Το παραδοσιακό αλώνισμα στο Βαλτεσινίκο, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 16 Αυγούστου στο αλώνι της Παναγίας κοντά στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου και συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες, φαίνεται πως βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο κατάργησης.
Όλα έρχονται ως συνέχεια μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις περσινές καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων για κακοποίηση των ζώων που συμμετείχαν στη διαδικασία αλωνίσματος και τα προβλήματα που ανέκυψαν. Συγκεκριμένα πριν ένα χρόνο, μετά το πέρας της εκδήλωσης αναβίωσης του 23ου Αλωνίσματος, ο Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης δημοσίευσε βίντεο όπου πέντε άλογα δέχονταν χτυπήματα και κατηγορούσε τους διοργανωτές για κακοποίηση ζώων. Ανέφερε δε ότι μία οικογένεια αποχώρησε ώστε να μην δουν τα ανήλικα παιδιά της το βίαιο θέαμα στο αλώνι.
Η υπόθεση αμέσως πήρε πανελλαδικές διαστάσεις, φτάνοντας μέχρι και σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές. Σε μια δε από αυτές εμφανίστηκε και ο Δήμαρχος Γορτυνίας
Από την άλλη, στο διαδίκτυο ξεκίνησε και μια θύελλα αντιδράσεων εναντίον του Συλλόγου με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς, κάνοντας λόγο για “ακραία παρέμβαση”, τονίζοντας ότι έτσι μεγάλωσαν γενιές και γενιές, ενώ είναι ένα έθιμο που αναβιώνει για να μαθαίνουν και οι νεότεροι πως γινόταν επί χρόνια το αλώνισμα μέχρι να εφευρεθούν οι αλωνιστικές μηχανές.
Στη συνέχεια πάντως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, κατόπιν αιτήματος του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, προέβη σε έλεγχο σχετικά με την τήρηση των προϋποθέσεων της εκδήλωσης «Αναπαράσταση του εθίμου του αλωνίσματος» το καλοκαίρι του 2023 στον Δήμο Γορτυνίας, καθώς και την ενδεχόμενη κακοποίηση των ζώων. Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 50.000 ευρώ για τη χρήση ζώων σε παραδοσιακές εκδηλώσεις, ποσό που δεν μπορούσε να εισπραχθεί ακόμη, καθώς δεν είχε εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση. Επιπλέον, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν κακοποίηση των ζώων.
Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίμα που ένας τόσο σημαντικός θεσμός, ο οποίος συγκέντρωνε πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή και συνέβαλε στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να κινδυνεύει να χαθεί.
@ Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδος “Γορτυνία”