**Από την έντυπη έκδοση της Εφημερίδος Γορτυνία
ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΠΑΓΓΟΡΤΥΝΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ – 50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ
Μια ομάδα δραστήριων Γορτυνίων ίδρυσε το 1975 την Παγγορτυνιακή Ένωση με έδρα την Αθήνα. Οι εμπνευστές της ιδέας οραματίστηκαν, μ’ αυτόν τον τρόπο, ένα φορέα καθαρά γορτυνιακό που θα στεκόταν δίπλα στα παντός είδος προβλήματα της ξεχασμένης Γορτυνίας, θα τα μελετούσε με σοβαρότητα και θα προσπαθούσε με κάθε δυνατό τρόπο να συμβάλλει στην επίλυσή τους.
Οραματίστηκαν τη διάσωση της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής και την προβολή της εντός και εκτός Ελλάδας.
Οραματίστηκαν τη σύσφιξη των δεσμών της μητέρας γης με τα ξενιτεμένα παιδιά, που την εγκατέλειψαν για να βρουν μια καλύτερη τύχη στα ξένα μέρη, αλλά ποτέ δεν τη ξέχασαν.
Οραματίστηκαν την ανάπτυξη σχέσεων με τους πολυάριθμους τοπικούς γορτυνιακούς συλλόγους για την καλύτερη ευόδωση των σχεδίων τους.
Η ιδέα αυτή βρήκε πρόσφορο έδαφος και άπλωσε γρήγορα τις ρίζες της, που πάτησαν γερά στην αστείρευτη αγάπη για τη Γορτυνία, και άνοιξε τα κλαδιά της αγκαλιάζοντας όλη την περιοχή με τις δυνάμεις που διαθέτει, έτσι ώστε περήφανα και ελπιδοφόρα να ατενίζει στον ορίζοντα.
ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ – ΠΡΩΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Στην πρώτη της σύσκεψη, στις 27 Φεβρουαρίου 1974, προσήλθαν 28 Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Γορτυνιακών Συλλόγων.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ- ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γεώργιος Μαλλούχος (Δημητσάνα)
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ: Κων. Κολότυχος (Λαγκάδια), Χρ. Κοκκαλιάρης (Βυτίνα), Παν. Ηλιόπουλος (Τρόπαια)
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κων. Σκαλτσάς (Πράσινο)
ΑΝ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Δημ. Γεωργακόπουλος (Ράφτη)
ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Παν. Γιαννόπουλος (Όχθια), Δημ. Λιάζος (Καστράκι)
ΤΑΜΙΕΣ: Ασημ. Καρδάσης (Δημητσάνα), Ηλ. Κούνας (Πουρναριά), Χαρ. Τριανταφυλλόπουλος (Καλλιάνι)
ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ: Κώστας Καλύβας (Κοντοβάζαινα)
ΜΕΛΗ: Σπύρος Αναστασόπουλος (Ψάρι), Βασ. Βλάχος (Ζυγοβίστι), Χρ. Γιαννουλόπουλος (Παλούμπα), Παν. Λίγκρης (Καρύταινα), Αναστ. Μπάρλας (Παναγιά), Κων. Μπράμος (Χώρα), Ιωαν. Πισιμίσης (Παλαιόκαστρο), Ιωαν. Σαββόπουλος (Στεμνίτσα), Θεοδ. Σακελλαρίου (Δήμητρα), Ιωαν. Σωτηρόπουλος (Λουτρά) και Ιωαν. Χούπας (Λευκοχώρι)
ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ: Κων. Μπράμος, Ευθ. Σκαλτσάς, Ιωάν. Πισιμίσης και Αναστ. Μπάρλας
*Επιζώντα ιδρυτικά μέλη σήμερα οι είναι οι: Δημ. Γεωργακόπουλος (Ράφτη), Παν. Γιαννόπουλος (Όχθια), Κων. Καλύβας (Κοντοβάζαινα), Δημ. Λιάζος (Καστράκι) και Κων. Σκαλτσάς (Πράσινο).
ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ
- Γεώργιος Μαλλούχος(Δημητσάνα): από το 1975 έως το 1979
- Κωνσταντίνος Μπράμος (Χώρα): από το 1979 έως το 1981
- Παναγιώτης Γιαννόπουλος(΄Οχθια): από το 1981 έως το 1989
- Κωνσταντίνος Καλύβας(Κοντοβάζαινα): από το 1989 έως το 1995
- Χρήστος Δημητρόπουλος(Βάχλια): από το 1995 έως το 2001
- Ντίνα Καραχάλιου(Ράχες): από το 2001 έως το 2005
- Ηλίας Γιαννικόπουλος(Λαγκάδια): από το 2005 έως το 2009
- Παναγιώτης Πλέσσιας(Βυτίνα): από το 2009 έως 2023
- Παναγιώτης Αγγελακόπουλος(Παναγιά-Ζέρζοβα): από το 2023
ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ & ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ
- Γεώργιος Βασιλείου, πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με καταγωγή από τη Βυτίνα
- Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος (+), πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας, Γορτυνιακής καταγωγής
- Παναγιώτης Αγγελόπουλος (+), Εθνικός Ευεργέτης από Βλαχόρραφτη
- Όλοι οι διατελέσαντες Πρόεδροι
ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ
- Ιωάννης Γ. Σαββόπουλος (+)
- Αθανάσιος Ι. Μαρτίνος
- Δημήτριος Θ. Αγγελόπουλος (+)
- Παναγιώτης Θ. Αγγελόπουλους (+)
- Σταύρος Ν. Παπαγεωργίου (+)
- Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγ/λεως Θεόφιλος (+)
- Επίσκοπος Αρσινόης Στέφανος (+)
- Πάικος Δ. Νικολαϊδης (+)
- Κωνσταντίνος Π. Καλύβας
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Η Παγγορτυνιακή Ένωση έχει επιδείξει ένα πλούσιο έργο. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος παρεμβάσεων, συνεδρίων, ημερίδων για την τουριστική ανάπτυξη της Γορτυνίας καθώς και εκδηλώσεις θρησκευτικού, ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Παράλληλα ήταν ο μοναδικός φορέας που πραγματικά «ξέθαψε» τον μεγάλο Πολέμαρχο και Ελευθερωτή του Γένους Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, από την αφάνεια και την περιθωριοποίηση που τον είχε ρίξει η πολιτεία και με μια σειρά ενεργειών της τίμησε τον Γέρο του Μοριά.
Έτσι λοιπόν τον ξεχασμένο από την πολιτεία και άλλους φορείς, στρατηγό και ελευθερωτή του Γένους μας, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, το 1990 αποφάσισε να τιμά κάθε χρόνο η Παγγορτυνιακή Ένωση. Από τότε αποφασίστηκε κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου να τελείται επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου (πλατεία Καρύτση) και στη συνέχεια να κατατίθενται στεφάνια στο παρακείμενο Ανδριάντα του Ήρωα προ της Παλαιάς Βουλής,
Το πρώτο Μνημόσυνο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 1990. Μετά όλοι εν πομπή κατευθύνθηκαν στο Άγαλμα του Ήρωα στη Σταδίου. Προπορευόταν η μπάντα του Δήμου Αθηναίων και ακολουθούσαν φουστανελοφόροι με τη σημαία της Παγγορτυνιακής και Αμαλίες παραστράτιες. Η επιτυχία ήταν εντυπωσιακή με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της Κυβέρνησης, βουλευτών και πλήθος κόσμου.

Μνήμη Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες δράσεις της Παγγορτυνιακής Ένωσης ήταν ο εξωραϊσμός του τάφου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών και η τοποθέτηση του μαρμάρινου ανδριάντα του. Μέχρι τότε ο τάφος όπου ετάφη ο Γέρος του Μοριά ήταν παντελώς ξεχασμένος από την Πολιτεία, εγκαταλελειμμένος και χορταριασμένος, χωρίς ένα σταυρό με το όνομά του (ΦΩΤΟ)!
Η Παγγορτυνιακή Ένωση μερίμνησε και με άοκνες προσπάθειες του τότε Διοικητικού Συμβουλίου και με την αμέριστη συμβολή πολλών Γορτυνίων και Αρκάδων κατάφερε το 1995 να αποκαταστήσει τη μνήμη του Ήρωα. Το 1995 προχώρησε στον εξωραϊσμό του τάφου του Ήρωα και στην τοποθέτηση ενός περικαλλούς μαρμάρινου ανδριάντα.
Τα αποκαλυπτήριά του Ανδριάντα έγιναν το 1995 από τον στρατηγό ε.α. Βαλέριο Στάη, τελευταίο απόγονο των Κολοκοτρωναίων, τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον τότε Πρόεδρο της Παγγορτυνιακής Ένωσης Κώστα Καλύβα. Και δικαίως γράψανε τότε πολλές εφημερίδες πανελλαδικά: «Στην Παγγορτυνιακή Ένωση έλαχε ο κλήρος, να εκπληρώσει ένα χρέος μετά από 152 χρόνια!».
