Εξερευνώντας χωριά της Γορτυνίας: ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ

dek1

Στα σύνορα της Αρκαδίας με την Αχαΐα βρίσκεται η Κοντοβάζαινα. Είναι ένα γραφικό κεφαλοχώρι, με παραδοσιακές γειτονιές, που είναι γνωστή για τα «πολλά νερά της και τα όμορφα πλατάνια της», όπως αναφέρει παλαιό παραδοσιακό μας τραγούδι*.

Η Κοντοβάζαινα είναι τοπική Κοινότητα του Δήμου Γορτυνίας και από το 1998 έως το 2010 ήταν έδρα του Καποδιστριακού Δήμου Κοντοβαζαίνης.  Την συναποτελούν τέσσερις συνοικίες: της Αγίας Τριάδος, του Αγ. Γεωργίου, του Αγ. Δημητρίου και του Αγ.Κωνσταντίνου.

ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ: 622 (1981), 622 (1991), 427 (2001), 386 (2011).

Έχει χαρακτηριστεί μάλιστα ως παραδοσιακός οικισμός και διαθέτει σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές. Ακόμα τα πέτρινα γεφύρια της,  τα ψηλά πλατάνια, τα πολλά νερά, οι πηγές και βρύσες συνθέτουν μια σπάνια ανεξερεύνητη ομορφιά. Ανάμεσα σε αυτά που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί είναι:

  • Ερείπια του Ιερού της Αφροδίτης Ερυκίνης

Στην τοποθεσία του Αγ. Πέτρου Κοντοβαζαίνης, στις πλαγιές του Αφροδίσιου Όρους, βρίσκονται ερείπια από πέτρινους κίονες και τμήματα των αρχαίων τειχισμάτων του Ιερού της Αφροδίτης Ερυκίνης (7ου αιώνα π.Χ). Το αρχαίο ιερό υπήρξε σημαντικό κέντρο λατρείας καθώς και μαντείο της περιοχής, κυρίως στα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια.

  • Ιερά Μονή Παναγίας της Κλειβωκάς, κοντά στην Κοντοβάζαινα10. .monh kleivokas

Μια επιβλητική γυναικεία Μονή κυριολεκτικά στην άκρη του γκρεμού, χτισμένη στη μέση ενός βράχους, ύψους 200μ. Για το λόγο αυτό αποκαλείται και ως «Μετέωρο» της Γορτυνίας. Μια μεγάλη πέτρινη σκάλα με 103 σκαλοπάτια, οδηγεί στο πρώτο επίπεδο της Μονής. Μέσα στο Μοναστήρι υπάρχει μια στοά, που οδηγεί στο σημείο που σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας.

  • Πέτρινο κεφαλόβρυσο Χλιάβρυσης  (1895)dek3

Στο χωριό υπάρχουν άφθονα νερά, πηγές και βρύσες. Πιο εντυπωσιακή είναι η πέτρινη βρύση Χλιάβρυση στην έξοδο του χωριού, κατασκευής 1895, που ανακαινίσθηκε το 1928 και το 1973.

  • Παραδοσιακός Νερόμυλος

Είναι ο μοναδικός νερόμυλος εν λειτουργία από τους πολλούς που είχε το χωριό.

  • Ι. Ναός Αγίου Νικολάου (1826) & Αγ. Γεωργίου (1830)dek2

Ο Ι.Ναός του Αγ. Νικολάου είναι η παλαιότερη λιθόκτιστη εκκλησία του χωριού (1826), που κτίστηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Και σε κοντινή απόσταση μπορεί κάποιος να επισκεφτεί  τη μαγευτική Λίμνη του Λάδωνα, αλλά και τα κοντινά χωριά (Βάχλια, Βελημάχι, Βυδιάκι, Βούτση, Δήμητρα, Μοναστηράκι, Πελέκι, Πέττα και Παραλογγοί),  που διαθέτουν μια άγρια ομορφιά  η οποία παραμένει αλώβητη μακριά από τις τουριστικές περιοχές.

Π.Κ. 

Για περισσότερα αξιοθέατα στη Δημοτική Ενότητα Κοντοβαζαίνης

* Δείτε παρακάτω ένα πολύ χαρακτηριστικό βίντεο του Νίκου Καψή με όμορφες εικόνες από την Κοντοβάζαινα και με το πολυτραγουδισμένο παραδοσιακό της τραγούδι.