Παραμονές των εκλογών με την …παραδοσιακή δηλωτή στα καφενεία!

Η δηλωτή είναι το πιο παραδοσιακό παιχνίδι τράπουλας στα καφενεία των χωριών της Γορτυνίας. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που συνδυάζει την ξερή με την κολιτσίνα και συνήθως παίζεται με τέσσερις παίκτες, σε ζευγάρια. 

Όπως είναι γνωστό την παραμονή των εκλογών απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οποιαδήποτε άλλη προεκλογική δραστηριότητα. Στα χωριά οι περισσότεροι συγκεντρώνονται στα καφενεία για πολιτικές συζητήσεις.  Οι πολιτικοί την ημέρα αυτή συνηθίζουν λίγο να χαλαρώνουν. Αυτό έκανε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εχθές, παραμονή των εκλογών. Ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε σε ένα χωριό δίπλα από το δικό του την Γλανιτσιά, στην Πουρναριά (Ποδογορά), όπου ξέγνοιαστος έπαιζε το αγαπημένο του παιχνίδι! Είναι άλλωστε φανατικός οπαδός της δηλωτής, όπως άλλωστε και σχεδόν όλοι οι Γλανιτσιώτες. Ετσι και ο Οδυσσέας ακολουθεί το παράδειγμα του αείμνηστου μέντορά του Βαγγέλη Γιαννόπουλου!

Πως παίζεται η δηλωτή:

ΤΡΑΠΟΥΛΑ: Μία των 52 φύλλων.
Σκοπός: Να φτάσουμε τους 61 πόντους πριν από τον αντίπαλό μας, οπότε κερδίζουμε την παρτίδα.
Πόντοι: Από έναν κάθε Άσσος, δύο το 10 Καρό, ένας το 2 Σπαθί και 4 όταν έχουμε μαζέψει από 27 φύλλα και πάνω (σύνολα 11 πόντοι). Αν οι αντίπαλοι έχουν από 26 φύλλα καθένας, τότε οι πόντοι είναι συνολικά 7, αφού δεν υπολογίζονται οι 4 των «κομμένων» φύλλων. Ακόμα, κάθε «Ξερή» ισοδυναμεί με 10 πόντους.