Συνεχίζεται η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στη Γορτυνία

** Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδος “Γορτυνία”

Ο σχετικά καλός καιρός με όχι έντονο κρύο την ημέρα, καθ’ όλο σχεδόν τον Οκτώβριο και Νοέμβριο μήνα ευνόησε την συγκομιδή του ελαιοκάρπου, που όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα φύλλα εφέτος είναι ικανοποιητική.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην εξεύρεση εργατών, όπου σε κάποιες περιπτώσεις το παρακάνουν, αφού ζητούν μέχρι…70 ευρώ μεροκάματο, συν διαμονή και φαγητό! Πολλοί αναγκάζονται να δίδουν την ελαιοσυγκομιδή απ’ευθείας σε εργάτες (κυρίως εξωτερικούς μετανάστες), με τίμημα 2 προς 1, δηλαδή τα 2 μέρη του παραγόμενου λαδιού το παίρνουν αυτοί και το ένα ο ελαιοπαραγωγός! Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι εργάτες είναι εφοδιασμένοι με τα τελειότερα μηχανήματα μαζέματος του ελαιοκάρπου, που σε χρόνο είναι πολλαπλώς κερδισμένοι.

Τα δύο ελαιοτριβεία στην Κάτω Γορτυνία των: Κωνσταντίνου Αλβενιώτη στον Αγιο Γιάννη Ηραίας και των Αφων Χριστοδουλόπουλου στη Δάφνη, όπως επίσης του Αθαν. Τόμπρου, από Ζώνη στον Κόμβο Καρύταινας και των Αφών Τρυφωνόπουλου στη Μεγαλόπολη (από Καμενίτσα), δουλεύουν πυρετωδώς μέρα – νύκτα! Από την περιοχή Κλείτορος τα πάνε σε ελαιοτριβεία στον Αχλαδόκαμπο!

Το δικαίωμα ελαιοποίησης κυμαίνεται στο 13% +ΦΠΑ, με την τιμή αγοράς του δικαιώματος στα 4,5 ευρώ +ΦΠΑ. Η τελική τιμή πώλησης κυμαίνεται στα 5 ευρώ.

Πάντως όλοι αναρωτιούνται ως που θα φθάσει το λάδι στον τελικό καταναλωτή, αλλά και τί μένει στον ελαιοπαραγωγό. Ιδίως σε αυτόν που διαθέτει όχι μεγάλο αριθμό ελαιοδένδρων! Ετσι οι περισσότεροι μικροιδιοκτήτες ελαιοδένδρων, αν είναι ηλικιωμένοι και μένουν εκτός του χωριού των, τα αφήνουν αμάζευτα γιατί δεν τους συμφέρει!

** Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδος “Γορτυνία”

(Φωτογραφία: Μαρίνα Διαμαντοπούλου – Κοκκινοράχη Γορτυνίας – Νοέμβριος 2022)