Καλή Τσικνοπέμπτη – Οδηγίες για σωστό ψήσιμο

Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής). Ονομάζεται έτσι γιατί εκείνη την ημέρα συνηθίζεται να ψήνουμε και η μυρωδάτη τσίκνα να διαχέεται παντού. Οι κρεοπώλεις προετοιμάζονται πυρετωδώς εδώ και ημέρες για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές τους.

Στη Γορτυνία ο κόσμος σπεύδει να προμηθευτεί τα απαραίτητα από το γνωστό κρεοπωλείο των Αδελφών Μαυραειδή στη Βυτίνα (τηλ. 27950.22122) Εκεί κάποιος μπορεί να προμηθευτεί φρέσκα, αγνά και διαλεχτά κρέατα. Είναι ένας μικρός γαστρονομικός παράδεισος για την περιοχή! Όπως μας επεσήμαναν οι Στράτος & Κώστας Μαυραειδής η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη αυτές τις ημέρες με πολλές παραγγελίες τόσο από τα Βυτίνα, αλλά και από όλα τα γύρω χωριά. Οι καταναλωτές στρέφουν παραδοσιακά την προτίμησή τους σε χοιρινά κρέατα όπως είναι η πανσέτα, τα σουβλάκια, τα λουκάνικα αλλά και παϊδάκια! Οι ίδιοι είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι και θα ήθελαν για άλλη μια φορά μέσω της εφημερίδος μας να ευχαριστούν τον κόσμο για την εμπιστοσύνη του.

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης θα κοστίσει λίγο πιο ακριβά φέτος, αφού οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα. Και αυτό διότι για ένα παραδοσιακό γεύμα με κρέας όπως επιτάσσει η παράδοση, οι καταναλωτές θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΦΕΤ, πρέπει να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα για ασφαλές ψήσιμο στην ψησταριά:

  • Αποψύχουμε καλά τα κατεψυγμένα τρόφιμα πριν τα ψήσουμε
  • Βεβαιωνόμαστε ότι το φαγητό είναι καλοψημένο
  • Γυρίζουμε το τρόφιμο συχνά για να ψηθεί ομοιόμορφα
  • Βεβαιωνόμαστε ότι το κρέας έχει ψηθεί στο εσωτερικό του
  • Καμένο δεν σημαίνει καλοψημένο
  • Ακόμη κι αν το κρέας είναι καμένο εξωτερικά, μπορεί να μην είναι καλά ψημένο από μέσα.
  • Γι΄ αυτό ψήνουμε, πάντα, ομοιόμορφα, σε σταθερή θερμοκρασία.

Καλή Τσικνοπέμπτη σε όλους!