Ευεργετικό για την υγεία το γορτυνιακό λάδι!

giannakouras

 

ladi1Έρευνα του  Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας ανέδειξε ότι το λάδι της Γορτυνιακής ελιάς, που ξεχωρίζει για την πικρή γεύση του, είναι ευεργετικό για την υγεία  και συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου αλλά και ορισμένων μορφών καρκίνου!

Οι μοναδικές και θεραπευτικές αυτές ιδιότητες εντοπίστηκαν, βάση επιστημονικής έρευνας, σε συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς, που ονομάζεται «Χωραϊτικη» και καλλιεργείται σε περιοχές της Γορτυνίας, κυρίως Θέλπουσας, Κοντοβάζαινας, Ηραίας και Καρύταινας, αλλά και σε μέρος της γειτονικής Ολυμπίας.

Η εξέταση δειγμάτων λαδιού καθώς και κλαιδών ελιάς (με φύλλα και καρπό) ανέδειξε ότι το λάδι περιέχει πολλαπλάσια ποσότητα ευεργετεικών ουσιών, συγκριτικά με τους Διεθνείς δείκτες (standards). Και αυτή είναι η μεγαλύτερη δικαίωση για το «κατασυκοφαντημένο» γορτυνιακό λάδι, κυρίως λόγω του έντονου πικρίσματός του!

giannakourasΤα πορίσματα της πανεπιστημιακής αυτής έρευνας ανακοινώθηκαν στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την ελιά και το ελαιόλαδο, που πραγματοποιήθηκε 2 & 3 Ιουνίου στην Αρχαία Ολυμπία. 

Στη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις, ενώ ακολούθησαν και βραβεύσεις ελαιοπαραγωγών. Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν οι Γορτύνιοι Αντώνης Δρεμέτσικας από το Τουμπίτσι για το λάδι «Ασκληπιός» από την ντόπια και πανάρχαια ποικιλία ελιάς της περιοχής Θέλπουσας, και Χρ. Μαθιόπουλος από τη Ριζοσπηλιά για το λάδι «Σταγόνα Ζωής». (φωτό)

Στο επόμενο φύλλο της εφ. «ΓΟΡΤΥΝΙΑ» πλούσιο ρεπορτάζ με:

  Τα αναλυτικά πορίσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας

 Όλο το παρασκήνιο αλλά και τι προηγήθηκε μέχρι το Συνέδριο της Αρχαίας Ολυμπίας

 Ο … «πόλεμος» Γορτυνίων και Ολυμπίων για την ονομασία του λαδιού

 √  Πρόταση για σύσταση Πανελλαδικού Συλλόγου Παραγωγών Ελαιολάδου

ladi