Συγκίνηση στη Συνοδοιπορία για την επέτειο θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη (video-photo)

Εχθές ξεκίνησε το Α’ Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη «Αρκαδίες – Ζάτουνα». Ένα τριήμερο μνήμης, τιμής, γιορτής,  από την Αθήνα έως την Ζάτουνα Αρκαδίας, με συνδιοργανωτές το ΜΟΥΣΕΙΟ Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, το Δήμο Γορτυνίας και τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Η έναρξη έγινε εχθές  Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 202 από το σπίτι του Μίκη, στην Επιφανούς 1, στου Φιλοπάππου. Ο παριστάμενος κόσμος που είχε συγκεντρωθεί κρατούσε τις 96 σημαίες, όσα και τα πολύτιμα χρόνια του Μίκη.

Όλοι πεζή ακολούθησαν μια διαδρομή από την Πνύκα και κατέληξαν στο Ηρώδειο. Εκεί συναντήθηκαν με δύο  ζωντανά κύτταρα της τέχνης και του πολιτισμού, με την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και με καλλιτέχνες από το Σπίτι του Ηθοποιού.

Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν ο Πρόεδρος του Μουσείου Μίκη Θεδωράκη Ζάτουνας Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, η Αντιδήμαρχος & Αντιπρόεδρος της ΔΗΚΕΓ Πένυ Μπέτσα, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) Γιάννης Θεοδωρακόπουλος από Βυζίκι κ.α.

Ιδιαίτερα συγκινητική και φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή την ώρα που μπροστά από το Ηρώδειο η Τροπαιάτισσα Νάντια Καραγιάννη ερμήνευσε μοναδικά a Cappella στο προαύλιο το «αστέρι μου, φεγγάρι μου…», με τον κόσμο να συμμετέχει. Στο τέλος η ηθοποιός Άννα Φόνσου και ακολούθως βαθιά συγκινημένοι οι παριστάμενοι φώναζαν «Αθάνατος». (video).

Ξεχωριστή στιγμή όμως και όταν ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Νίκος Ανδρουλάκης (γιος του Μίμη Ανδρουλάκη) απαγγέλει έργα του Μίκη Θεοδωράκη.

Το Α΄Φεστιβάλ συνεχίζεται σήμερα και αύριο στη Ζάτουνα Αρκαδίας, όπου ο Μίκης έζησε εξόριστος από την Χούντα, το 1968 – 1969 και περιλαμβάνει Συναυλία με την Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη, Μουσική βραδιά με την Παιδική – Εφηβική χορωδία του Στέφανου Καρδιόλακα καθώς και Διήμερο Συμπόσιο για τον Μίκη του Πνεύματος, του Πολιτισμού και της Πολιτικής.