Οικονομική ενίσχυση για επιτραπέζιες ελιές και καπνά τύπου Βιρτζίνια

Στην ενίσχυση ήσσονος σημασίας στους τομείς της επιτραπέζιας ελιάς (λοιπές με κωδικό συστήματος ΟΠΕΚΕΠΕ 2008190) και στα καπνά ποικιλίας Βιρτζίνια προχώρησαν με κοινή απόφασή τους ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός και ο υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η απόφαση βρίσκεται για ΦΕΚ στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Για τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς με κωδικό (2008190) λαμβάνεται υπ’ όψιν η αίτηση ενίσχυσης για το έτος αιτήσεων 2019 και για τα καπνά ποικιλίας Βιρτζίνια λαμβάνεται υπ’ όψιν η ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος αιτήσεων 2018.

Το ύψος κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ορίζεται ως ακολούθως:

  1. Για τις επιτραπέζιες ελιές – λοιπές με κωδικό συστήματος ΟΠΕΚΕΠΕ 2008190 σε όλη τη χώρα 70 € ανά στρέμμα.
  2. Για τους παραγωγούς καπνών Βιρτζίνια  σε όλη τη χώρα 50 € ανά στρέμμα

Οι παραγωγοί θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 2 του κανονισμού 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη, ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανομένης της χορηγούμενης με την παρούσα ενίσχυση, υπερβαίνει το ποσό των 20.000 €.

Από το τελικό ύψος της ενίσχυσης κάθε παραγωγού, αφαιρείται το άθροισμα των ποσών που έχει λάβει ως επιστρεπτέα προκαταβολή, δυνάμει του τρίτου άρθρου της από 30.3.2020 ΠΝΠ (Α’ 75) όπως ισχύει.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιτραπέζιες ελιές- λοιπές, με κωδικό 2008190, είχαν εξαιρεθεί εκ λάθους στην προηγούμενη πληρωμή, το οποίο σήμερα διορθώνεται με πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιου Λιβανού.