Σήμερα εορτάζει ο Προστάτης των Γορτυνίων Αγ. Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως

Αγ. Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως, ο Θαυματουργός

Η ηρωοτόκος Γορτυνία μας είναι ξακουστή για τα Μοναστήρια της, για αυτό  και ονομάζεται το Άγιο Όρος της Πελοποννήσου. Από αυτά δε ξεπήδησαν δεκάδες Πατριάρχες, Επίσκοποι και Μητροπολίτες. Και βεβαίως δεν υστερεί και σε Αγίους, αριθμώντας του εξής εννία: 1) Άγιος Ιερομάρτυς Γρηγόριος ο Ε΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, 2) Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως, 3) Άγιος Θεόκλητος, 4) Άγιος Διονύσιος ο Σοφός, 5) Άγιος Ευθύμιος ο Νέος, 6) Όσιος Λεόντιος, 7) Όσιος Ρωμανός, 8) Άγιος Ιωσήφ και 9) Αγιος Γερβάσιος.

Ανάμεσα σε αυτούς ο Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως έχει καθιερωθεί να είναι ο προστάτης της επαρχίας Γορτυνίας, της Παγγορτυνιακής Ένωσης  και όλων των όπου γης Γορτυνίων, που με κάθε τρόπο τον ευλαβούνται και τον τιμούν. Τα ιερά λείψανά του είναι αποθησαυρισμένα στην Ιερά Μονή Προδρόμου, στον εκεί ομώνυμο περικαλλή ναό, χτισμένο προ 105 ετών.

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ

O Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως, ο Θαυματουργός, γεννήθηκε στην Καρύταινα γύρω στο 1640 μ.Χ. και το κοσμικό του όνομα ήταν Αναστάσιος Κορφηνός. Η καταγωγή του ήταν από την Κέρκυρα και οι γονείς του ονομάζονταν Ανδρέας και Ευφροσύνη. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στην γενέτειρά του και στη συνέχεια φοίτησε στην περίφημη Σχολή της γειτονικής Μονής Φιλοσόφου.

Σύμφωνα και με το γνωστό συγγραφέα Σοφοκλή Δημητρακόπουλο, που έχει συγγράφει ειδικό βιβλίο για τη ζωή και το βίο του Αγίου Αθανασίου, όταν ο Άγιος Αθανάσιος βρισκόταν σε ηλικία γάμου, οι δικοί του παρά την επιθυμία του ν’ακολουθήσει τη μοναχική πολιτεία, επέμεναν να τον αρραβωνιάσουν με μια νέα από την Πάτρα. Ο ίδιος πορευόμενος προς την Πάτρα για την αγορά των νυφιάτικων σταμάτησε στο εκκλησάκι της Παναγίας στο Βαιδάνι. Σύμφωνα με τις αναφορές, την προηγούμενη νύχτα της επιστροφής του στην Καρύταινα είδε στον ύπνο του την Παναγία μαζί με τον Τίμιο Πρόδρομο, η οποία τον προέτρεψε να πορευτεί στην Κωνσταντινούπολη και να πραγματοποιήσει τον πόθο του.

Έτσι και έγινε. Έφυγε για την Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε μοναχός με το όνομα Αθανάσιος. Στη συνέχεια έγινε κληρικός και με αφοσίωση υπηρέτησε την Εκκλησία. Το 1681 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως (σήμερα Τριφυλίας και Ολυμπίας). Με βάση σωζώμενα έγγραφα, αρχιεράτευσε στη επαρχία αυτή από το 1645 έως το 1673 τουλάχιστον. Κατά τη διάρκεια της Αρχιερατείας του φρόντισε για την πνευματική πρόοδο του ποιμνίου του, περιοδεύοντας συνεχώς και διδάσκοντας το λόγο του Θεού. Προς το ποίμνιό του στάθηκε αληθινός Επίσκοπος και μιμητής του Χριστού, που ενδιαφέρθηκε όχι μόνο για τους τόπους λατρείας, αλλά και για την διακονία του λαού του, προκειμένου να τον ανακουφίσει από τα καθημερινά δεινά της ζωής και της δουλειάς. Η αγάπη του προς τα ορφανά, τις χήρες, τους ανήμπορους γέροντες, τους διωκόμενους και αδικούμενους ήταν μοναδική. Ο ίδιος ζούσε ασκητική ζωή με νηστεία, αγρυπνία και προσευχή. Δια τον προσευχών του τελούσε πολλά θαύματα, ενώ μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί και νεότερα.

Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ

Εκοιμήθη μετά από ολιγοήμερη ασθένεια το Νοέμβριο του 1707 και ετάφη στο Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Χριστιανούπολη. Το ιερό του σκήνωμα μεταφέρθηκε λίγα χρόνια αργότερα από συγγενικό του πρόσωπο στη Γορτυνία. Σύμφωνα με την παράδοση όταν έγινε η εκταφή του το Ιερό Σκήνωμα βρέθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του αδιάλυτο και μυροβόλο. Οι συγγενείς του, που είχαν παρευρεθεί στην εκταφή, επιδίωκαν να πάρουν τα οστά του και να τα μεταφέρουν στη γενέθλια γη του, την Καρύταινα,  αλλά οι κάτοικοι της περιοχής αρνήθηκαν. Τη νύχτα όμως οι δικοί του, το άρπαξαν και έφυγαν για την πατρίδα τους. Το πρωί όταν οι ντόπιοι τους καταδίωξαν, αποφάσισαν να φορτωθεί στο Ιερό Λείψανο επάνω  σε ένα ξένο ζώο και όπου αυτό πάει εκεί να παραμείνει και το Ιερό Σκήνωμα. Το ζώο πήρε το δρόμο της Καρύταινας, αλλά όταν έφτασε μπροστά σε αυτή, παρά τις οχλήσεις, δεν ανέβηκε στην κωμόπολη, αλλά κατευθύνθηκε στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου, όπου πάλι παρά τα συνεχή χτυπήματα να προχωρήσει, αυτό έμενε πεισματικά αμετακίνητο στη θέση του. Είναι ο τόπος που επιθυμούσε να παραμείνει ο Άγιος. Αυτό είναι και το τρίτο γνωστό θαύμα του.

moni prodromou2
Η Κάρα και το Ιερό Σκήνωμα του Αγ. Αθανασίου στην Ι.Μονή Προδρόμου

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τοὺς τελοῦντας τὴν μνήμην, καὶ τιμώντας τὸ σῶμα σου καὶ πανευλαβῶς προσκυνοῦντας τὴν μυρίπνοον Κάραν σου, ὡς ἔχων παρρησίαν πρὸς Θεόν, ἱκέτευε Χριστὸν τὸν ἀγαθόν, καὶ ταὶς σαὶς θερμαὶς πρεσβείαις, τῶν κινδύνων σῷζε, ὦ ἅγιε Ἀθανάσιε. Ἔχων δὲ καὶ συμπρεσβευτήν, τὸν μέγαν Κυρίου Πρόδρομον, ἔσω ἀοράτως τῆς Μονῆς, φρουρὸς καὶ προπύργιον.

ΚΩΝ- ΚΑΛ

*Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδος “Γορτυνία”