ΣΔΑΜ: Οι προτάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για σημαντικά έργα

Αισιοδοξία επιτρέπει η υποδοχή από την πολιτεία της πρότασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για ενδεχόμενη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης του οδικού άξονα Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία, δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Οι προτάσεις της Περιφέρειας στο πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, είναι οι εξής:

– Νέος οδικός άξονας Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία

Η προτεινόμενη δράση αφορά στην ανάπτυξη υποδομών μέσω δημόσιων επενδύσεων και κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων με αποτέλεσμα την εκπλήρωση της αναπτυξιακής πολιτικής του σχεδίου ανάπτυξης της Μεγαλόπολης και στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής για την περιφερειακή ανάπτυξη και την τουριστική βιομηχανία.

Η ολοκλήρωσή του θα φέρει την Μεγαλόπολη πιο κοντά στην δυτική Πελοπόννησο, και η ταχύτερη οδική σύνδεση των Περιφερειακών Ενοτήτων μειώνοντας δραστικά τους χρόνους διαδρομής μεταξύ των προορισμών που θα εξυπηρετεί, ενώ θα αυξήσει θεαματικά το επίπεδο οδικής ασφάλειας των μετακινουμένων,

Κατασκευή έργου: 150.000.000 ευρώ

– Βελτίωση του οδικού άξονα Δημητσάνα – Στεμνίτσα – Ελληνικό – Μεγαλόπολη – Λεύκτρο

Το εν λόγω έργο είναι αναπτυξιακό γιατί βοηθά στην δημιουργία υποδομών τόσο για τον τουρισμό όσο και για την αγροτική ανάπτυξη της Μεγαλόπολης ως κέντρο δραστηριότητας και συμβάλλει στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών των περιοχών που θα εξυπηρετούνται. Μέσα από την ανάπτυξη υποδομών, γίνεται ενίσχυση της προσβασιμότητας, της μεταφορικής ικανότητας της περιοχής και των logistics.

Συμβάλει στην ενίσχυση της εσωτερικής συνεκτικότητας της ΠΕ Αρκαδίας μέσα από την ενίσχυση της προσπελασιμότητας προς περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μέσω της Μεγαλόπολης διαμορφώνοντας την έτσι ως ένα νέο τουριστικό κέντρο.

Κατασκευή έργου: 40.000.000 ευρώ

– Κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, για την ενεργοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ένταξή του στο διεθνές δίκτυο

Με το έργο αυτό, εξασφαλίζεται η αναβαθμισμένη μεταφορική εξυπηρέτηση όλης της περιοχής της Μεγαλόπολης, με την απ’ ευθείας ένταξή της στο συνολικό πλέγμα του σύγχρονου σιδηροδρόμου της ελληνικής επικράτειας. Το έργο επίσης εντάσσεται και στο γενικότερο πλαίσιο υλοποίησης “πράσινων” έργων φιλικών στο περιβάλλον, όπως είναι η η απολιγνιτοποίηση της Μεγαλόπολης.

Η αναγκαιότητα κανονικοποίησης της γραμμής (σε εύρος 1,40 μ.) και ένταξή της στο διεθνές δίκτυο, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη των Βιομηχανικών Περιοχών Τρίπολης, Καλαμάτας, Μελιγαλά -και κυρίως της Μεγαλόπολης, όπου θα διευκολύνει την μετάβασή της στη μεταλιγνιτική εποχή-, με το να υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με το διεθνές σιδηροδρομικό

δίκτυο και το συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα που φέρνει αυτή η σύνδεση.

Κατασκευή έργου 25.000.000 ευρώ

– Ανέγερση και ανοικοδόμηση Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγαλόπολης

Η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγαλόπολης πρόκειται να συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την προαγωγή των κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων του τόπου.

Θα αποτελέσει μια σημαντική υποδομή για την υποστήριξη της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή. Η έκθεση μεγάλης αξίας αρχαιοτήτων (γλυπτά, κεραμικά, νομίσματα, επιγραφές κτλ) στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορίας της Μεγαλόπολης, δηλαδή της μεγάλης ισχυρής πρωτεύουσας των αρχαίων Αρκάδων. Επιπλέον θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Κατασκευή έργου 10.000.000 ευρώ

– Εκσυγχρονισμός και αξιοποίηση της πίστας στην Μεγαλόπολη για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Η λειτουργία του αναφερόμενου έργου θα συμβάλλει στην βιώσιμη αστική ανάπτυξη, στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την αύξηση ελκυστικότητας της περιοχής της Μεγαλόπολης. Αποτελεί μία δράση προετοιμασίας χωρικού σχεδιασμού για την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης, για την υποδοχή νέων επενδύσεων και νέων δραστηριοτήτων -η οποία με την σειρά της θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας-, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής από τις επιπτώσεις της εξόρυξης του λιγνίτη και της λειτουργίας των ΑΗΣ, τόσο στα φυσικά και ανθρωπογενή της συστήματα, όσο και στο τοπίο της πόλης.

Κατασκευή έργου 10.000.000 ευρώ

– Κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου Μεγαλόπολης

Η αναγκαιότητα ανάπτυξης και λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου στην Μεγαλόπολη καθίσταται με τα σημερινά δεδομένα επιτακτική και η υλοποίηση της σχετικής πρωτοβουλίας εναρμονίζεται πλήρως τόσο με την τρέχουσα στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης της περιφέρειας Πελοποννήσου, όσο και με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Προς τούτο η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Μεγαλόπολης έχουν εντάξει το έργο σε πολύ υψηλή προτεραιότητα, επιδιώκοντας τη γρήγορη ωρίμανση και υλοποίησή του.

Κατασκευή έργου 15.000.000 ευρώ

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας