Τρίτη δόση εμβολίου στους τρεις μήνες: Άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού

Άνοιξε εχτές στις 10 το βράδυ η πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού για χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό, για όσους έχει συμπληρωθεί είτε το εξάμηνο από την ανοσοποίησή τους (μετά τις δύο δόσεις εμβολίου mRNA είτε με AstraZeneca) είτε δύο μήνες μετά το μονοδοσικό Johnson&Johnson.

Γιατί ανοίγει νωρίτερα η πλατφόρμα

Η ΕΘνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αφού επανεξέτασε τις συστάσεις του αναμνηστικού εμβολιασμού, έλαβε την απόφαση η χορήγησή της στις ηλικίες 18 ετών και άνω να γίνεται τρεις μήνες μετά τη συμπλήρωση των δύο δόσεων. Το ίδιο ισχύει και για τους νοσήσαντες (το διάστημα των τριών μηνών).

Όπως χαρακτηριστικά είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την «Ελευθερία» η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κα Μ.Θεοδωρίδου «Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η χυμική ανοσία μειώνεται με την πάροδο των μηνών, κυρίως μετά την πάροδο 6 μηνών. Αυτό συμβαίνει και με άλλα εμβόλια, και όχι μόνο με αυτό του κορωνοϊού. Η εμφάνιση, δε, μεταλλάξεων επιτείνει τη μείωση της προστασίας από τη λοίμωξη, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από το εμβολιαζόμενο άτομο, αλλά παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στοχεύει στην ενίσχυση αυτής της ανοσίας και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Αυξάνει την αντισωματική απάντηση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορωνοϊό».