Σφοδρή επίθεση Ι.Γιαννόπουλου κατά Ε.Κούλη για το ξενοδοχείο Δημητσάνας

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του π.Δημάρχου Γορτυνίας Γιάννη Γιαννόπουλου:

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού …»

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας γίναμε μάρτυρες μιάς ακόμα παράστασης που οργάνωσε ο κ. Κούλης για να καλύψει την ανεπάρκειά του, αυτήν την φορά στον σοβαρότατο τομέα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Γορτυνίας. Προκειμένου να διευκολύνει(;) τον κ. Σπηλιωτόπουλο να αποδεσμευθεί από την μίσθωση έναντι 1.900 ευρώ το μήνα του Δημοτικού Ξενοδοχείου Δημητσάνας και την επένδυση των 750.000 ευρώ, δέν δίστασε να πάρει θέση αντίθετη προς το συμφέρον του Δήμου, μεταθέτοντας βέβαια τις ευθύνες του στους «προηγούμενους», ώστε να πείσει τους Συμβούλους της παράταξής του να χρεωθούν αυτοί τις επιλογές του. Για τον σκοπό αυτό επιστράτευσε επ’ αμοιβή και τον πολιτικό του φίλο κ. Καβουρίνο, ο οποίος φρόντισε να αναπληρώνει τον κ. Κούλη στα δύσκολα!

Το Δημοτικό Ξενοδοχείο Δημητσάνας αποτελεί ένα ιδιαίτερο στολίδι για την Γορτυνία και είναι ίσως το πιο σημαντικό από τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου, γι αυτό οι διαδικασίες για την μίσθωσή του δρομολογήθηκαν αμέσως μετά την αποχώρηση του προηγούμενου μισθωτή. Με μια σειρά αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής έγιναν όλες οι προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες. Συγκεκριμένα με τις αποφάσεις 141 / 31-07-2015, 117 / 24-06-2016, 49 / 05-03-2017 του Δημοτικού Συμβουλίου και τις 198 / 13-07-2016, 249 / 11-08-2016, 284 / 11-10-2016 και 47 / 26-04-2017 της Οικονομικής Επιτροπής προκηρύχθηκαν επαναληπτικές δημοπρασίες που κηρύχθηκαν άγονες γιατί δεν κατατέθηκαν προσφορές.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 192 του ν 3463/2006, «η εκμίσθωση μπορεί να γίνει με απευθείας συμφωνία της οποίας τους όρους καθορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο», όπως και έγινε με πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους για κατάθεση και αξιολόγηση προσφορών. Με την απόφαση 74 / 27-04-2017 το Δημοτικό Συμβούλιο εξέτασε τις τέσσερεις (4) προσφορές που κατατέθηκαν (Σπηλιωτόπουλος, , Μπακογιαννάκης, Κολιόπουλος, Μαντάς) και ενέκρινε την συμφερότερη για τον Δήμο συνεκτιμώντας το ύψος του ενοικίου και το επιχειρηματικό πλάνο με το ύψος της επένδυσης. Με την απόφαση 222 / 27-10-2017 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την υπογραφή προσυμφώνου με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, μετά την κατάθεση της εγγυητικής ύψους 45.600 ευρώ, όσο τα μισθώματα των δύο (2) πρώτων χρόνων (1.900×24). Με τις αποφάσεις 318 / 24-11-2017 και 369 / 22-12-2017 η Οικονομική Επιτροπή παρέλαβε την εγγυητική και ενέκρινε το προσύμφωνο και με την απόφαση 55 / 08-05-2018 ανέθεσε σε μηχανικό την υπαγωγή στο νόμο περί αυθαιρέτων για την τακτοποίηση τυχόν εκκρεμοτήτων.

Στους όρους της δημοπράτησης δεν προβλεπόταν περίοδος χάριτος, δηλαδή τα ενοίκια θα χρεώνονταν άμεσα, από τον πρώτο μήνα της μίσθωσης, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2017, με υποχρέωση καταβολής τους μετά τα πρώτα δύο χρόνια. Αν ο επενδυτής δέν κατέβαλε τα ενοίκια, ο Δήμος είχε την δυνατότητα να εξαργυρώσει την εγγυητική των μισθωμάτων των δύο χρόνων και να κάνει νέα δημοπρασία. Ολες οι ως άνω αποφάσεις, όπως και οι επόμενες, λήφθηκαν ομόφωνα ή με ελάχιστες αρνητικές ψήφους. Ο κ. Κούλης έχει υπερψηφίσει όλες τις αποφάσεις, είτε ως αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε ως μέλος της αντιπολίτευσης στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Γορτυνίας.

Το ίδιο συνέβη και πάλι, όταν, λόγω των καθυστερήσεων στην εξεύρεση χρηματοδότησης από τον επενδυτή και της εκπνοής των προθεσμιών, κατόπιν σχετικής επιστολής του, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε πάλι τον Αύγουστο του 2019, μετά τις δημοτικές εκλογές.

