Σε συνέχεια της μεγάλης αγωνίας αλλά και αγανάκτησης που έχει καταβάλλει τον αγροτικό κόσμο εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης και τις ανεπάρκειες στη διαδικασία πρόσληψης αλλοδαπών αγροτών από τρίτες χώρες, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατάθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς απαντήσεις και την άμεση βελτίωση της κατάστασης.
Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς :
– Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά
– Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Ν. Μηταράκη
– Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν. Δένδια
Θέμα: Ο Γολγοθάς της μετάκλησης εργατών από τρίτες χώρες δημιουργεί απόγνωση στον πρωτογενή τομέα
Σε Γολγοθά έχει εξελιχθεί η διαδικασία μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης, συγκεκριμένα από το Πακιστάν, για τους κτηνοτρόφους και αγρότες της Αρκαδίας και όλης της Ελλάδας εξαιτίας των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, της υπέρ του δέοντος αυστηρής συμπεριφοράς των κρατικών φορέων ως προς τον έλεγχο των δικαιολογητικών των εργατών που έχει οδηγήσει σε ελαχιστοποίηση των αδειών αλλά και της αδυναμίας ουσιώδους καθοδήγησης και εξυπηρέτησης των δυνάμει εργοδοτών για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Παρά τη διαφημισμένη από πλευράς κυβέρνησης πολιτική για «προώθηση νόμιμης μετανάστευσης», η έλλειψη εργατών γης παραμένει σοβαρότατο πρόβλημα για τη χώρα, ενώ οι εργοδότες που εναγωνίως αναζητούν εργάτες νιώθουν μόνο σύγχυση και αγανάκτηση.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κτηνοτρόφου από την Αρκαδία, ο οποίος έχει λάβει δύο φορές αρνητική απάντηση για μετάκληση εργατών από το Πακιστάν. Η διαδικασία μέχρι τώρα κόστισε στον κτηνοτρόφο περισσότερο από 2000 ευρώ, χωρίς αντίκρισμα. Ειδικότερα, στην πρώτη προσπάθεια μετάκλησης εργάτη που διέμενε και παλιότερα στη χώρα και γνωρίζει τη γλώσσα, η αίτηση απορρίφθηκε στο στάδιο της συνέντευξης του εργάτη καθώς όπως του επισημάνθηκε δεν ήταν σαφές το αντικείμενο και ο τόπος εργασίας του. Σε επόμενη προσπάθεια του ίδιου κτηνοτρόφου για μετάκληση εργάτη από το Πακιστάν, υπήρξε ακριβώς η ίδια αιτιολογία άρνησης παρά το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος εργοδότης είχε φροντίσει να δηλώσει υπεύθυνα τον τόπο διαμονής του εργάτη που θα απασχολούσε. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αρνητικές απαντήσεις ήρθαν μετά το πέρας των 8 μηνών και στις δύο περιπτώσεις, ενώ κάθε προσπάθεια για επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Πακιστάν έπεσε στο κενό, όπως επισημαίνει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος.
Δεδομένου ότι ο αγροδιατροφικός κλάδος της χώρας μας, έχει υποστεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από την υγειονομική, κλιματική, οικονομική και ενεργειακή κρίση και βρίσκεται κυριολεκτικά στα όρια της επιβίωσης είναι απορίας άξιο γιατί δεν μπορεί το κράτος να διασφαλίσει μια ξεκάθαρη διαδικασία, κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες και δυνητικοί εργαζόμενοι θα ενημερώνονται επαρκώς για αυτήν και θα έχουν εμπιστοσύνη για το αποτέλεσμα. Επιπλέον επισημαίνεται ότι το αλαλούμ αυτό έχει ως συνέπεια οι αλλοδαποί εργάτες γης να επιθυμούν τη μετάβασή τους σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, προκειμένου να ωφεληθούν απλούστερων και ταχύτερων διαδικασιών, επιδεινώνοντας την αγωνία και την ανασφάλεια των ενδιαφερομένων εργοδοτών εντός Ελλάδος. Είναι σαφές ότι το αυξημένο κόστος και οι καθυστερήσεις αποθαρρύνουν τους τους ενδιαφερόμενους από το να αναζητούν νόμιμους εργάτες αφού ούτε το οικονομικό βάρος μπορούν να αντέξουν, ούτε διασφαλίζεται πως η αίτηση τους θα εγκριθεί.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε άμεσα για την αντιμετώπιση του επιτακτικού προβλήματος έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, την απλούστευση των διαδικασιών, αλλά και την άμεση σαφή ενημέρωση και καθοδήγηση των ενδιαφερόμενων πολιτών που δαπανούν χρήματα και χρόνο στη διαδικασία;
2) Μπορείτε να παραθέσετε στατιστικά στοιχεία από το 2017 και έπειτα ανά έτος αναφορικά με τη μετάκληση εργατών γης από το Πακιστάν, τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και τις απορρίψεις μέχρι σήμερα;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
03.03.23