιχειρήσεις ότι ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα διορθώσεων και συμπληρώσεων στο Μητρώο POS. Υπενθυμίζεται ότι το Μητρώο POS έχει δημιουργηθεί με βάση τις πληροφορίες που η ΑΑΔΕ λαμβάνει από τους παρόχους POS. Μέχρι σήμερα, το Μητρώο έχει επεξεργαστεί 2,5 εκατομμύρια εγγραφές, που αφορούν πάνω από 1 εκατομμύριο POS. Έως τις 31/10/2023 οι επιχειρήσεις, μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE – Μητρώο & Επικοινωνία – Στοιχεία Επιχείρησης, μπορούν, όπου απαιτείται, να διορθώσουν και να επικαιροποιήσουν την εικόνα των ενεργών POS, που διέθεταν κατά την 30/9/2023, δηλώνοντας τα POS, που τυχόν δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία, τα οποία έχουν αποσταλεί από τους παρόχους. Διευκρινίζεται, ότι ως ενεργό νοείται το POS που δύναται να χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση συναλλαγών με κάρτα, ακόμα και όταν χρησιμοποιείται ή διατίθεται ως εφεδρικό, για την περίπτωση λειτουργικής βλάβης ή άλλης έκτακτης ανάγκης.

ΠΑΡΑΤΕΊΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΥΠΟΒΟΛΉΣ ΑΙΤΉΣΕΩΝ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΎΧΟΥΣ ΤΟΥ ΜARKET PASS
Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής αιτήσεων για την καταβολή του Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 έως και την 8η Ιανουαρίου 2024 για όλους τους δικαιούχους. Επίσης, παρατείνεται η διάρκεια της ισχύος των ψηφιακών καρτών, όπου καταβάλλεται η οικονομική ενίσχυση έως και την 29η Φεβρουαρίου 2024. Τα προαναφερόμενα προβλέπονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ειδικότερα, με την ΚΥΑ προβλέπεται η παράταση των αιτήσεων, είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ, για την καταβολή του Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο 2023 έως και την 8η Ιανουαρίου 2024. Υπενθυμίζεται ότι για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης.

ΑΑΔΕ – MYDATA: ΝΈΑ ΈΚΔΟΣΗ V1.0.7 ΑΠΛΟΠΟΙΕΊ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΎΝΕΙ ΠΕΡΑΙΤΈΡΩ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΌ ΤΩΝ ΕΞΌΔΩΝ
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει θέσει σε λειτουργία την έκδοση v1.0.7 για την προσαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών της πλατφόρμας στις σχετικές επικαιροποιήσεις της Α.1138/2020. Επιπλέον, παρέχονται περαιτέρω δυνατότητες στη διαδικασία χαρακτηρισμού των εξόδων, σε συνέχεια της αναβάθμισης που έγινε στις 5/7/2023 με την έκδοση v1.0.6., με σκοπό τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων. Με τη νέα έκδοση, η διαδικασία για τα έξοδα γίνεται ακόμα πιο απλή και ταχύτερη, διευκολύνοντας τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τους λογιστές – φοροτεχνικούς, εξοικονομώντας χρόνο και μειώνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος διαχείρισης.
Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.