Κατόπιν των καταγραμμένων στα πρακτικά διαβεβαιώσεων του εκπροσώπου του επενδυτή ότι «Το αρχικό σχέδιο προχωράει κανονικά, θα προχωρήσει κανονικά. Επικουρικά έχει μπει και στον αναπτυξιακό νόμο, αυτό αποδεικνύει ότι δεν είναι μία επένδυση στον αέρα ότι θα υλοποιηθεί και θα υλοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο» και ότι «Το ενδιαφέρον είναι αμείωτο από την πλευρά του αναδόχου, θα υλοποιηθεί είτε μπει στον αναπτυξιακό είτε όχι» το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση 135 / 09-08-2019 (ΑΔΑ: 6ΟΒΙΩ90-ΜΒΡ) ΟΜΟΦΩΝΑ ενέκρινε την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης και εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο κ. Γιαννόπουλο για την παραλαβή των εγγυητικών καλής εκτέλεσης και την υπογραφή της σύμβασης.

Ο κ. Κούλης απέκρυψε από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι και ο ίδιος (που είχε ήδη ανακηρυχθεί νικητής των εκλογών, αλλά δεν είχε αναλάβει καθήκοντα ακόμα) είχε ψηφίσει την υπογραφή της σύμβασης, η οποία προφανώς έχει πρωτοκολληθεί στον Δήμο, αφού βέβαια διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα του Δήμου με την παράδοση των δύο επιστολών της τράπεζας αξίας 75.000 ευρώ, όπως προέβλεπαν οι όροι της δημοπράτησης, δηλαδή το 10% της επένδυσης των 750.000 ευρώ που δεσμεύτηκε εκ νέου ο επενδυτής κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 9/8/2019.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η μίσθωση ήταν ιδιαίτερα θετική για τον Δήμο, ως η μόνη έως τότε ουσιαστική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, ως σημαντική πηγή εσόδων, αλλά και ως ανάδειξη ενός ιστορικού ξενοδοχείου της περιοχής και μάλιστα από έναν επενδυτή που είχε ιδιαίτερους δεσμούς και ήταν επιθυμητός από την τοπική κοινωνία. Εδώ και τρία χρόνια δέν υπήρχε καμία αμφισβήτηση από την νέα δημοτική αρχή και μάλιστα στις 03/02/2020, με την απόφαση 8/2020 της Οικονομικής Επιτροπής, ο κ. Κούλης, ως Δήμαρχος πλέον, ανέθεσε σε άλλον μηχανικό την τακτοποίηση τυχόν εκκρεμοτήτων του ακινήτου.

Μετά την πλήρη αδράνεια για δυόμισι χρόνια και την αδιαφορία της δημοτικής αρχής σε διαμαρτυρίες μελών της αντιπολίτευσης για εγκατάλειψη του κτιρίου ο κ. Κούλης θρασύτατα κατηγορεί τον πρώην Δήμαρχο, ρωτώντας κουτοπόνηρα «γιατί υπέγραψε την σύμβαση μίσθωσης λίγες μέρες πριν παραδώσει», όταν αυτό επέβαλε η απόφαση 135/2019, την οποία και ο ίδιος είχε ψηφίσει! Παρέλαβε ένα μισθωμένο ακίνητο, το παράτησε στην τύχη του και φταίνε κάποιοι άλλοι!

Προφανώς κάτι ανάλογο θα έκανε και ως Δήμαρχος Λαγκαδίων, πάλι κάποιος άλλος θα έφταιγε όταν άφηνε το Δημοτικό Ξενοδοχείο Λαγκαδίων να ερημώσει! Και εκεί επίσης το 2019 που ανέλαβε ως δήμαρχος, είχαν ήδη γίνει δύο διαγωνισμοί για την εκμίσθωση του Ξενοδοχείου των Λαγκαδίων, που είχαν κηρυχθεί άγονοι, αλλά από τότε, τρία χρόνια μετά, επικρατεί «άκρα του τάφου σιωπή».

Τον καλούμε, επιτέλους, άν μπορεί, να ενεργήσει με βάση το συμφέρον του Δήμου και όχι με βάση τις πολιτικές του φιλίες και συμμαχίες. Ας αφήσει τις στημένες παραστάσεις και ας καταλάβει έστω και τώρα ότι με την μικροπολιτική τακτική που τόσο πιστά εφαρμόζει «άς μην μείνει τίποτα όρθιο, αρκεί να πείσει ότι φταίνε οι άλλοι», τρία χρόνια τώρα δέν έχει προσθέσει τίποτα, παρά μόνο απογοήτευση  στους πολίτες της Γορτυνίας.

Γιάννης Σπ. Γιαννόπουλος

πρ. Δήμαρχος Γορτυνίας

Παγγορτυνιακή Συμμαχία Πολιτών