Για το Δημοτικό Ξενοδοχείο Δημητσάνας – Γράφει ο Βασ. Σιοκορέλης

Γράφει ο Βασ. Σιοκορέλης
Η επιστολή του «επενδυτή» Άρη Σπηλιωτόπουλου προς το δήμο Γορτυνίας, με την οποία ζητά τη λύση της μίσθωσης του Δημοτικού Ξενοδοχείου Δημητσάνας, προσγείωσε απότομα όλους εκείνους, οι οποίοι πριν λίγα χρόνια «άνοιγαν σαμπάνιες» στο άκουσμα της απόφασης για την εμβληματική επένδυση που επρόκειτο να γίνει.
Μετά από τρία ολόκληρα χρόνια στη διοίκηση του δήμου, η δημοτική αρχή Κούλη, εμφανώς πανικόβλητη από αυτή την εξέλιξη και με το φόβο μήπως χρεωθεί το «ναυάγιο» της μίσθωσης, θυμήθηκε να βγάλει στη φόρα τα «άπλυτα» της δημοτικής αρχής Γιαννόπουλου.
Μετά από τρία ολόκληρα χρόνια, η δημοτική αρχή Κούλη θυμήθηκε να αμφισβητήσει στο δημοτικό συμβούλιο την εγκυρότητα της δημοπρασίας του Ξενοδοχείου, με το επιχείρημα της μη τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών που προϋπήρχαν.
Μετά από τρία ολόκληρα χρόνια, η δημοτική αρχή Κούλη και ο νομικός της συνεργάτης κ. Καβουρίνος θυμήθηκαν να καταγγείλουν την προηγούμενη δημοτική αρχή επειδή δέσμευσε το δήμο τον Αύγουστο του 2019 με ένα συμφωνητικό που, όπως ισχυρίζονται, περιέχει εξόφθαλμες νομικές αντιφάσεις και ανακολουθίες.
Μετά από τρία ολόκληρα χρόνια θυμήθηκαν να ενημερώσουν το δημοτικό συμβούλιο ότι η Σύμβαση με τον κ. Σπηλιωτόπουλο δεν υπάρχει πουθενά στο δήμο και ότι δεν έχει πρωτοκολληθεί.
Μετά από τρία ολόκληρα χρόνια θυμήθηκαν επίσης, να αναρωτηθούν για την εγκυρότητα των Εγγυητικών Επιστολών, που προσκομίστηκαν.
Προφανώς όλα τα παραπάνω θα είχαν ξεχαστεί, αν ο επενδυτής ξεπερνούσε τα όποια εμπόδια και εξασφάλιζε την πολυπόθητη χρηματοδότηση. Να είστε βέβαιοι ότι σε αυτή την περίπτωση ο κ. Κούλης μαζί με τον κ. Γιαννόπουλο και τον κ. Καβουρίνο θα ήταν οι πρώτοι που θα φωτογραφίζονταν περιχαρείς δίπλα στον κ. Σπηλιωτόπουλο, όταν ο τελευταίος θα έκοβε την κορδέλα στα εγκαίνια επαναλειτουργίας του Ξενοδοχείου.
Όποιος ξέρει να «βλέπει» πίσω από τις «κοκορομαχίες» σαν κι αυτή που ξέσπασε στο δημοτικό συμβούλιο ανάμεσα στον κ. Κούλη και τον κ. Γιαννόπουλο, είναι εύκολο να καταλάβει ότι αυτό που τους νοιάζει είναι να μη χρεωθούν στις επόμενες δημοτικές εκλογές το πολιτικό κόστος από το φιάσκο της μίσθωσης του Ξενοδοχείου.
Κυρίως όμως, ανησυχούν μήπως οι Δημητσανίτες και γενικότερα οι Γορτύνιοι αντιληφθούν τη στρατηγική σύμπλευση των δύο παρατάξεων στα θέματα διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δήμου. Γιατί είναι ξεκάθαρο πως και οι δύο υπηρετούν την κεντρική πολιτική που ταυτίζει την τουριστική ανάπτυξη με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγαλοεπενδυτών, οι οποίοι βεβαίως, δεν έρχονται στον τόπο μας να επενδύσουν για «την ψυχή της μάνας τους».
Και οι δύο εφαρμόζουν κατά γράμμα την πολιτική των κυβερνήσεων (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ), η οποία «μπουκώνει» τους επενδυτές με «ζεστό χρήμα», με εκατομμύρια ευρώ από χρηματοδοτικά προγράμματα, επενδυτικά πακέτα, αναπτυξιακούς νόμους και φορολογικά κίνητρα. Με χρήματα δηλαδή του ελληνικού αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών λαών, τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν για τη δημιουργία σύγχρονων και αναβαθμισμένων δημόσιων-δημοτικών τουριστικών υποδομών, εξασφαλίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα για φθηνές διακοπές, το οποίο σήμερα αποτελεί είδος πολυτελείας για την πλειοψηφία του λαού. Με τα έσοδα από την αξιοποίηση να επιστρέφουν στο δήμο και όχι να μπαίνουν στην τσέπη του κάθε επενδυτή, ο οποίος ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί, αν θέλει, να αφήσει τη Γορτυνία «στα κρύα του λουτρού».
Το μοντέλο «Γορτυνία ίσον τουριστικός προορισμός και τίποτα άλλο», που προβάλλεται επίμονα εδώ και χρόνια, είναι ένα στρεβλό και παρωχημένο μοντέλο. Τοπική και κατ’ επέκταση τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει σε ένα περιβάλλον πλήρους ερημοποίησης, με τη Γορτυνία να συρρικνώνεται οικονομικά, παραγωγικά και δημογραφικά (όπως άλλωστε θα φανεί σε λίγο καιρό και με τα επίσημα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού).
Όσοι χρησιμοποιούν τη Γορτυνία απλά και μόνο ως τουριστικό «brand name» (εμπορικό σήμα) έχοντας μετατρέψει το Ξενία Βυτίνας και το Δημοτικό Ξενοδοχείο Λαγκαδίων σε χαλάσματα, όσοι μιλούν για τουριστική ανάπτυξη παραδίδοντας τα «κλειδιά» της οικονομίας στους κάθε λογής ιδιώτες επενδυτές (οι οποίοι κινούνται αμιγώς κερδοσκοπικά), το μόνο που κάνουν είναι να βλάπτουν σοβαρά τη Γορτυνία.
Η πολιτική που υλοποιεί η σημερινή δημοτική αρχή ως συνέχεια της προηγούμενης είναι ένα «αυθαίρετο κατασκεύασμα» εξυπηρέτησης της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων στον κλάδο του τουρισμού. Για το λόγο αυτό, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του γορτυνιακού λαού και ιδίως των επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων της περιοχής, οι οποίοι αγωνίζονται για το μεροκάματο σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, μια είναι η διέξοδος. Οι Γορτύνιοι, σε συμπόρευση με τη Λαϊκή Συσπείρωση, να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς δύναμης στις επόμενες δημοτικές εκλογές ώστε τα θέματα της τουριστικής πολιτικής και της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας να τεθούν σε νέα βάση, προς όφελος του λαού της Γορτυνίας.