Ο περικαλής Ανδριάντας, που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γεωργίου , στηρίζεται στη γνωστή λιθογραφία του Γερμανού ζωγράφου Πήτερ Φον Ες, που αναπαριστά τον Κολοκοτρώνη καθήμενο σε βράχια με όλη του την αρματωσιά να ατενίζει τα παλικάρια του μετά την νικηφόρα μάχη των Δερβενακίων. Επάνω του φέρει επίγραμμα:
Σίγα διαβάτη,
Εδώ κοιμάται ο Γέρος του Μοριά
τον ύπνο του μην του ταράξεις
Φωτογραφικά Στιγμιότυπα



Ενδεικτικά δημοσιεύματα τότε από τον Αθηναϊκό Τύπο:
Ενδεικτικά δημοσιεύματα τότε από τον Αθηναϊκό Τύπο:
Στη συνέχεια το 1995 με πρωτοβουλία της Παγγορτυνιακής και από κοινού με τον Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιήθηκε μεγαλοπρεπής εκδήλωση για τον εορτασμό των 150 χρόνων από το θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η πανηγυρική εκδήλωση έλαβε χώρα στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου Καθηγητές Πανεπιστημίου αλλά και διακεκριμένοι ιστορικοί μίλησαν για τη σημαντικότερη μορφή της Εθνικής Εξεγέρσεως του 1821.
Άλλες ιστορικές δράσεις της Παγγορτυνιακής:
– Ένταξη Γορτυνίας ως προβληματικής περιοχής σε ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα (1978)
– Πραγματοποίηση Παγγορτυνιακού Συνεδρίου στη Δημητσάνα (1983)
– Απόκτηση Γορτυνιακής Στέγης στο κέντρο της Αθήνας (1985)
– Α΄ Παγγορτυνιακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Γορτυνίας στη Βυτίνα (1988), κατά τη διάρκεια του οποίου τέθηκε το θέμα της αναστήλωσης των Κολοκοτρωνέϊκων σπιτιών στο Λιμποβίσι και ακολούθησε η δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Παναγιώτη Αγγελόπουλου, με την οποία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το έργο αυτό.
– Καθιέρωση Ετήσιας Παγγορτυνιακής Συνδιάσκεψης υπό την προεδρία του εκάστοτε Νομάρχη Αρκαδίας (1989)
– Καθιέρωση Ετήσιας Εκδήλωσης προς τιμής των Γορτυνίων Αγίων της Εκκλησίας μας (1990)
– Δημιουργία βιβλιοθήκης με εκατοντάδες βιβλία Γορτυνιακού και Αρκαδικού περιεχομένου ως και αρχείο τοπικών εφημερίδων, δωρεά Κων. Π. Καλύβα (1992).
– Ανακήρυξη του Γορτυνιακής καταγωγής Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, ως επιτίμου Προέδρου της Παγγορτυνιακής και φιλοξενεία του στη Βυτίνα (1991).
– Εκδηλώσεις ελεύσεως στην Αθήνα της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως προστάτου Γορτυνίων (1992)
– Καθιέρωση Γιορτής των Αρκαδικών Γραμμάτων (1992)
– Διέλευση Ολυμπιακής Φλόγας από Γορτυνία, μετά από πρωτοβουλία της Παγγορτυνιακής (1994)
– Αποκατάσταση παρεκκλησίου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Φιλοπάππου) και εξωραϊσμός περιβάλλοντος χώρου από Δήμο Αθηναίων, με παρέμβαση του Γορτυνίου Δημάρχου Δημήτρη Αβραμόπουλου.
– Καθιέρωση της γιορτής Αγιασμού των υδάτων στη Λίμνη του Λάδωνα (εορτή των Θεοφανείων), σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Η. (1994)
– Καθιέρωση Ασημένιου και Χρυσού μεταλλίου Ενώσεως, που απεικονίζει στη μια όψη το άγαλμα του Θεοδ. Κολοκοτρώνη και στην άλλη τον Αγιο Αθανάσιο Χριστιανουπόλεως, προστάτη των Γορτυνίων (1994)
– Συμβολή Ενώσεως στην καθιέρωση ετησίου εορτασμού της Μονής Κλειβωκάς στις 23 Αυγούστου υπό την αιγίδα της (1994)
– Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τον εορτασμό των 150 χρόνων από το θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (1995)
– Μεγαλοπρεπής εορτασμός των 20 χρόνων της Ενώσεως στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και απονομή τιμητικών διακρίσεων σε Μεγάλους Ευεργέτες και διατελέσαντες Προέδρους Παγγορτυνιακής (1995)
– Ανακήρυξη ως Επιτίμου Προέδρου της Ενώσεως του Γορτυνιακής καταγωγής Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κων/νου Στεφανόπουλου (1995)
– Έκδοση βιβλίου 260 σελίδων για τα 20 χρόνια δράσης της Ένωσης (1995)
– Πληθώρα επετειακών εορτασμών σε Αθήνα και Γορτυνία, ως και εκατοντάδες παρεμβάσεις για θέματα της Γορτυνίας στην 50χρονη πορεία της Ενώσεως.
