«Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας»: Μια εξαιρετική έκδοση της Μαρίνας Διαμαντοπούλου

Μετά από επίπονη και επίμονη εργασία πολλών ετών η δραστήρια πρώην Αντιδήμαρχος Γορτυνίας και Πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ Μαρίνα Διαμαντοπούλου – Τρουπή, από Κοκκινοράχη Ηραίας εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο «ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ».

Πρόκειται για μια αξιόλογη και λίαν ενδιαφέρουσα ιστορική –λαογραφική μελέτη για την περιοχή μας. Μια πολυθεματική μελέτη, ένα βιβλίο μνήμης και νοσταλγίας που μας ξεναγεί τοπικά και χρονικά στην αγαπημένη μας Γορτυνία και τη γευσιγνωσίας της.

Αναμένεται η παρουσίαση του βιβλίου μέσα στον επόμενο μήνα.

Η κα Διαμαντοπούλου συγκινημένη από την κυκλοφορία του βιβλίου, κόντρα στις δύσκολες συγκυρίες των τελευταίων ετών, γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

“Φίλες και φίλοι, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί μια προσπάθεια χρόνων ευοδώθηκε και κρατάω στα χέρια μου ένα πνευματικό μου δημιούργημα!

Μιλώ για το βιβλίο «ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ», αφιερωμένο με πολλή αγάπη στον τόπο που με γέννησε – όπως και πολλούς από σας – τη Γορτυνία! Το πιο ορεινό, άγονο αλλά και πολύ όμορφο κομμάτι της Αρκαδικής γης!

Σε τούτο το βιβλίο των 440 σελίδων, μετά από μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν με το κεφάλαιο «Η Γορτυνία στο χώρο και στο χρόνο», ο αναγνώστης θα βρει ένα απάνθισμα από φτωχικές γεύσεις, γιορτινές γεύσεις, λαογραφικές αναφορές, ήθη κι έθιμα, μύθους και λαϊκές ιστορίες, φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα, αλλά και γορτυνιακές γεύσεις που αντέχουν στο χρόνο, εξελίσσονται και ταξιδεύουν στο μέλλον. Η παραδοσιακή μαγειρική κάθε τόπου κουβαλάει πληθώρα πολιτιστικών στοιχείων.

Η χρονική περίοδος στην οποία αναφέρεται είναι από τον μεσοπόλεμο έως τα μέσα της δεκαετίας του ‘70. Από την δεκαετία του ‘80 και μετά άρχισε και στην Γορτυνία η “παγκοσμιοποίηση” των γεύσεων ακόμα και στο πιο απομονωμένο χωριό. Το περιεχόμενο βασίζεται στα βιώματα μου αλλά και στις διηγήσεις των μεγαλυτέρων.

Επίσης, περιλαμβάνεται ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με αναφορές στην φτωχική διατροφή των ηρώων και πολεμιστών, μέσα από τα πρωτότυπα κείμενα των απομνημονευματογράφων και συγγραφέων της εποχής εκείνης, ως φόρος τιμής στους προγόνους μας που, με τον αγώνα τους, μας παρέδωσαν μια ελεύθερη πατρίδα.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό συμπληρώνει τα κείμενα, με παλιές και σύγχρονες εικόνες, σε μια προσπάθεια το σύνολο να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον στη γευστική παράδοση της Γορτυνίας.

Οι γεύσεις και οι μυρωδιές «ξυπνούν» τις πιο δυνατές αναμνήσεις και συγκινήσεις….

Ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ όσοι με βοήθησαν με κάθε τρόπο!!”

Της ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα αποτελέσει μια σπουδαία παρακαταθήκη για την ιστορία του τόπου μας.