Σήμερα ο Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια

Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗ.Κ.Ε.Γ.), στο
πλαίσιο των πολυσχιδών δράσεών τους για την εθνική πολιτιστική μας κληρονομιά,
διοργανώνουν την Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2023, ώρα 20:00, στην Αγία Παρασκευή
Λαγκαδίων, τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής 2023, τον
μακροβιότερο ετήσιο διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού, που πρώτος οραματίστηκε,
οργάνωσε και καθιέρωσε πριν 50 χρόνια, ο αείμνηστος Λαγκαδινός λογοτέχνης Χρήστος Γ.
Νικήτας – Στρατολάτης (1916-1992).

Η Κριτική Επιτροπή του επετειακού Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού
και Μουσικής 2023, που όρισε ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Χαρ. Κούλης, απαρτίζεται
από έγκριτες προσωπικότητες των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών.

  • Ιωάννης Γ. Πλεμμένος – Πρόεδρος Εθνομουσικολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge, Κύριος Ερευνητής στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών (Κ.Ε.Ε.Λ.), Καθηγητής – Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
  • Παναγιώτης Αγγελακόπουλος – Μέλος, Χημικός, Μουσικός – Ερμηνευτής δημοτικών τραγουδιών, Πρόεδρος Παγγορτυνιακής Ένωσης.
  • Θοδωρής Κοντάρας – Μέλος, Φιλόλογος, Μελετητής του Μικρασιατικού Ελληνισμού, Ιδρυτής και υπεύθυνος του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας και της Ομάδας Γυναικών που τραγουδούν τα μικρασιάτικα, Μέλος του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου».
  • Γιώργος Τσάμπρας – Μέλος, Δημοσιογράφος-Μουσικογράφος, Ερευνητής της ιστορίας της ελληνικής μουσικής, Συγγραφέας,Παραγωγός ραδιοφωνικών μουσικών προγραμμάτων στην Ελληνική Ραδιοφωνία (Ε.Ρ.Τ.).
  • Ελένη Φ. Φιλιππίδου – Μέλος Δρ. Λαογραφίας – Ανθρωπολογίας του Χορού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), Εθνοχορολόγος, Λέκτορας στο τμήμα Επιστήμες και Τεχνικές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Γαλλικού Κολλεγίου IdEF ως εγκεκριμένη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Paris 13, Συγγραφέας.Η ορχήστρα του Διαγωνισμού, που θα συνοδεύσει τους διαγωνιζόμενους και στις δύοφάσεις (προκριματική και τελική), συγκροτήθηκε από επτά κορυφαίους δεξιοτέχνες μουσικούς και πολύπειρους δασκάλους των ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων (αλφαβητικά): Γιάννης Αβραμίδης (ούτι), Νίκος Αγγούσης (κλαρίνο), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Θεολόγος Μιχελλής (βιολί), Γιώργος Παππάς (λαούτο, ταμπουράς), Ιωάννα Ρήγα (σαντούρι).

    Την παρουσίαση και τον σχολιασμό της Τελικής Φάσης του Διαγωνισμού θα κάνει ο κ. Γιώργος Τσάμπρας, δημοσιογράφος ειδικευμένος στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και μέλος της Κριτικής Επιτροπής.

    Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής 2023, ορίστηκε από τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Ευστάθιο Χαρ. Κούλη, ο κ. Βασίλης Ι. Οικονόμου, μουσικός, εκπαιδευτικός, ερευνητής της ελληνικής μουσικής λαογραφίας, ο οποίος και κατά το παρελθόν συνεργάστηκε με τον Δήμο Λαγκαδίων και τον Δήμο Γορτυνίας, για την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διαγωνισμού, καταβάλλοντας άοκνες και εντατικές προσπάθειες, συμβάλλοντας στην αναδιοργάνωση και ποιοτική ανάπτυξη του θεσμού.