16η Αυγούστου χωρίς Αλώνισμα στο Βαλτεσινίκο – Απογοήτευση σε κατοίκους και επισκέπτες!

Σαν σήμερα, στις 16 Αυγούστου, το Βαλτεσινίκο θα γιόρταζε το Παραδοσιακό Αλώνισμα, μια εκδήλωση που έχει καθιερωθεί ως θεσμός στο χωριό και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου κάθε χρόνο. Η εκδήλωση λάμβανε χώρα στο αλώνι της Παναγίας, κοντά στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου, και αποτελούσε πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι ζούσαν από κοντά την παραδοσιακή αυτή εμπειρία.

Δυστυχώς, φέτος, η εκδήλωση μετά από 23 χρόνια δεν θα πραγματοποιηθεί, σε συνέχεια του σάλου που προκλήθηκε πέρυσι από τις καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων για κακοποίηση των ζώων που συμμετείχαν στη διαδικασία. Οι καταγγελίες αυτές προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα, καθώς επιβλήθηκαν πρόστιμα και ασκήθηκε έντονη κριτική στους διοργανωτές. Ως αποτέλεσμα, αποφασίστηκε να μην αναβιώσει φέτος η εκδήλωση, κάτι που θεωρείται πλήγμα για τον πολιτισμό και την παράδοση.

Το γεγονός ότι η φετινή αναβίωση του παραδοσιακού αλωνίσματος δεν θα πραγματοποιηθεί έχει προκαλέσει έντονη απογοήτευση στους κατοίκους του Βαλτεσινίκου και στους πολυάριθμους επισκέπτες. Η ματαίωση της εκδήλωσης αφήνει ένα κενό στην τοπική κοινωνία, καθώς το παραδοσιακό αλώνισμα ήταν για πολλούς ένα σημαντικό γεγονός που συνδύαζε την παράδοση με τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων και των επισκεπτών του χωριού.

Χαρακτηριστική είναι η ανοιχτή επιστολή του κατοίκου του Βαλτεσινίκου, Χαράλαμπου Βασιλικού, προς τον Δήμαρχο Γορτυνίας, κ. Ευστάθιο Κούλη. Ο κ. Βασιλικός, αναφερόμενος στην ιστορία του παραδοσιακού αλωνίσματος, τονίζει την επιτυχία και την αναγνωρισιμότητα που απέκτησε η εκδήλωση από το 1999, όταν και ξεκίνησε ως δική του πρωτοβουλία. Στην επιστολή του, εκφράζει τη λύπη του για την ακύρωση της φετινής εκδήλωσης και ζητά από τον Δήμαρχο να λάβει πρωτοβουλίες για την επαναφορά του θεσμού. Ο κ. Βασιλικός επισημαίνει ότι το παραδοσιακό αλώνισμα έχει συμβάλει σημαντικά στην προβολή του Βαλτεσινίκου και στην ενίσχυση του τοπικού πολιτισμού, ενώ σημειώνει πως η εκδήλωση έχει βραβευθεί στο παρελθόν ως η καλύτερη εκδήλωση για την παράδοση.

Ολόκληρη η επιστολή του στην επιστολή του: “Κύριε Δήμαρχε, Καθώς πλησιάζει η 16η Αυγούστου, κατά την οποία επί είκοσι πέντε (25) συναπτά έτη στο χωριό μας, το Βαλτεσινίκο, πραγματοποιείτο με μεγάλη επιτυχία το «παραδοσιακό αλώνισμα», πολλοί συμπατριώτες αλλά και ξένοι, αναμένουν την επανάληψη της εκδήλωσης, ενώ διερωτώνται, ποιες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί για την επίλυση των θεμάτων που ανέκυψαν, με τρόπο ώστε, αφού καθησυχαστούν και καλυφθούν οι ανησυχίες που εκφράστηκαν κατά το παρελθόν, να εξακολουθήσει να πραγματοποιείται η εκδήλωση.

Με αφορμή αυτές τις συζητήσεις και ανησυχίες, σας απευθύνω την ανοιχτή αυτή επιστολή μου, έτσι ώστε να κινητοποιήσω το ενδιαφέρον και τις δυνάμεις που διαθέτουν οι τοπικές αρχές, αλλά και οι δημότες της Γορτυνίας, προκειμένου να καταφέρουμε την συνέχιση της εκδήλωσης, η οποία θεωρώ ότι είναι σημαντική για το Βαλτεσινίκο αλλά και για όλο το Δήμο.

Όπως γνωρίζετε το «παραδοσιακό αλώνισμα» ξεκίνησε το έτος 1999, αρχικά ως δική μου ιδέα, στην οποία όμως συμμετείχαν ένθερμα όλοι οι Βαλτεσινιώτες. Δουλέψαμε με κέφι όλοι μαζί και καταφέραμε να κάνουμε γνωστό το «παραδοσιακό αλώνισμα» σε ευρύ κοινό σε όλη την Ελλάδα. Αποτέλεσμα ήταν η εκδήλωση να προσελκύει σταθερά κάθε χρόνο, το ενδιαφέρον μεγάλου κοινού, το οποίο ερχόταν στο χωριό μας για να συμμετέχει και παρακολουθεί την εκδήλωση, ενώ σταθερά όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχαν και όλοι οι συμπατριώτες και παραθεριστές. Ήδη δε από τα πρώτα χρόνια πραγματοποίησης της, η εκδήλωση «παραδοσιακό αλώνισμα» είχε βραβευθεί ως η καλύτερη εκδήλωση για την παράδοση.

Αξίζει λοιπόν θεωρώ η προσπάθεια όλων μας για να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την υλοποίηση της εκδήλωσης, σύμφωνα με το νόμο, αλλά και προκειμένου να καλυφθούν οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί.

Ευελπιστώ και αναμένω από εσάς να λάβετε πρωτοβουλίες και να συντονίσετε την προσπάθεια έτσι ώστε αυτή η χρονιά να είναι η τελευταία που δεν πραγματοποιείται το «παραδοσιακό αλώνισμα». Θα είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε δυνατή συνδρομή”.

Ευχόμαστε ο θεσμός του παραδοσιακού αλωνίσματος να αναβιώσει ξανά στο μέλλον, με όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για το Βαλτεσινίκο και τους επισκέπτες του.

Πέννυ Καλύβα