Κατά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η Ηλεία ήταν μια από τις επαρχίες του Μοριά, που δόθηκαν οι πιο σημαντικές μάχες για την έκβαση του Αγώνα. Στις μάχες που έγιναν στην περιοχή συμμετείχαν πολλοί Γορτύνιοι οπλαρχηγοί. Οι νίκες των Ελλήνων κατά των Τούρκων, που έγιναν από τη 12η Μαΐου έως την 23η Ιουνίου 1821, είχαν ως αποτέλεσμα τη συντριβή και την απώθηση των Τούρκων από το Λάλα. Η μάχη του Λάλα άνοιξε το δρόμο για την Άλωση της Τριπολιτσάς.
Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 στην ιστορική τοποθεσία «Πούσι» της Κοινότητας Αχλαδινής του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις για τις νικηφόρες μάχες των Ελλήνων.
Οι εκδηλώσεις, τη διοργάνωση των οποίων είχαν αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Π.Ε. Ηλείας και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ξεκίνησαν με Δοξολογία στον ιερό ναό Αναλήψεως στο Πούσι, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Γερμανού. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από την Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης καθώς και από τις αρχές του τόπου.
Στη συνέχεια, στον αύλειο χώρο της εκκλησίας χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος. Τον πανηγυρικό εκφωνήσει ο δικηγόρος, διεθνολόγος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών, κ. Ανάστος Δημητρόπουλος, ο οποίος έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που προηγήθηκαν από τη μάχη στο Πούσι.
Κατόπιν απαγγέλθηκαν ποιήματα από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λάλα, ενώ χορευτικά τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων Λάλα “Ο Άγιος Κωνσταντίνος”, Πελοπίου του Δήμου μας και του Ομίλου ΦΩΚΑΤΑ από την Κεφαλονιά θα παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.
Τον Σύνδεσμο των εν Ηλία Γορτυνίων «Γρηγόριος Ε’» εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Επαμεινώνδας Μπαρτζάκος, που κατέθεσε και δάφνινο στεφάνι και η Γεν.Γραμματέας Φωτεινή Λουκοπούλου.