Τηλεοπτικά μαγειρέματα στη Γορτυνία!

akis stemnitsa1

Τα τελευταία χρόνια στην ελληνική τηλεόραση έχουν γίνει μόδα οι εκπομπές μαγειρικής, γι΄αυτό και κατέχουν ξεχωριστή θέση στα τηλεοπτικά προγράμματα αλλά και στους τηλεθεατές! Σε αυτές γνωστοί chef ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη της χώρας, ανακαλύπτουν ελληνικές και παραδοσιακές συνταγές αλλά και μαγειρικά μυστικά. Ανάμεσα σε αυτές τις εκπομπές δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Γορτυνία, που φημίζεται για την τοπική της κουζίνα. Οι υπέροχες νόστιμες τοπικές συνταγές όπως κόκκορας με χυλοπίτες, αγριογούρουνο, παραδοσιακές πίτες κ.α. αλλά και τα διαλεκτά γλυκά της κερδίζουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες!!

Από τους πρώτους πέρυσι ο  Δημήτρης Σκαρμούτσος με την εκπομπή «Χωρίς Συνταγή» του Mega Channel, που επισκέφθηκε τον περασμένο Μάιο τη Γορτυνία και συνομίλησε με νέους ανθρώπους που προωθούν την τοπική γαστρονομία. Δείτε περισσότερα εδώ.

akis stemnitsa1Αρχές του μήνα ο γνωστός chef Άκης Πετρουντζής με τη νέα του τηλεοπτική εκπομπή «Ιστορίες από τη λίστα» που προβάλλεται από το Mega Channel, επισκέφτηκε τη Στεμνίτσα. Ενθουσιασμένος από την αρκαδική φύση έγραψε στο προσωπικό του μπλοκ:

«Όμορφος τόπος. Βουνό, πολλά νερά, άγρια ομορφιά, τραχείς άνθρωποι που δεν σηκώνουν πολλά πολλά, δύσκολο να τους προσεγγίσεις και δύσκολα σε αποδέχονται. Όταν όμως σε αγαπήσουν τότε γίνεσαι ένας από αυτούς και η επιφυλακτικότητα γρήγορα μετατρέπεται σε αποδοχή. Σε τέτοια δύσκολα γυρίσματα είναι πολύ σημαντικό το που θα μείνεις. Το μέρος που θα σε φιλοξενήσει, το κρεββάτι που θα ξαπλώσεις, το πρωινό που θα φας, το χαμόγελο των ανθρώπων που θα σε υποδεχτούν. Ήμασταν πολύ τυχεροί σε αυτό στη Στεμνίτσα. Μας υποδέχτηκαν σε ένα πανέμορφο ξενώνα το Μπελλαίικο στο ύψωμα πάνω από το χωριό. Χτισμένος προς την ανατολή με υπέροχη θέα του χωριού και του φαραγγιού του Λούσιου ποταμού.akis vytinaΗ Νένα με τα υπέροχα πρωινά της, με σπιτικές ψαγμένες μαρμελάδες από Σαμπούκο, Βατόμουρο με σοκολάτα, μια ομελέτα φούρνου με άγρια μανιτάρια, ένα μέλι από έλατο και ρείκι που τόσο νόστιμο είχα χρόνια να φάω και ένα ζυμωτό ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης που σε κάνει να θες να φας όλο το καρβέλι με τη μία. Άλλο ένα μέρος στο οποίο μας καλοδέχτηκαν και μας βοήθησαν πολύ είναι το καφενείο «Η Γερουσία». Ο Άκης Σαρακινιώτης και η γυναίκα του ότι και να πω ήταν λίγο για τη βοήθεια και την αγάπη που μας έδειξαν! Α! και να μην μιλήσω για τα υπέροχα γλυκά που έχουν! Αν βρεθείτε οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τον κουραμπιέ τους αν και εγώ τους έφαγα ένα κιλό φυστίκια».

Στα γυρίσματα της εκπομπής έγιναν σε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, ενώ για χάρη του τηλεοπτικού σεναρίου δεν άργησε να στηθεί και ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική! (φωτό)

Τη Γορτυνία επισκέφθηκε όμως και μια ακόμα εκπομπή μαγειρικής. Πρόκειται για το «Ένα τραπέζι Ελλάδα», του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΊ, στην οποία Αρχισυντάκτρια είναι η Νατάσα Θεοχάρη από Ζάτουνε. Σε αυτήν την εκπομπή η Ντίνα Νικολάου ταξιδεύει και ανακαλύπτει ξεχωριστές γωνιές της χώρας, γεύεται παραδοσιακά προϊόντα και μαθαίνει τα μυστικά των τοπικών πιάτων.

radaiosΈτσι πριν λίγο καιρό η παρουσιάστρια μαζί με την Αρχισυντάκτρια της εκπομπής Νατάσα Θεοχάρη από Ζάτουνα, κάνανε τηλεοπτικά γυρίσματα στη Γορτυνία, με επίκεντρο τη  Δημητσάνα και τη Ζάτουνα. Ανάμεσα στα μέρη που επισκέφθηκαν ήταν  το γνωστό ταβερνο-μεζεδοπωλείο «Ου μπλέξεις» του Χρόνη Κουγιούφα, το εργαστήρι του Χαρ. Μπαξεβάνου στη Δημητσάνα, αλλά και σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής, όπως την Μονή Αιμυαλών, το Λούσιο ποταμό κ.α.

Για την εκπομπή μάλιστα μαγείρεψε στο Μουσείο Υδροκίνησης και ο ταλαντούχος chef Χρήστος Ραδαίος, ιδιοκτήτης της ταβέρνας «ΘΟΛΟΣ» στη Δημητσάνα (φωτό). Το μενού περιελάμβανε τσιγαρίδα με αυγά, ντομάτα και φέτα, όπου βέβαια δεν έλειπαν τα γορτυνιακά παραδοσιακά προϊόντα!

Και οι δύο εκπομπές προσεχώς στις οθόνες μας!