To 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στο Μουσείο Υδροκίνησης!

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (22.11-3.12.2024), παρουσιάζει επιλεγμένες ταινίες-ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, και στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών ανά Μουσείο:

  • Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Σάββατο 23 Νοεμβρίου

  • 17:30 – Πέτρα με Πέτρα: Το εργοτάξιο αναστήλωσης της γέφυρας Πλάκας (38’)

Σκηνοθεσία: Αριάννα Σπύρου

Η κατασκευή ενός πετρόχτιστου γεφυριού είχε να πραγματοποιηθεί πάνω από δύο γενιές στην Ελλάδα. Οι μάστορες της πέτρας εκλείπουν. Οι εργάτες, στο εργοτάξιο αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας, μαζί με την ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ, τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς, ξεδιπλώνουν τη σύνδεσή τους με την πέτρα, αλλά και του γεφυριού με τον τόπο.

  • 18:15 – Ο κόκκινος δάσκαλος (100′)

Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Δύο πολιτικές δίκες και εκτελέσεις έχουν αφήσει ανεξίτηλο ίχνος στην μετεμφυλιακή Ελλάδα. Η δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη. O Πλουμπίδης, όμως, έφυγε μόνος, συκοφαντημένος, ατιμασμένος. Το προσωπικό δράμα και το συλλογικό πεπρωμένο συνδιαμορφώνουν αυτόν τον προμηθεϊκό ήρωα που μοιάζει να πηγάζει από αρχαία τραγωδία.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου

  • 11:00 – Σκλάβοι της Αυτοκρατορίας (Slaves of the Empire) (51′) Σκηνοθεσία: Rajesh James

Στο ιστορικό Φορτ Κότσι της Ινδίας, η ταινία αφηγείται τις ιστορίες μιας κοινότητας εργατών πλυντηρίων που υπήρξε σκλαβωμένη από τους Ολλανδούς αποικιοκράτες, αποκαλύπτοντας τις δοκιμασίες και την ανθεκτικότητά τους μέσα στον αγώνα για ελευθερία.

  • 12:00 – Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες (72’)

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ινδαρές

Η υπόθεση εμπρησμού ενός πατρογονικού πύργου στο Λειβάρτζι Καλαβρύτων έρχεται στο φως με την ανακάλυψη κάποιων χειρογράφων. Ο έρωτας της Ελένης και του Λιμάζαγα, λίγο πριν από την Επανάσταση του 1821, και μια γονική κατάρα, στοιχειώνουν την ιστορία της οικογένειας και του χωριού. Το δημοτικό τραγούδι της Ελένης οδηγεί την αναψηλάφηση ενός παρελθόντος που μοιάζει με παραμύθι.

  • 13:15 – Φώναζέ με Λoβάντ (Name me Lawand) (86’)

Σκηνοθεσία: Edward Lovelace

Ένα κωφό αγόρι πέντε ετών ξεκινάει ένα ταξίδι από το Ιράκ στο Ντέρμπι της Αγγλίας, αναζητώντας έναν κόσμο όπου θα μπορεί να επικοινωνήσει. Η ταινία είναι μια ιστορία ενηλικίωσης για την αποδοχή, την κοινότητα και τη δύναμη της φωνής.

  • Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Κυριακή 24 Νοεμβρίου

  • 11:00 – Το σάλτο του Ίμερου (71′)

Σκηνοθεσία: Κώστας Κολημένος

«Το Σάλτο του Ίμερου» είναι ένα ντοκιμαντέρ για την παραδοσιακή μουσική στην Ελλάδα, γύρω από νησιά και τα χωριά σε όλη τη χώρα. Αυτό το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τους βοσκούς και τους γέροντες που τραγουδούν ακόμα στην αυθεντική τοπική διάλεκτο για τον έρωτα και τον θάνατο.

  • 12:15 – Οι Φύλακες του Τροπικού Δάσους

(Guardians of the Rainforest) (52’)

Σκηνοθεσία: Lia & Marianna Beltrami

Αμαζόνιος, Λεκάνη του Κονγκό, Βόρνεο. Ένα ταξίδι στα τροπικά δάση. Ένα συλλογικό τραγούδι από τις φωνές των ιθαγενών γυναικών καθώς μοιράζονται τις ιστορίες τους· τι σημαίνει το δάσος για την ίδια τους την ύπαρξη, τους φόβους τους σε μια πραγματικότητα κοινωνικο-οικολογικής καταστροφής και τις ελπίδες τους να κατασκευάσουν κάτι διαφορετικό.

  • 13:15 – Η χώρα των λησμονημένων τραγουδιών (93’)

Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Νικολούζος

Μια υπερβατική περιήγηση στους μύθους, τα τελετουργικά και την καθημερινή ζωή των αυτόχθονων κοινοτήτων του δάσους του Αμαζονίου.

Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες και μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στο τηλέφωνο 27950 31630, και με το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, στο τηλέφωνο 27470 22296.

ΠΙΟΠ | Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 22007, Δημητσάνα

Τ.: 27950 31630 | www.piop.gr