Σε ετοιμότητα ο Δήμος Γορτυνίας για τον υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), αύριο Κυριακή 23 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για το Δήμο Γορτυνίας, ενώ ταυτόχρονα η κατηγορία κινδύνου 5 (Κατάσταση συναγερμού) προβλέπεται για όμορους με εμάς Δήμους σε περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας .
Οι υπηρεσίες του Δήμου Γορτυνίας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, παρακαλούνται να ενημερώνουν συνεχώς τους κατοίκους της κοινότητάς τους για τις απαγορεύσεις και τις οδηγίες που ισχύουν σχετικά με τις φωτιές, να επιτηρούν διαρκώς την περιοχή τους και να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας.
Υπενθυμίζουμε ότι με Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αρκαδίας προβλέπεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων και η παραμονή των εκδρομέων στις κάτωθι περιοχές για τις μέρες και ώρες που υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς με δείκτη επικινδυνότητας 3,4 και 5, της αντιπυρικής περιόδου 2023, οι οποίες μεταξύ άλλων για το Δήμο μας είναι:
Ο ορεινός όγκος του Μαινάλου, που περικλείεται από τις εθνικές και επαρχιακές
οδούς (Τρίπολη – Λεβίδι – Βυτίνα – Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο – Δημητσάνα – Στεμνίτσα – Σύρνα -Ψάρι – Παλαιομοίρι – Καράτουλας – Βάγγος – Αραχαμίτες – Δόριζα – Μάκρη – Τρίπολη).
Τονίζεται ότι στην απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και το οδικό ασφαλτοστρωμένο τμήμα Αλωνίσταινα – Βυτίνα – Οστρακίνα – Άνω Καρδαράς και Ελάτη – διασταύρωση επαρχιακής οδού Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας (Κατασκηνώσεις Κωτσόβολου).
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199».
Με την αλληλεγγύη και την ενεργό συνεργασία όλων μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της πρόληψης των πυρκαγιών και να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της περιοχής μας. Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση και την συμμετοχή σας σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια.
Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Γορτυνίας
Δημήτρης Καζάς τηλ. 693 694 7007.
Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Γορτυνίας σε θέματα αντιμετώπισης εκτάκτων καιρικών φαινομένων και καταστροφών
Ηλίας Ρέππας τηλ. 694 671 6173