Βυτίνα, η ελκυστική!

vytina65

στην καρδιά της Πελοποννήσου

Η Βυτίνα αποτελεί ένα από τα πιο παλιά και διάσημα χειμερινά θέρετρα όλης της Πελοποννήσου! Συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου. Λόγω της προνομιακής της θέσης, στον οδικό άξονα Τρίπολης – Πύργου, αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή.

Είναι κτισμένη σε γραφική θέση στην ορεινή κοιλάδα του Βόρειου Μαινάλου, σε υψόμετρο 1033μ.

Η Βυτίνα ενδείκνυται για μεγάλους περιπάτους κοντά στη φύση ή περιπλανήσεις στα δρομάκια του χωριού, όπου δεσπόζουν τα μεγάλα πέτρινα σπίτια με τις καμάρες και τα αγκωνάρια στις γωνιές, δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην Ορεινή Αρκαδία.

Αξίζει να δείτε:

 • Λαογραφικό Μουσείο Βυτίνας
  Στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο σε ένα ισόγειο κτίριο, όπου εκτίθενται πολλά και ενδιαφέροντα παλαιά αντικείμενα της καθημερινής ζωής.
 • Βιβλιοθήκη Βυτίνας
  Η Βιβλιοθήκης της Βυτίνας είναι μια κρατική βιβλιοθήκη που χτίσθηκε το 1800 στην παλαιά πετρόχτιστη Σχολή Κορασίδων. Διαθέτει αξιόλογο ιστορικό υλικό, αλλά και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.
 • Ι. Ναός Αγίου Τρύφωνος στη Βυτίνα
  Στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας δεσπόζουσα θέση κατέχει ο Μητροπολιτικός Ι. Ναός του Αγίου Τρύφωνα. Πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή Ναό, που κτίστηκε το 1846 από μαύρο μάρμαρο Βυτίνας πάνω σε ερείπια παλαιότερης εκκλησίας.
 • Προτομές ιστορικού Κ. Παπαρρηγόπουλου και νομικού Β. Οικονομίδη στη Βυτίνα
  Η Βυτίνα είναι η γενέτειρα πολλών ιστορικών και πνευματικών προσώπων. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο ιστορικός της νεότερης Ελλάδος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος και ο νομικός- επιστήμονας του Δικαίου Βασίλειος Οικονομίδης. Η προτομή του πρώτου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και του δεύτερου στην ομώνυμη μικρή πλατεία του χωριού.
 • Ανδριάντας Αντιστασιακού Μάθιου Πόταγα
  Στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας προβάλλει ο Ανδριάντας του Μάθιου Πόταγα, του νεαρού μαθητή που εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς στην προσπάθειά του να εμποδίσει την είσοδό τους στη Βυτίνα.
 • Δασάκι της Βυτίνας
  Το ξακουστό Δασάκι της Βυτίνας απλώνεται σε απόσταση 40 στρεμμάτων και προσφέρεται για περίπατο. Πρόκειται για ένα πειραματικό αλσύλλιο που είχαν φτιάξει οι Γερμανοί και σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος αναψυχής. Διαθέτει 3.780 είδη πεύκου, έλατα, ψευδοκαστανιές κ.α.
 • Δρόμος της Αγάπης
 • Από το Δημοτικό Σχολείο ξεκινά ο Δρόμος της Αγάπης. Είναι ένας μακρύς δρόμος που προσφέρεται για μια διαδρομή μέσα σε πανύψηλα δένδρα. Κατά την παράδοση στο δρόμο αυτό γινόταν παλιά το «νυφοπάζαρο» του χωριού.

(ΦΩΤΟ: Βασίλης Κουτρουμάνος)

E.Μ.