Πλήρης εκδηλώσεων στη Δημητσάνα η εβδομάδα 30 Μαΐου έως 5 Ιουνίου! (ph)

Πλήρης εκδηλώσεων στη Δημητσάνα ήταν η εβδομάδα 30 Μαΐου έως 5 Ιουνίου!
Εκτός από τα λαμπρά εγκαίνια της διπλής Έκθεσης φωτογραφίας του Μιχαλάκη Παναγόπουλου που έγιναν την Τρίτη, 31 Μαΐου (θα αναφερθούμε αναλυτικότερα σε άλλη ανάρτηση), είχαμε αρκετές ακόμη σημαντικές εκδηλώσεις:
Για πρώτη φορά στη Δημητσάνα εορτάσθηκε στις 5 Ιουνίου, η μνήμη του Δημητσανίτη Εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ιωσήφ Αντωνόπουλου. Ο Άγιος Ιωσήφ Αντωνόπουλος ήταν αδελφός του πρόκριτου Θανάση Αντωνόπουλου, γνωστού από τον “Μυστικό Δείπνο του ’21”. Απαγχονίσθηκε λίγες μέρες μετά από τον απαγχονισμό του Αγίου Γρηγορίου Ε’ στο Νεοχώριο Κωνσταντινούπολης, στις 3 Ιουνίου 1821.
Η αρχιερατική ακολουθία, πρωτοστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους. Μετά το τέλος έγινε λειτανία της εικόνας του μέχρι το σπίτι του Αγίου, το γνωστό Αρχοντικό Αντωνόπουλων.
Στη συνέχεια έγινε εκδήλωση με ομιλίες στο Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, όπου οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο με τις φωτογραφίες του Μιχαλάκη Παναγόπουλου. Μίλησαν ο π. Χρήστος Κυριακόπουλος, ο κ. Βασίλης Σκολαρίκος και ο Σεβασμιότατος κ. Ευστάθιος.
Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 30 Μαΐου, ήταν η επέτειος του θανάτου ενός άλλου μεγάλου Δημητσανίτη, του Παλαιών Πατρών Γερμανού.
Στα πλαίσια αυτά, το Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας δρομολόγησε στις 30 Μαΐου, πούλμαν από τη Δημητσάνα προς την Αγία Λαύρα, όπου τελείται με επισημότητα κάθε χρόνο, μνημόσυνο στη μνήμη του Εθνεγέρτη Γερμανού. Η υποδοχή που έγινε στους Δημητσανίτες που συμμετείχαν ήταν πολύ τιμητική.
ΑπΜνημόσυνο όμως στη μνήμη του Π.Π. Γερμανού τελέστηκε και στη Δημητσάνα, στις 5 Ιουνίου, στο τέλος της Ακολουθίας για τον Άγιο Ιωσήφ, με πρωτοβουλία της Αδελφότητας Δημητσανιτών, που επίσης δρομολόγησε πούλμαν για τους Δημητσανίτες της Αθήνας.
Στις εκδηλώσεις παραυρέθηκε ο π. Υπουργός κ. Κώστας Βλάσης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Στάθης Κούλης και άλλοι επίσημοι.
*Από ανάρτηση Κώστα Λάμπρου