Το Δ.Σ. Γορτυνίας ζητά τη διατήρηση της ΔΗ.Κ.Ε.Γ.

Όπως είχαμε επισημάνει από την αρχή της εβδομάδας με άρθρο μας, το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει την κατάργηση των πάνω από 500 δημοτικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Κοινωφελών Επιχειρήσεων των Δήμων τέλος του χρόνου. Περαιτέρω όμως ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε Δήμους να διατηρήσουν κατ’ εξαίρεση οργανισμούς και επιχειρήσεις, αφήνοντας ένα μικρό «παραθυράκι» στην αυτοδίκαιη κατάργησή τους. Η δυνατότητα αυτή δινόταν σε όσους Δήμους είχαν λάβει σχετικές αποφάσεις τα Δημοτικά Συμβούλια έως την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.

Με αφορμή αυτό πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα κινητοποιήθηκαν άμεσα και με αποφάσεις των Δ.Σ. ζήτησαν τη διατήρηση Νομικών τους Προσώπων. Σε άρθρο της εκδότριας της εφημερίδας μας Πέννυ Καλύβα στη γνωστή ιστοσελίδα www.businessnews.gr παρατίθενται σειρά Δήμων σε όλη τη χώρα που ήδη εφάρμοσαν αυτή τη διάταξη, με το ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον στη στάση που θα κρατήσει το Υπουργείο Εσωτερικών στα μαζικά αυτά αιτήματα.

Ως προς την περιοχή μας κάναμε σύσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου 2023 να λάβει σχετική απόφαση και για την ΔΗ.Κ.Ε.Γ. του Δήμου Γορτυνίας, καθώς είναι μια επιχείρηση που έχει επιδείξει ένα σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια μέσα από τα προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής που εφαρμόζει (όπως διανομή ΕΤΒΑ), τη διαχείριση των Ιαματικών Λουτρών Ηραίας, μέχρι και την επιχορήγηση σειράς πολιτιστικών δρώμενων στο Δήμο Γορτυνίας.

Κατά την συνεδρίασή του την Τετάρτη 15/11 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας, ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου κ.Στάθη Κούλη, εκτός Ημερησίας Διατάξεως, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών η εξαίρεση.

Ο Δήμαρχος Ε. Κούλης στην εισήγησή του επεσήμανε βέβαια ότι αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών δεν πρόκειται να ικανοποιήσει το σύνολο των αιτημάτων, καθώς αυτό θα έρχεται ενάντια στην ουσία του Νομοσχεδίου. Σε κάθε περίπτωση όμως, ανέφερε, ο Δήμος επειδή αναγνωρίζει και σέβεται το σπουδαίο ρόλο της ΔΗΚΕΓ τόσο στη λειτουργία όσο και στη διαχείριση των καθημερινών ζητημάτων (όπως ΤΕΒΑ, Μέριμνα, Βοήθεια στο σπίτι, Λουτρά, Ηραίας, πολιτιστικές δράσεις κ.α.) θα υποβάλλει αίτημα για να συνεχίζει να υπάρχει το Νομικό Πρόσωπο. Ο Δήμος Γορτυνίας δεν έχει οργανωμένες υποδομές και δομές, για αυτό είναι χρήσιμο να έχει μια επιχείρηση, ένα εργαλείο μέσα από το οποία θα υλοποιούνται δράσεις.

Με την πρόταση του Δημάρχου τάχθηκαν σχεδόν όλοι οι παρόντες στη συνεδρίαση Δημοτικοί Σύμβουλοι, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Μειοψήφησαν οι Παναγιώτης Μέγας και Γιάννης Φράγκος. Αντιθέτως, ο Πέτρος Ζούνης και ο Δημήτρης Στρίκος τάχθηκαν υπερ της διατήρησης, ζητώντας η ΔΗΚΕΓ να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Από το Δήμο Γορτυνίας θα αποσταλεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Υπουργείο, συνοδευόμενη από τεκμηριωμένη αιτιολόγηση για τη ανάγκη διατήρησης της ΔΗΚΕΓ.