– Συναυλία, Αφιέρωμα στους Αρκάδες Δημιουργούς: Δημήτριο Μητρόπουλο, Μάριο Βάρβογλη, Νίκο Γκάτσο κ.α. (1997)
– Εκδήλωση – Αφιέρωμα στον Απόστολο Σάντα, με την παρουσίαση από τον συγγραφεα Κάρολο Μωραϊτη του βιβλίου “Έτσι κατεβάσαμε τη σβάστικα” (2010)
– Ημερίδα στη Δημητσάνα για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Γορτυνίας (2011)
– Καθιέρωση της εορτής “ΠΑΓΓΟΡΤΥΝΙΑΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ” (1ο-2Ο-3Ο) στο θέατρο “Αντώνης Τρίτσης” στο Ίλιον, με βραδυές αφιερωμένες στο παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι (2011-2020)
– Ομιλίες θρησκευτικού περιεχομένου με τον Σεβ. Μητροπολίτη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία, στα γραφεία της Παγγορτυνιακής Ένωσης (2012)
– Συγκέντρωση τροφίμων & ήδη ρουχισμού για οικογένειες της Γορτυνίας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως (2013)
– Έκδοση βιβλίου για τα Μοναστήρια της Γορτυνίας και συγγραφέα τον Αρχιμανδρίτη π. Ιάκωβο Κανάκη (2024)
–
– «4Ο Γορτυνιακό Αντάμωμα» με 100 συντελεστές από τη Γ και 2.500 θεατές στο Περιστέρι και τη συμμετοχή Συλλόγων
– Πρόγραμμα δωρεάν καρδιολογικών εξετάσεων σε Δημητσάνα και Τρόπαια που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας σε συνεργασία με την Παγγορτυνιακή Ένωση και το Δήμο Γορτυνίας (2024).
– Χριστουγεννιάτικες δράσεις σε μαθητές χωριών της Γορτυνίας (2023-2024)
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΓΓΟΡΤΥΝΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 2023-2025
Πρόεδρος: Αγγελακόπουλος Παναγιώτης (από Παναγιά-Ζέρζοβα)
Α΄Αντιπρόεδρος: Κατσιαδράμης Αναστάσιος (από Δόξα)
Β’ Αντιπρόεδρος: Σταθόπουλος Κωνσταντίνος (από Δημητσάνα)
Γενική Γραμματέας: Παπαγιάννη Ελένη (από Βυδιάκι)
Ειδικός Γραμματέας: Μουρούτσος Γιάννης (από Λαγκάδια)
Ταμίας: Τριαντάφυλλος Λατάνης (από Νυμφασία)
Υπεύθυνος Τύπου & Social Media: Μώλου Αικατερίνη (από Μελισσόπετρα)
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Τούτουζα Κατερίνα (από Βυτίνα)
Υπεύθυνος εκδηλώσεων: Μπουζαλάς Βασίλειος (από Βάχλια)
Έφορος: Μανωλόπουλος Αθανάσιος (από Κρυονέρι)
Τσίτουρα Μαρία (από Αγάλω – Ράφτη): Εκπρόσωπος της Παγγορτυνιακής Ένωσης στη Γορτυνία
Μέλη: Πλέσσιας Παναγιώτης (από Βυτίνα), Μπαρούτσας Ιωάννης (από Στεμνίτσα), Σιέμπος Βασίλης (από Σύρνα), Ρουμελιώτης Διαμαντής (από Μυγδαλιά), Λατάνης Τριαντάφυλλος (από Νυμφασία), Στρίκος Ιωάννης (από Πυρρί), Αρβανίτη Άννα (από Ράχες), Γιαννακόπουλος Θεόδωρος (από Δάφνη), Λάμπρο Κωνσταντίνος (από Δημητσάνα), Μεντρέκας Αθανάσιος (από Δόξα), Μάντζιου Αγγελική (από Δήμητρα), Τσιότρα Ελένη (από Λαγκάδια)και Ζούβελος Κωνσταντίνος (από Μαγούλιανα).
ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Καλύβα Πέννυ (από Κοντοβάζαινα), Παπαδέλος Παναγιώτης (από Βυτίνα) και Αρετή Παναγοπούλου (από Βυτίνα).