Υπάρχει πρόβλημα με το Κέντρο Υγείας Τροπαίων;

kentro-ygeias

Κι όμως τέθηκε θέμα κατάργησης στο Υπ.Υγείας

kentro-ygeiasΣτο πρωτοσέλιδο της εφημερίδος μας, μηνός Ιουνίου, δημοσιεύσαμε κύριο άρθρο με θέμα «ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΤΡΟΠΑΙΩΝ;» Σύμφωνα με αυτό αναφέραμε ότι με βάση εξακριβωμένες πληροφορίες μας το Υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο της κατάργησης του Κέντρου Υγείας, ύστερα από σχετική εισήγηση. Και επειδή αυτό, σε περίπτωση που τυχόν εφαρμοστεί, θα αποτελέσει το τελειωτικό κτύπημα για την Κάτω Γορτυνία, επιστήσαμε την προσοχή σε όλους τους φορείς της επαρχίας μας για δυναμικές παρεμβάσεις.

Η απάντηση της Διοίκησης του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τριπόλεως και προς τιμήν της, ήταν άμεση, μετά την κυκλοφορία της εφημερίδος μας. Συγκεκριμένα η Κοινή Διοικήτρια των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Π.Ν. Τρίπολης & Ψ.Ν. Τρίπολης κα Ελένη Σουράνη, με επιστολή της αναφέρει: «Κατόπιν του δημοσιεύματος της εφημερίδος «ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ» με αριθμό φύλλου 300 (180), ενημερώνουμε τους κατοίκους και όλους τους φορείς…

του Δήμου Γορτυνίας και της Αρκαδίας γενικότερα, ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΤΕΘΗ ΘΕΜΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ του Κέντρου Υγείας Τροπαίων και ούτε βεβαίως υπάρχει καμία τέτοια εισήγηση από τη Διοίκηση του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης αλλά ούτε από την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ. (Προς τούτο, είμαστε στην διάθεση οποιουδήποτε θελήσει να το διαπιστώσει, να προσέλθει στο Νοσοκομείο και να ενημερωθεί για όλα τα Πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου μας).

Αντίθετα μάλιστα και όταν στις 11/05/2012 ενημερωθήκαμε εγγράφως από τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Τροπαίων, ότι μετά την 21η Μαΐου 2012 υπήρχε πρόβλημα στην κάλυψη του Κέντρου Υγείας από Γιατρούς, σε συνεργασία με το Επιστημονικό Συμβούλιο και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, μεριμνήσαμε και καλύψαμε τις ανάγκες του Κ.Υ. με την μετακίνηση Γιατρών από το Νοσοκομείο και άλλα Κέντρα Υγείας, κάτι για το οποίο βεβαίως δεσμευόμαστε ότι θα γίνεται πάντα στο μέλλον και όταν προκύπτει τέτοιο θέμα. Ενημερώνουμε επίσης, ότι στο εν λόγω Κ.Υ. διενεργούνται πλέον και μικροβιολογικές εξετάσεις, αφού διαθέτει τόσο τον απαιτούμενο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τα απαραίτητα αντιδραστήρια, όσο και το προσωπικό που το υποστηρίζει.

Είναι τουλάχιστον λυπηρό, μέσα σε αυτήν την γενικότερη αγωνία και ανασφάλεια που ζούμε όλοι οι Έλληνες σήμερα για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, κάποιοι ανεύθυνοι (δεν αναφερόμαστε βεβαίως στην εφημερίδα «ΓΟΡΤΥΝΙΑ», η οποία έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει σημαντικές παρεμβάσεις προς όφελος της περιοχής της Γορτυνίας), προκειμένου να εξυπηρετήσουν ίδια ή αλλότρια συμφέροντα, να διοχετεύουν τέτοιου είδους ανυπόστατες πληροφορίες, οι οποίες εντείνουν την ίδια υπάρχουσα αγωνία των κατοίκων απομεμακρυσμέων περιοχών και για τους οποίους, με έντονο το αίσθημα της ευθύνης, προσπαθούμε να καλύπτουμε στο έπακρο τις ανάγκες της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΦ. «ΓΟΡΤΥΝΙΑ»:

Αναφορικά με την απάντηση που έδωσε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Τριπόλεως κ.Ελένη Σιουρούνη, η εφημερίδα γνωρίζει τα ακόλουθα:

«Οι πληροφορίες μας για πιθανή κατάργηση του Κ.Υ. προέρχονταν από έγκυρες και σοβαρές πηγές του Υπουργείου Υγείας, που αρχικά εκλήφθη ως εισήγηση της Δ/νσης του Νοσοκομείου. Επειδή όμως στα χέρια μας δεν δόθηκε ποτέ τέτοια έγγραφη εισήγηση, γι’ αυτό και στο τίτλο μας βάλαμε ερωτηματικό. Όμως από νεότερη έρευνά μας στις ίδιες πηγές, πληροφορηθήκαμε ότι όντως δεν έγινε έγγραφη εισήγηση, αλλά σε σύσκεψη στο Υπουργείο υπηρεσιακών παραγόντων πριν λίγους μήνες τέθηκε θέμα κατάργησης ορισμένων Κ.Υ. σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα δε σ’ αυτά συμπεριλαμβανόταν και το Κ.Υ. Τροπαίων, με το σκεπτικό ότι στο Δήμο Γορτυνίας θα έπρεπε να παραμείνει αυτό που βρίσκεται στην έδρα του, χωρίς απ’ ότι φαίνεται οι «φωστήρες» του Υπουργείου να γνωρίζουν τα ειδικά χαρακτηριστικά του Δήμου (πληθώρα χωριών, μεγάλες αποστάσεις, δύσβατο οδικό δίκτυο κ.λ.π.). Όμως και λόγω των εκλογών το όλο θέμα πάγωσε.

Συγχαίρουμε όλα τα πρόσωπα και τους φορείς που αντιδράσανε άμεσα μετά την παρουσίαση του θέματος από την εφημερίδα μας. Ευχόμαστε, τουλάχιστον, αυτές οι διαμαρτυρίες να ληφθούν σοβαρά υπόψη και το θέμα να μην “αναστηθεί” μετά τις εκλογές.»

(Περισσότερα στο φύλλο της «Γ» μηνός Ιουλίου)